ČSSD chce církve vyplatit rychleji, už do pěti let

Martina Macková
4. 4. 2008 14:14
Peníze by stát získal z mimořádné privatizace
Bohuslav Sobotka a Jiří Paroubek
Bohuslav Sobotka a Jiří Paroubek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Výrazně rychleji než Topolánkova vláda chce odluku státu a církví opozice. ČSSD odmítá splácet po válce ukradený majetek 60 let, jak to plánují koaliční strany.

Podle informací Aktuálně.cz návrh, který sociální demokraté předloží do sněmovny, počítá s tím, že by se miliardy církvím vyplatily do pěti let a stát by je zcela přestal financovat během deseti let.

Čtěte také: Vláda schválila vyrovnání s církvemi. Kdo co zaplatí?

Zaplatit hned, peníze vzít z privatizace

"Nezpochybňujeme, že se peníze a majetek musí vrátit, mělo by to být ale rychleji. Proč zatěžovat na šedesát let národ takovými splátkami," řekl Aktuálně.cz exministr kultury Vítězslav Jandák (ČSSD).

Církve odlukou získají zpět asi třetinu původního majetku, zbývající část jim stát zaplatí.

Stát má podle zákona, který vláda tento týden schválila a nyní jde do parlamentu, vrátit sedmnácti církvím a náboženským společnostem 83 miliard korun během šedesáti let s úrokem 4,85 procenta. Celkem tak stát zaplatí 270 miliard.

Roční splátka bude asi 4,275 miliardy korun. Vládní návrh počítá se snižováním příspěvku církvím během dvaceti let, a to o pět procent ročně.

ČSSD by naopak upřednostňovala, aby stát církvím peníze poslal do pěti let. Finance na provoz by pak stát přestal platit po deseti letech, příspěvek by se postupně snižoval o deset procent ročně.

"Bylo by možné to rychleji splatit. Z mimořádných příjmů státního rozpočtu, z privatizace," navrhuje exministr Jandák. "Tak vysoká roční splátka a takové přeplácení původní sumy je nesmyslné, vždyť ty peníze by mohly jít třeba do vědy," dodal Jandák.

Opoziční strana ale nesouhlasí ani s částkou 83 miliard korun. "Tato suma vznikla po politické dohodě, podle nás je nutné vidět odhady majetku a znovu výslednou částku spočítat," řekl Aktuálně.cz místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Do církevní nadace by přispívali i lidé

ČSSD kromě rychlejšího vyrovnání navrhne i jiný způsob, než vyplatit peníze přímo konkrétním církvím. Peníze by totiž mohla dostat do správy například speciálně založená nadace, fond či náboženská matice, která by je spravovala a rozdělovala, a které by mohli příspívat i lidé.

"Nadaci by spravovaly samy církve. A ta by peníze posílala tam, kde by bylo potřeba, například na opravu toho či onoho kostela. Hrozí totiž, že některé církve či řády mohou po letech zaniknout, pokud nebudou schopny hospodařit s nabytými penězi," řekl Jandák.

Sociální demokraté už dnes jasně říkají, že pokud vyhrají další volby, se zákonem a vyrovnáním bude vše jinak. "Po volbách bychom zákon změnili. Není možné, aby takové rozhodnutí vláda přijala těsnou většinou," řekl Sobotka.

ČSSD se pokusí ve sněmovně prosadit změny formou pozměňovacích návrhů. Kritizují ale dál způsob, jak vláda k podobě zákona došla.

Foto: Ondřej Besperát

"Tento zákon je celospolečenská věc, dotýká se všech. Vůbec nás k diskusi nepřizvali, přitom se to rozhoduje na léta dopředu. Měla se zahájit celospolečenská debata, lidé to bez ní takto nechtějí a jsou proti tomu," soudí Jandák.

Zůstanou poslanci jednotní?

Kvůli tomu, že opozice už dříve avizovala, že se pokusí v případě vítězství po volbách zákon o odškodnění pozměnit, vláda se jistí. Legislativní rada vlády proto naplánovala, že součástí zákona budou smlouvy s církvemi. Tak nebude možné normu novelizovat.

"Bude to složitá situace, smlouva se nedá měnit," připustil poslanec Jandák. "Po volbách bychom k tomu přizvali právníky a změnili, co se dá," věří však Sobotka.

Čtěte také: Vyrovnání s církvemi se blíží. Prošlo vládní radou

Přestože zákon už putuje do sněmovny, opozice chce o svých návrzích ještě nyní jednat s církvemi. Spoléhá i na to, že koalice by nemusela být v hlasování jednotná. Na schválení zákona přitom závisí i další působení ministra kultury Václava Jehličky (KDU-ČSL) v Topolánkově kabinetu. Ten totiž prohlásil, že v případě neschválení zákona odstoupí.

"To si nemyslím, že odstoupí. Takových už bylo víc, co prohlašovali, že odejdou a nakonec se nic nestalo. My budeme nyní jednat s Biskupskou konferenci a Ekumenickou radou církví o našich návrzích," dodal Jandák v narážce na ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (SZ) a ministra školství Ondřeje Lišku (SZ), kteří chtěli rezignovat v případě návratu Jiřího Čunka do vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy