Smířlivější a také střízlivější, hodnotí Zemanův projev na sjezdu sociální demokraté

Kateřina Frouzová Radek Bartoníček Kateřina Frouzová, Radek Bartoníček
Aktualizováno 1. 3. 2019 14:18
Vystoupení prezidenta Miloše Zeman na sjezdu ČSSD v Hradci Králové bylo ke straně, s níž měl donedávna spory, vstřícné. Loni na sjezdu na stejném místě v hradecké sokolovně Zeman vyčítal sociálním demokratům chyby, byl osobní a velmi kritický k někdejšímu předsedovi ČSSD a vlády Bohuslavu Sobotkovi. Tentokrát se prezident "opřel" pouze do ministra zahraničí Tomáše Petříčka a dokonce prohlásil, že stranu bude volit v květnových evropských volbách.
Prezident republiky Miloš Zeman vystoupil s projevem na celostáním sjezdu sociálních demokratů v Hradci Králové | Video: DVTV

"Milí přátelé, každý host má přinést nějaký dárek, když někam přichází. Proto jsem se rozhodl, že v blížících se volbách do Evropského parlamentu budu volit sociální demokracii," oznámil Zeman a dočkal se mohutného potlesku delegátů sjezdu.

Vzápětí s úsměvem dodal, že se bude snažit, aby sociálním demokratům dala hlas i jeho manželka. "Prosím, abyste tento drobný dárek přijali s takovým přátelstvím, s jakým ho dávám," dodal.

Postoj Zemana k ČSSD se tak za poslední měsíce výrazně proměnil. Pochválil stranu za to, že vstoupila do vlády s hnutím ANO. "Jsem rád, že ČSSD nezůstala v pohodlné opozici," řekl delegátům prezident. Pak jim poradil, aby se nevzdávali tradičních voličů, za které považuje pracující.

"Někdy jsem měl dojem, že sociální demokracie je spíše spoluorganizátorem pochodů Prague Pride než stranou práce," podotkl Zeman.

"Samotný projev pana prezidenta považuji za smířlivější a také střízlivější k hodnocení situace uvnitř sociální demokracie. Zatímco před rokem jsem měl pocit, že jsou označováni nejrůznější viníci a jeho projev byl velmi osobní, tentokrát pan prezident mluvil více jako státník," hodnotil prezidentův projev královéhradecký hejtman Martin Netolický.

Obdobnými slovy hodnotí projev Milan Chovanec, který - na rozdíl od Zemana - nesouhlasí s účastí ČSSD ve vládě s ANO a složí poslanecký mandát. "Hodnotím projev pana prezidenta jako velmi smířlivý a velmi přátelský k sociální demokracii, navíc uvedl, že bude ČSSD volit," uvedl Chovanec.

"Jeho sympatie k ČSSD mohou přesvědčit některé jeho voliče, kteří zlomili nad ČSSD hůl, že má smysl ČSSD volit a dát jí šanci. Jsem rád, že ten projev nebyl konfrontační," dodává předseda poslaneckého klubu Jan Chvojka.

Podle Netolického se Zeman zřejmě rozhodl ukončit mezidobí, kdy podporoval SPD Tomia Okamury, a navrátil se k základům, odkud přišel. Hejtman tak poukázal na to, že hlava státu v minulosti ČSSD vedla jako předseda i premiér. "A možná je to i proto, že ANO podle mých informací prezidenta na sjezd nepozvalo. A dokonce se říká, že mělo obavy, aby svým projevem nezastínil projev Andreje Babiše," ironicky poznamenal Netolický.

Opět kritika Petříčka

Na druhou stranu však dal Zeman ČSSD jasně najevo, koho si nepřeje ve vedení strany. "Jsou dvouprocentní výsledky některých organizací. A předsedové těchto organizací mají tu odvahu kandidovat na nejrůznější funkce, místo aby rezignovali a uvolnili místo schopnějším. Jistě víte, o kom mluvím," poznamenal prezident.

Foto: Aktuálně.cz

Narážel tak na volební výsledky pražské organizace, které byly v komunálních volbách pod třemi procenty. Předsedou pražské ČSSD je od loňského ledna Petr Pavlík. Na mysli však měl nepochybně i ministra zahraničí Tomáše Petříčka, který usiluje o post místopředsedy ČSSD a kterého Zeman kritizuje dlouhodobě. V Praze 7, kde Petříček vedl kandidátku, se straně vedlo ještě hůř než na celopražské úrovni. Získala tu 1,9 procenta hlasů a ministr dostal pouhých 320 preferenčních hlasů.  

"Na kritiku má každý právo, uvidíme, co to udělá s volbou místopředsedů strany," uvedl k tomu Chovanec. Dodal, že stejně tak mohl prezident mluvit o něm. "Nikoho nejmenoval. Mluvil o neúspěšných, já jsem z té party neúspěšných, končím v Poslanecké sněmovně, tak možná myslel mě," řekl Aktuálně.cz.

Jak prezident svůj projev začal, tak i skončil, když popřál straně, aby opět vstoupila hlavním vchodem do Strakovy akademie. "Podobně jako se říkalo, že největší tajemství atomové bomby spočívá v tom, že ji lze vyrobit, tak největší tajemství sociální demokracie spočívá v tom, že se umí ze sedmi procent zdvihnout a může opět vstoupit do Strakovy akademie hlavním vchodem," řekl na závěr své řeči Zeman.

 

Právě se děje

Další zprávy