ČSSD chce ve vládě místo Krčála ženu, ve hře jsou čtyři

Domácí Domácí
15. 1. 2014 15:23
Nejčastěji zaznívá jméno Taťány Valentové Narsesjan, Sobotka se již sešel se Stöcklovou.
Grémium se ve středu radí, koho na ministerstvo pošle (ilustrační foto).
Grémium se ve středu radí, koho na ministerstvo pošle (ilustrační foto). | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Náhradník za Petra Krčála, který se kvůli osobní tragédii vzdal kandidatury na post ministra práce, nebude.

Bude to totiž... náhradnice.

Sociální demokracie se - podle dosud zákulisních informací - rozhodla obsadit vrcholné místo na ministerstvu práce a sociálních věcí ženou. Konečně: Mezi adepty na ministerské posty dosud ČSSD neměla ženu jedinou, za což sklidila kritiku. Vždyť i ve svém programu se socialisté zavazují k principu poměrného zastoupení.

Budoucí premiér Bohuslav Sobotka si nyní podle informací České televize vybírá mezi čtyřmi kandidátkami. Uvažuje o Zuzaně Jetschke Stöcklové, Taťáně Valentové Nersesjan Ivaně Stráské a Michaele Marskové-Tominové. Se prvními dvěma se šéf strany a budoucí premiér už sešel, se zbývajícími dvěma si promluví ve čtvrtek.

O novém členovi nebo člence vlády ve středu jedná grémium, které se mělo sjednotit na tom, že Krčála musí nahradit právě žena.

"Je pravda, že mezi kandidáty mají ženy silné zastoupení," potvrzuje místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek, podle něj jsou ale ve hře ještě další jména. "Rozhlížíme se po regionech, bude se jednat s lidmi, kteří se věnují sociálním politikám v regionech," dodal.

Sobotka chce jméno nástupkyně zveřejnit až na pátečním grémiu. Zatím není jasné, kterou kandidátku vybere, údajně je pro něj důležitá regionální zkušenost.

Sobotka se již sešel se Stöcklovou

Nejčastěji mezi sociálními demokraty zaznívá jméno Nersesjan, která se věnuje sociálním záležitostem a problematice národnostních otázek a menšin. Deník Insider již v úterý upozornil právě na ni, sociální demokraté totiž o radní pro sociální věci Zlínského kraje uvažovali ještě před Krčálem.

Po setkání se Sobotkou novinářům řekla, že si musí nabídku na vedení ministerstva ještě promyslet. Další kandidátky považuje za "kvalitní a šikovné".

Další možností je pak Marksová-Tominová, která byla ve stínové vládě ČSSD mluvčí pro lidská práva a rodinu, dlouhodobě se věnuje genderovým tématům. Ačkoli nemá zkušenosti z krajské politiky, působila přímo na ministerstvu práce, kde do roku 2006 řídila odbor rodinné politiky.

Se Sobotkou se již dopoledne sešla současná předsedkyně sociální komise Středočeského kraje Zuzana Jetschke Stöcklová. Ta v letech 2008-2012 působila jako krajská radní pro sociální problematiku a je asistentkou senátora Jiřího Dienstbiera.

"Bavili jsme se o situaci na MPSV, čekám, jak se pan Sobotka rozhodne," uvedla po setkání s tím, že je nezbytné ministerstvo stabilizovat.

Čtvrtou kandidátkou je Ivana Stráská, stávající náměstkyně jihočeského hejtmana, která má na starosti sociální, zdravotní a národnostní problematiku.

Sobotka: nebylo koho vybrat

Sociální demokracie má poměrné zastoupení žen ve svém programu, přesto se původně ani jedna do "nominace" na ministry neprobojovala. Sobotka se hájil tím, že prostě nenašel žádnou ženu s dostatečnou kvalifikací.

"Několik potenciálních členek vlády má sociální demokracie nepochybně k dispozici. Hledal jsem i kandidátky, které těmto návrhům (ministerstev) vyhovovaly, ale v tuto chvíli je sociální demokracie neměla, nebo tam převážila jiná kritéria," vysvětlil již dříve v Otázkách Václava Moravce.

Sociální demokracie svého kandidáta na post ministra práce vybírala dlouho, ve hře byl i někdejší předseda strany Vladimír Špidla nebo předseda poslaneckého klubu Roman Sklenák. Nakonec ale ČSSD vybrala právě Krčála, který ovšem v úterý odstoupil.

 

Právě se děje

Další zprávy