ČSSD bude v Senátu řídit hned sedm z devíti výborů

ČTK ČTK
21. 11. 2012 17:47
Vládní občanští demokraté uhájili jeden výbor, a to mandátový a imunitní
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senát potvrdil, že nejsilněji zastoupená ČSSD povede sedm z devíti senátních výborů.

Vládní občanští demokraté uhájili jeden výbor, a to mandátový a imunitní, z původních tří v předchozím senátním období. Zbývajícímu výboru, který je pro EU, bude předsedat klub KDU-ČSL a nezávislých.

Organizační výbor Senátu povede šéf horní komory Milan Štěch (ČSSD).

V mandátovém a imunitním výboru bude na pozici předsedy Jiří Oberfalzer (ODS), spolu s ním tam zasednou například jeho spolustraník, teplický primátor a šéf klubu ODS Jaroslav Kubera či novinář Jaromír Štětina (za TOP 09 a STAN) nebo bývalý žalobce Miroslav Antl (za ČSSD) a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (za SZ).

Antl bude předsedat ústavně-právnímu výboru. V něm budou též Wagnerová, Kubera, prezidentský kandidát ČSSD Jiří Dienstbier, nezávislý Tomio Okamura, jenž chce též na Hrad, či hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc (ČSSD).

Ve výboru hospodářském, kterému bude šéfovat Jan Hajda (ČSSD), budou i bývalý starosta Prahy 13 a někdejší poslanec Petr Bratský (ODS), horolezec Leopold Sulovský (hnutí Ostravak) či prezident Agrární komory ČR Jan Veleba.

Prohlédněte si: Šéf senátu a jeho kancelář

Výbor pro územní rozvoj povede Ivo Bárek (ČSSD). Spolu s ním jsou jeho členy například bývalý hejtman Stanislav Juránek (KDU-ČSL), někdejší ministr pro místní rozvoj Radko Martínek (ČSSD) nebo bývalý olomoucký hejtman Martin Tesařík (ČSSD).

Výboru pro vzdělávání předsedá sociální demokrat Marcel Chládek. Členy jsou též ředitelka Ústavu experimentální medicíny Akademie věd České republiky Eva Syková (za ČSSD) či Jiří Oberfalzer (ODS).

Sociální demokrat Jozef Regec je předsedou zahraničního a branného výboru, kde zasedn

ou též Štětina, lékař Hassan Mezian (ČSSD), bývalý ministr vnitra František Bublan (za ČSSD) či někdejší poslanec Tomáš Kladívko (ODS).

Předsedou výboru pro EU je Miroslav Krejča (dříve ČSSD, bezpartijní), který je nyní členem klubu KDU-ČSL a nezávislých. Spolu s ním se evropským otázkám bude věnovat třeba starosta Albrechtic Jaroslav Zeman (ODS).

Bývalý šéf Úrazové nemocnice v Brně Miloš Janeček (ČSSD) povede výbor pro zdravotnictví. Spolu s ním tam jsou i šéf pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz (za ODS) či bojovník proti korupci Libor Michálek (za Piráty).

Zemanovec Vladimír Dryml, který byl dřív v ČSSD, prohlásil, že volba vedení výborů dopadla "přesně tak, jak si v Lidovém domě odsouhlasili". Podotkl, že ČSSD má sedm předsedů a 23 místopředsedů výborů, což v přepočtu znamená, že každý druhý senátor ČSSD bude místopředsedou výboru.

 

Právě se děje

Další zprávy