ČSSD chce pojistku proti sponzorům na záskok

Martina Machová Martina Machová
13. 4. 2013 21:02
Sponzoři politických stran by měli podepisovat prohlášení, že peníze jsou skutečně jejich
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Sociální demokraté chtějí v novele zákona o politických stranách zamezit tomu, aby sponzoři posílali stranickým pokladnám peníze přes prostředníky.

Reagují mimo jiné na situaci z výroční zprávy Věcí veřejných za rok 2011, ve které strana získala od dárců 38,4 milionu korun. Většina stotisícových až milionových sponzorů přitom sídlila na třech adresách a propojovalo je jméno právníka Daniela Musila, který se mimo jiné živil i zakládáním společností na klíč. Na dvou adresách opakujících se na seznamu dárců pak měl Musil vlastní kanceláře. I když to Musil odmítal, vzbuzoval systém financování VV otázku, zda peníze jsou přímo od něj, či zda je někdo přes právníka, zabývajícího se obchodním právem, straně neposlal.

Plán socialistů je takový, že nově by bylo vyžadováno čestné prohlášení, že jde o dárcovy vlastní peníze. Kontrolu, zda čestné prohlášení není jen "cárem papíru", by pak podle něj mohl provádět například Finančně analytický útvar ministerstva financí, který může dohledat původ peněz a zjistit, zda dárce na dar skutečně má.

Kdyby zjistil, že čestné prohlášení neodpovídá skutečnosti, rozhodovalo by se o sankcích ve správním řízení, popsal návrh ČSSD předseda sociálnědemokratických poslanců Jeroným Tejc.

Porušení tohoto pravidla by nejspíš postihlo stranu i samotného dárce. Sociální demokraté počítají, že by šlo o sankci ve výši násobku zaslaného daru. Jak vysokou, chtějí nechat na debatě s vládou.

Slevy a limity opět na scéně

Úsporná varianta kampaně ČSSD.
Úsporná varianta kampaně ČSSD. | Foto: Ludvík Hradilek

Kromě postihu sponzoringu přes prostředníka chce ČSSD prosadit nad rámec vládního znění zákona i limity na sponzorské dary, v přísnější variantě pak úplný zakázat sponzoringu politiky firmami. Sociální demokraty a komunisty sponzorují firmy minimálně.

Aby nebylo možné zákon v případě limitů obcházet například slevami (například na inzerci nebo na pronájem vozů), počítá ČSSD i s tím, že slevy budou muset být vyčísleny. Cena obvyklá se pak určí podle zákona o oceňování, nebo ji určí nařízení vlády či vyhláška ministerstva financí.

"Rozdíl mezi cenou obvyklou a zaplacenou sumou by pak byl považován za dar," doplňuje Tejc.

Vláda na svém středečním jednání schválila návrh novely, který počítá s transparentními účty stran, neprošel přitom návrh vicepremiérky Karolíny Peake, která počítala se zřízením nového úřadu, který by na financování politických stran dohlížel.

S Peake nesouhlasili i socialisté. Podle nich by jen docházelo k politickému obsazování úřadu a nová administrativa by zbytečně zatížila státní rozpočet. Podle Tejce ke kontrole stačí finanční úřady či kombinace Nejvyššího kontrolního úřadu a finančních úřadů.

 

Právě se děje

Další zprávy