ČSSD chce šetřit na manažerech a zvýšit daně bohatým

Zpravodajská směna
21. 12. 2009 12:30
Sociální demokraté představili návrhy, jak snížit zadlužení státu
Jiří Paroubek při závěrečné promluvě ke shromážděným straníkům.
Jiří Paroubek při závěrečné promluvě ke shromážděným straníkům. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Dva týdny poté, co v tandemu s KSČM protlačili sněmovnou rozpočet chudší o další výdaje, přišli sociální demokraté s návrhy, kde by měl stát podle nich v příštím roce šetřit.

Tým ekonomických expertů ČSSD o víkendu sestavil seznam úsporných kroků, který chtějí předložit premiéru Janu Fischerovi.

Jakou konkrétní částku by opatření měla v rozpočtu ušetřit, ale ČSSD neuvedla.

Peníze by měl stát podle Paroubkových expertů získat tím, že zpřehlední financování dopravních staveb, zefektivní čerpání peněz z evropských fondů nebo tak, že nebude posílat další vojáky do zahraničních misí.

Další prostředky se podle ČSSD dají vytěžit z mýtného. Vláda by měla provést revizi dodatku ke smlouvě s firmou Kapsch, která systém provozuje.

Státní kasu má podle socialistů naplnit také postupné zvyšování spotřebních daní uvalených na tabákové výrobky a tvrdý alkohol. ČSSD také navrhuje zvýšení daní pro bohaté - a to jak občany, tak firmy.

Cestování nžší třídou

Snížit deficit státních financí by mělo i odložení církevních restitucí nebo snížení platů a odmě manažerů ve firmách se státní účastí.

Stát by měl podle ČSSD šetřit také ve výdajích na marketing, provést personální audity a zkontrolovat výdaje ministerstev, zejména dopravy a obrany.

Další miliony by měli ušetřit poslanci, senátoři a ministři tím, že budou méně cestovat, navrhují sociální demokraté. A když už do zahraničí vyjedou, měli by létat nižší třídou.

Před dvěma týdny ČSSD s KSČM a s pomocí zelených, lidovců a čtyř nezařazených poslanců prosadila V rozpočtu na příští rok přesuny asi 12 miliard korun.

Peníze určené na dálnice, armádu, státní dluh, nemocenskou a penze přerozdělili mezi učitele a další státní zaměstnance, zemědělce a sociální ústavy.

Pravicoví poslanci varovali, že tento zásah povede ke zvýšení deficitu a ohrozí rozpočet.

 

Právě se děje

Další zprávy