ČSSD chce mimořádnou schůzi sněmovny kvůli eurodotacím

Domácí ČTK Domácí, ČTK
6. 1. 2012 12:04
Podle socialistů hrozí s čerpáním peněz z EU ještě větší problémy, než vláda nyní přiznává
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Opoziční ČSSD bude žádat o svolání mimořádné schůze sněmovny k čerpání peněz z evropských fondů.

Nejhorší situace je podle sociálních demokratů v operačních programech, které obhospodařují ministerstva školství, životního prostředí a pro místní rozvoj.

Česku dokonce hrozí úplné zastavení evropských dotací, řekli v pátek předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a někdejší eurokomisař Vladimír Špidla.

Evropská unie by mohla podle Špidly zastavit čerpání fondů kvůli tomu, že český systém kontroly neodpovídá nárokům Evropské komise. "Není nezávislý," uvedl někdejší premiér a eurokomisař. Hrozba podle něho není teoretická.

Nynější rozpočtové období pomalu končí a záležitost se bude podle Špidly jen těžko napravovat. Podle něho by bylo vhodné převést peníze z problémových operačních programů do těch, které potíže nemají.

Česko by mohlo vyčerpat za nynější období 2007 až 2013 celkem asi 789 miliard korun. Z českých zdrojů šlo na jednotlivé projekty dosud 290,5 miliardy korun, unie proplatila 132,6 miliardy korun. Hodnota schválených žádostí je prý 550 miliard korun. Z unie by mohlo prý přijít ještě 656,6 miliardy korun, uvedl Špidla.

Odhadnout, kolik peněz Česko nevyčerpá, je podle něho složité. Budou to ale údajně ne jednotky, ale desítky miliard.

Sobotka viní vládu v čele s premiérem Petrem Nečasem (ODS), že náprava problémů s čerpáním evropských fondů nepatří k jejím prioritám. Na mimořádné schůzi by měl premiér podle představ ČSSD přednést zprávu o čerpání evropských fondů a navrhnout řešení, aby Česko přišlo o co nejméně peněz.

Koalice ve sněmovně má sílu program mimořádné schůze neschválit, nemusí se tedy vůbec uskutečnit. Poslanci však mohou o věci debatovat v diskusi o pořadu schůze.

 

Právě se děje

Další zprávy