ČSSD chce kvůli amnestii hlasování o nedůvěře vládě

ČTK ČTK
3. 1. 2013 19:06
Podle Sobotky je neuvěřitelné, že premiér prezidentskou amnestii podepsal
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Opoziční ČSSD vyvolá kvůli amnestii, kterou vyhlásil prezident Václav Klaus a schválil premiér Petr Nečas (ODS), hlasování o nedůvěře vládě.

Novinářům to ve čtvrtek řekl předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. ČSSD podobu a rozsah amnestie odmítá. Podle Sobotky je nepřijatelná, nespravedlivá a pobuřující.

"Pokládáme za skandální fakt, že amnestie osvobodí aktéry velkých hospodářských kauz včetně tunelování bank i firem, podvodů při privatizaci či miliardových daňových úniků," uvedl předseda nejsilnější opoziční strany.

Je podle něho neuvěřitelné, že Nečas neodmítl takovou amnestii podepsat.

"Tlustá čára"

Amnestie budí podezření, že byla účelově prosazena proto, aby učinila tlustou čáru za podvody a kauzami, které mají počátek v divoké privatizaci 90. let, dodal Sobotka.

Návrh na vyslovení nedůvěry vládě musí podat nejméně 50 poslanců. Jednání sněmovního klubu ČSSD, na kterém se budou podpisy sbírat, se uskuteční v úterý. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) by pak musela svolat schůzi podle jednacího řádu "neprodleně". Aby kabinet padl, musí pro nedůvěru hlasovat nejméně 101 z 200 poslanců.

Pro vyslovení nedůvěry vládě chce hlasovat i strana NS-LEV 21. Podle jejího předsedy Jiřího Paroubka, který amnestii označil za demoralizující pro českou společnost, se jí Klaus snaží uzavřít éru 90. let, což se prý dá politicky pochopit. Naopak prý nemůže pochopit postoj vlády, která o sobě tvrdí, že bojuje proti korupci.

Opozice vyvolala v tomto volebním období hlasování o nedůvěře kabinetu už čtyřikrát, nikdy neuspěla. Od amnestie se distancovala TOP 09, její ministři o ní prý nebyli informováni. Sobotka podotkl, že TOP 09 má jednoduchou možnost z vlády odejít nebo hlasovat pro nedůvěru.

Poslanci TOP 09 / STAN návrh na vyslovení nedůvěry nepodpoří, řekl předseda klubu Petr Gazdík. "Já se domnívám, že pokud by to šlo, tak by se ČSSD měla spíš snažit vyvolat hlasování o nedůvěře prezidentovi, a nikoli vládě," uvedl.

Amnestie by se neměla podle Gazdíka řešit "estrádou ČSSD před kamerami". Záležitost by měl probrat podle něho sněmovní ústavně-právní výbor.

Jeho předseda Stanislav Polčák (TOP 09 / STAN) ve čtvrtek dopoledne řekl, že Nečas by měl odůvodnit po právní stránce, jak vnímá akt kontrasignace, zda jako své výsostné právo, nebo jako věc, která přísluší vládě.

Také předsedkyně LIDEM Karolína Peake na večerní tiskové konferenci řekla, že její strana hlasování o nedůvěře nepodpoří. Vedení této strany přitom před Vánoci oznámilo, že její ministři odejdou k 10. lednu z vlády poté, co premiér Petr Nečas (ODS) Peake odvolal z čela ministerstva obrany po pouhých osmi dnech v úřadu. Strana LIDEM chce nyní jednat s ODS a TOP 09 o budoucnosti vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy