ČSSD chce mimořádnou schůzi sněmovny. Kvůli Kopřivovi

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
3. 9. 2010 12:05
ČSSD se chce ptát na veřejné zakázky na ministerstvu obrany i na přesuny náměstků
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci sociální demokracie se chtějí na půdě sněmovny ptát na poslední skandál na ministerstvu obrany, v němž figuruje (nyní již odvolaný) náměstek Kopřiva. Ministra Vondru se chtějí ptát na personální situaci v resortu vůbec.

Ministr obrany nedávno odvolal náměstka Jaroslava Kopřivu za to, že podle Mf Dnes dojednával provize za stamilionové zakázky s firmou Patria. O místo přišel i ředitel sekce správy majetku Jiří Král a bezpečnostní ředitel David Průša.

Podle ČSSD přežily velké zakázky i volby.

"Aktivně začaly fungovat i pod ministrem Vondrou," prohlásil úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. "A pan Kopřiva by nepřežil, kdyby neměl silnou politickou podporu i ve strukturách současné strany TOP 09."

Otestujeme vládu

"Ta schůze je důležitá, abychom slyšeli, zda je vláda skutečně ochromená sporem premiéra Nečase a ministra financí Kalouska," prohlásil úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Narážel tím na výroky premiéra Petra Nečase (ODS) o tom, že "chobotnice" na ministerstvu obrany sahá až do první poloviny 90. let, kdy byl náměstkem ministra obrany Miroslav Kalousek.

Špičky ČSSD mluví i o napětí a sporech ve vládě a netají se tím, že by je i touto schůzí a vystoupeními na půdě sněmovny chtěli otestovat.

"Vláda se dostává do jisté krize," nabídl svůj pohled Bohuslav Sobotka.

Den otázek a odpovědí?

"Je třeba slyšet i hlas paní Parkanové," přidal se poslanec ČSSD David Rath. "To se dělo i za ní a teď zastává vysokou ústavní funkci."

Kromě otázek na současnou místopředsedkyni sněmovny si chystají sociální demokraté i otázky na ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Mimo jiné, proč vzal na své ministerstvo dalšího bývalého ministra obrany Martina Bartáka.

Ke svolání mimořádné schůze stačí podpisy 40 poslanců, ČSSD tedy nebude mít problém je prosadit. Kromě rozpravy se ale nedá čekat žádný praktický výsledek.

Naposledy to sněmovna předvedla krátce před volbami, kdy levice prosadila mimořádnou schůzi k otázkám kolem zdravotnictví. Po dlouhých debatách a několikerém přerušení byla schůze ukončena, aniž vůbec vyčerpala program jednání.

 

Právě se děje

Další zprávy