ČSSD chce při vyrovnání s církví vyřešit i sv. Víta

Martina Macková
23. 4. 2008 15:40
Přepočítat, nevracet lesy a ihned zaplatit
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté nepodpoří schválení zákona, kterým se stát vyrovnává s církvemi. Mají vlastní návrh, jak to udělat.

O zákoně bude příští týden rozhodovat sněmovna, pak je dostanou na stůl senátoři. Stát by podle vlády měl církvím vrátit část nemovitostí a během 60 let vyplatit 83 miliard korun za majetek, o který církve přišly během komunistické éry. Celkem ale stát zaplatí 270 miliard, protože bude splácet s úrokem 4,85 procenta.

ČSSD se chce vyrovnat ihned nebo do tří let a přepočítat znovu výslednou částku.

Čtěte také: ČSSD chce církve vyplatit rychleji

Pro zákon nebudou kromě sociálních demokratů hlasovat ani komunisté. Koalici by mohlo stačit 101 hlasů. Pokud ale zákon neprojde, vláda přijde o ministra kultury. Václav Jehlička (KDU-ČSL) se zákonem svázal svoje působení ve funkci.

Máme deset výhrad

ČSSD má hned deset výhrad k tomu, jak koalice vyrovnání vymyslela. Nejdůležitější je podle stínového ministra financí Bohuslava Sobotky fakt, že strana nesouhlasí s tím, jak byla spočítána výsledná částka.

Nesouhlasím se vyčíslením hodnoty nemovitostí, za které má být poskytnuta kompenzace.

Mohla by tím být porušena zásada rovnosti při vypořádání ostatních restitucí. Může to vyvolat další požadavky u jiných restitučních sporů," řekl Sobotka.

Zaplatit ihned nebo do tří let

Sociální demokraté neříkají, kolik by měl stát církvím zaplatit. S kompenzací jako takovou ale souhlasí. Máme zájem vyrovnat se s církvemi. Nezpochybňujeme, že je režim okradl a je třeba to napravit," potvrdil Sobotka.

ČSSD se nelíbí ani splátkový kalendář, který je podle ní příliš zdlouhavý. Strana by se s církvemi vyrovnala nepoměrně rychle, buď ihned - penězi z privatizace, nebo do tří let. Musí se přihlížet k rozpočtové a ekonomické situaci státu, a toto je nepřiměřené," míní Sobotka.

Kompenzace by šla na účet nadace, kterou by spravovaly samy církve. Návrh opozice obsahuje také dohodu o platech duchovních, podle které by stát skončil s placením kněží po deseti letech.

Česká strana sociálně demokratická.
Česká strana sociálně demokratická. | Foto: www.cssd.cz

Lesy ne, pouze budovy

Konečná dohoda by podle opozičních lídrů měla obsahovat také řešení sporu kolem katedrály sv. Víta na Pražském hradě. Tak, aby vlastníkem zůstal stát a užíval by památku společně s církví.

ČSSD také v návrhu řeší vrácení nemovitostí, polí a lesů církevním řádům. Souhlasí pouze s restitucí omezenou na bývalé řádové budovy a pozemky pod nimi.

Pozemky by měly získat bezplatně obce a lesy by zůstaly státní. „Nesouhlasíme s dělením lesů, měl by se spravovat stát," dodal Sobotka.

ČSSD chce o svých návrzích začít debatovat se zástupci církve. „Plánujeme setkání se zástupci církví, naše stanovisko jim zdůvodníme. Máme zájem o korektní vztahy," řekl předseda Jiří Paroubek.

 

Právě se děje

Další zprávy