ČSSD chce zavést limity na kampaně i dary sponzorů

Martina Machová Martina Machová
22. 4. 2011 15:30
Firmy by mohly dát nejvýš čtyři miliony, vše nad limit by si strany rozdělily
Elvis na kampani ČSSD. Nyní chtějí sociální demokraté cenu kampaní zastropovat.
Elvis na kampani ČSSD. Nyní chtějí sociální demokraté cenu kampaní zastropovat. | Foto: Jan Langer

Praha - Sociální demokraté přichystali revoluci ve sponzorování politických stran.

Špičky Lidového domu by rády prosadily nejen omezení výše prostředků na volební kampaně (vábení voličů by mělo přijít maximálně na 80 milionů), ale i výši jednotlivých darů.

Fyzická osoba by mohla darovat vybrané partaji jen dva miliony ročně, společnosti jen čtyři miliony.

Vše navíc, co by sponzoři chtěli investovat do české politiky, by podle ČSSD mělo jít na společný účet u ministerstva financí, které by každoročně tyto dary přerozdělovalo podle volebního výsledku.

Konkrétní plány v pátek představil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka s tím, že sociální demokracii jde o "zvýšení transparentnosti hospodaření politických stran".

Plán ČSSD

  • Celkový limit pro výdaje na kampaň pro jednu politickou stranu ve výši 80 milionů korun
  • Povinnost používat při nákupu pro platby nákladů na kampaň výhradně transparentní účet
  • Povinnost používat při nákupu všech médií pouze tzv. ceníkové ceny či průměrné ceny za posledních 12 nebo 24 měsíců.

  • Zakázat zcela nákupy a využívání billboardových ploch stranami nebo omezit počet billboardů (včetně bigboardů) na max. 200-300 kusů pro jednu politickou stranu v daném měsíci, přičemž každý nosič bude samostatně číslován
  • Povinnost předat do 60 dnů po dni voleb podrobnou zprávu o kampani politické strany Kontrolnímu výboru PSP ČR
  • Za porušení pravidel regulace pokuta ve výši 10 % ročního státního příspěvku na činnost
  • Omezení maximální výše daru od fyzické osoby v jednom roce na 2 miliony korun, od právnické osoby maximálně 4 milionu korun. Pro vyšší dary zřídit účet ministerstva financí, ze kterého budou prostředky jednou ročně přerozděleny stranám, které mají nárok na příspěvek ze státního rozpočtu v poměru k tomuto příspěvku.

ČSSD má plán

ČSSD nyní návrh na úpravu příslušné legislativy předloží ostatním politickým stranám. Zároveň k tématu zorganizuje kulatý stůl, jehož se kromě partají mají zúčastnit i zástupci nevládních organizací.

"V další fázi budou vyhodnoceny připomínky politických stran i občanů, návrh bude dopracován a senátoři ČSSD poté předloží v Senátu návrh na legislativní změny," vysvětlil Sobotka.

ČSSD by pravděpodobně na navrhované úpravě vydělala. Jako vítěz posledních voleb by totiž z případného společného účtu získala nejvíce. A zásadně by se jich nedotklo ani omezení výše darů - sociální demokraté totiž takto vysoké dary běžně nezískávají.

Nejvyšší dary v řádu desítek milionů totiž posílala straně její akciová společnost Cíl, která zároveň funguje jako "partajní banka". ČSSD do ní vložila většinu svého majetku kromě budov a běžně si tyto peníze půjčuje na provoz.

Některé pohledávky se pak v minulosti změnily právě v dary.

Další dar, který hodnotou přesahuje navržený limit, je příspěvek od přítele z dětství Jiřího Paroubka - Čechorakušana Tomáše Melicha. Ten ČSSD ve dvou letech poslal dohromady téměř 13 milionů korun. Polovinu v roce 2009 a druhou loni.

Poté, co deník Aktuálně.cz napsal, že její štědrý sponzor byl veden StB jako její agent a podle dokumentů tajné policie pomáhal totalitnímu Československu v obchodě se zbraněmi, socialisté slíbili, že peníze dají obětem povodní.

Peníze si ovšem nechala a k plnění slibu se současný předseda ČSSD Bohuslav Sobotka příliš nemá.

Na rozdíl od ČSSD ostatní strany dary přesahující navrhovaný limit disponují.

Například finančník Zdeněk Bakala dal současným vládnoucím stranám celkově 28,5 milionu korun. Věci veřejné obdržely 6 milionů korun, TOP 09 o dva miliony více, zbylá suma šla na účty ODS.

Dary v řádu milionů, jež přesahují limit, dává pravidelně občanským demokratům hokejista Jaromír Jágr, TOP 09 v začátcích zase sumou 11 milionů pomohl Dušan Novotný.

Do sponzorského limitu by se nedostali ani významní dárci Věcí veřejných posledních dvou let Vít Bárta, Michal Babák a Kamil Jankovský.

Omezovat kampaně chtějí i zelení

K sociálním demokratům se během pátku se svými poznámkami přidala i Strana zelených, která své teze shrnula do deseti bodů.

Se socialisty se zelení shodují například v jednom stranickém transparentním účtu, přes který by šly veškeré prostředky na volební kampaně, nebo ve snaze zastropovat výdaje na kampaně.

Vedle toho by rádi prosadili vyvěšování výročních zpráv přímo na internetu, dary nad 5000 eur převádět pouze z účtu na účet s identifikací plátce a příjemce nebo zákonné omezení výše členského příspěvku maximálně na 5000 korun.

Právě na členské příspěvky přitom rozepisoval sponzorský dar pražský sociální demokrat Miroslav Poche.

 

Právě se děje

Další zprávy