ČSSD chce mimořádnou schůzi sněmovny, kvůli lékařům

Domácí ČTK Domácí, ČTK
14. 12. 2010 17:20
Sociální demokraté si schůzi vynutit mohou, koalice ale její program nemusí odsouhlasit
Ministr zdravotnictví Leoš Heger zažívá těžké chvíle
Ministr zdravotnictví Leoš Heger zažívá těžké chvíle | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokracie zažádala o svolání mimořádné schůze sněmovny, kde by se měla projednat současná situace ve zdravotnictví.

K tomuto kroku se strana rozhodla poté, co na úterním jednání neuspěla s požadavkem, aby ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) sněmovnu informoval o opatřeních proti výpovědím lékařů.

"Pokud vláda nezačne konat, tak může dojít k úplnému zhroucení poskytování zdravotní péče v podstatné části regionů České republiky," řekl stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath.

Kritická je podle něj situace především v Moravskoslezském a Pardubickém kraji a v kraji Vysočina, kde už podle něj podalo výpověď přes 70 procent lékařů. "Nerozumíme nečinnosti vlády a pasivitě současného ministerstva zdravotnictví," prohlásil Rath.

Podle Bohuslava Sobotky koalice a především ministr zdravotnictví Heger tuto kritickou situaci neřeší, ale zároveň brání i jakémukoli jejímu projednávání a neinformuje o současném stavu.

"Vláda tak vědomě přebírá odpovědnost za stav, kdy kvůli nedostatku personálu začnou kolabovat nemocniční oddělení či celé nemocnice a stát tak nebude schopen pacientům garantovat odpovědnou zdravotní péči," dodal statutární místopředseda ČSSD.

K vyjednávání s lékaři vyzval ministra Hegera také předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik. Nelze podle něj trpět stav, kdy si ministerstvo, pojišťovny a lékaři berou pacienty jako rukojmí. Pokud se problém nevyřeší, měl by podle něj Heger odstoupit.

Bohuslav Sobotka v úterý odpoledne uvedl, že mimořádná schůze věnovaná problémům kolem odchodů lékařů, by se měla konat ještě letos. Levicová opozice má dost hlasů na to, aby si svolání schůze vynutila. Koalice pak ale může odmítnout její program.

 

Právě se děje

Další zprávy