ČSSD chce dále omezit roli pojišťoven

Petr Holub
22. 5. 2006 16:20
Praha - Zdravotní pojistné se nebude od roku 2008 odvádět zdravotním pojišťovnám, ale přímo státu. Tedy pouze v případě, že ČSSD vyhraje volby.

"Vláda už vydala pokyn, aby se nový systém začal připravovat," oznámil dnes vicepremiér Jiří Havel.

Podle něho bude možné ušetřit až pět miliard korun ročně, pokud namísto několika pojišťoven bude zdravotní odvody shromažďovat Česká správa sociálního zabezpečení. "Má lepší informační systém, který včas indikuje, jestli některý podnik neplatí, a ani k tomu nepotřebuje tolik úředníků," zdůvodnil úspory Havel.

Státní úřad pak přerozdělí peníze zdravotním pojišťovnám. Ty je budou pouze vyplácet zdravotníkům, které jim stát označí.

Místopředseda vlády pro ekonomiku Jiří Havel
Místopředseda vlády pro ekonomiku Jiří Havel | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Zdravotní pojišťovny plán odmítají: "Výběr pojistného se v poslední době stabilizoval a podle našich analýz jsme v něm velmi úspěšní, není důvod ho měnit," říká ředitel Oborové zdravotní pojišťovny Ladislav Friedrich, který hledí na vládní záměry s podezřením. Sociální demokraté podle něho chtějí dlouhodobě úlohu pojišťoven v systému omezovat.

"Je to jeden z dalších kroků, jak zestátnit celý systém zdravotního pojištění. Tyto kroky nás ale povedou zpátky do socialismu a budou mít nepříznivý dopad na pacienty," zdůrazňuje mluvčí Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček. Levicová vláda chce podle něho zavést Národní zdravotní službu, kdy by o péči namísto pojišťoven rozhodovali úředníci.

"Na první pohled by tento krok mohl vést ke zjednodušení, ale nepřinese to žádné plus. Pokud by pojistné nevybíraly pojišťovny, neměl by pacient možnost ovlivňovat služby a hlídat kvalitu v poměru k ceně," argumentuje Gajdáček, který doporučuje zachovat v systému konkurenci.

Rozhodnou volby

Havel tvrdí, že úplné zrušení všech devíti pojišťoven anebo jejich sloučení do jedné instituce vláda zatím nechystá, nevyloučil však, že k tomu může dojít. "Česká republika je příliš malé umyvadlo na to, aby se dělila na devět malých bazénků," upozornil.

Konkurence pojišťoven podle něj nemůže být velkým přínosem, protože lékaři by měli léčit kvalitně i bez velkých konkurenčních tlaků.

Podle stínového ministra zdravotnictví za ODS Tomáše Julínka je pokus vybírat pojistné z jednoho místa zbytečný. "Mělo by to smysl pouze tehdy, kdyby se vláda skutečně snažila zřídit jedinou státní pojišťovnu. To je ale cesta do pekel."

Pak by se podle Julínka pojistné stalo definitivně státní daní, kterou by úřady přerozdělovaly zdravotníkům bez ohledu na to, jak kvalitní služby odvádějí.

Julínek pochybuje i o tom, že se dá na zdravotnické byrokracii ušetřit pět miliard ročně. Například VZP, která spravuje dvě třetiny zdravotního pojištění, utratí za celý provoz necelé čtyři miliardy.

Pojišťovny spoléhají na to, že je před státním zásahem zachrání volby. Podle Gajdáčka budou referendem o tom, jestli chtějí Češi státní, anebo pojišťovenský systém zdravotnictví.

 

Právě se děje

Další zprávy