ČSSD bere do kampaně záplavy, 'StB miliony' ale suší

Martina Machová Martina Machová
15. 9. 2010 18:15
V Libereckém kraji přitom dělá novou sbírku. Kontroverzní miliony zatím leží ladem
Plakát, který platí ČSSD. Liberecký hejtman Stanislav Eichler kandiduje do Senátu
Plakát, který platí ČSSD. Liberecký hejtman Stanislav Eichler kandiduje do Senátu | Foto: Ludvík Hradilek

Praha/Liberec - Kampaň libereckého kandidáta do senátu za ČSSD, tamního hejtmana Stanislava Eichlera, vyzývá k podpoře obětí srpnových povodní.

Na plakátech, které platí přímo centrála sociální demokracie, kromě výzvy uvádí i konto zřízené Libereckým krajem, kam mají dárci peníze posílat.

Sociální demokraté přitom stále ještě neposlali obětem květnových povodní na Moravě dar, který slíbili před parlamentními volbami.

Jednalo se o 13 milionů korun, které získali jako sponzorský dar od česko-rakouského podnikatele Tomáše Melicha. Polovic měla jít původně na kampaň jejich někdejšího předsedy Jiřího Paroubka v Ústeckém kraji, za druhou polovinu hostili sjezd Evropských sociálních demokratů v Praze.

Poté, co deník Aktuálně.cz zveřejnil, že dárce ČSSD pomáhal podle svazků StB v 80. letech totalitní moci s obchodem se zbraněmi a podle dokumentů byl dokonce agentem československé kontrarozvědky, rozhodli se socialisté předat miliony právě na povodně.

Po volbách se ovšem ukázalo, že s charitou Lidový dům příliš nespěchá.

Foto: Martina Machová

Peníze v Lidovém domě

"V současné době probíhají jednání s příjemci této finanční pomoci a připravují se příslušné darovací smlouvy. Po vzájemné dohodě s příjemci budou tyto prostředky uvolňovány postupně během letošního a příštího roku," uvedla ČSSD v červenci na dotaz Aktuálně.cz, kam konkrétně slíbené peníze poslala.

Od té doby se situace příliš nezměnila. "Nehodili jsme to za hlavu," tvrdí přesto místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek s tím, že vedení strany dar pravidelně na svých jednáních řeší.

Podle něj se kampaň s výzvou ani dosud nesplněný slib navzájem nebijí.

"Výzva pana hejtmana je naprosto v pořádku a dokonce se na ní snažíme reagovat podle všech svých sil. Aktuálně novými sbírkami a samozřejmě, to co jsme slibovali dříve, splníme," uvedl.

A rozpor ve své kampani a restem Lidového domu nevidí ani vlivný liberecký sociální demokrat.

Foto: Martina Machová

Apolitická kampaň

"To je subjektivní názor," míní. "To se musíte zeptat kompetentních lidí, kteří mají ten dar a kampaň na starost," dodal. Sám žádnou iniciativu v tomto směru nepotvrdil.

Podle něj pak billboardy, plakáty a inzerce v novinách, nemá s jeho kampaní do senátu nic společného.

"Je apolitická, nikde není žádné logo sociální demokracie, ani tam není napsáno něco ve smyslu váš kandidát do senátu. ČSSD jen propůjčila prostor, který si na kampaň pronajala," tvrdí Eichler.

Současně dodává, že výzva k podpoře lidí postižených povodní zmizí přibližně čtrnáct dní před volbami. Nahradí je volební plakáty, které jej budou představovat jako kandidáta do Senátu.

V současnosti nedokáže Lidový dům říci, kolik hejtmanova kampaň včetně "povodňové výzvy" stojí. Podle volebního manažera Jana Hamáčka chce celkově do komunálních a senátních voleb sociální demokracie vložit 50 milionů korun.

Na povodňové konto Libereckého kraje, které Eichler na svých plakátech uvádí, do pondělí přišlo 2,8 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy