ČSSD, ANO a KDU mají problém. Církevní restituce

Lucie Stuchlíková ČTK Lucie Stuchlíková, ČTK
8. 11. 2013 19:49
ČSSD restituce kritizují, ANO ani lidovci nechtějí téma znovu otevírat
Foto: ANO

Praha - Možní koaliční partneři ČSSD, ANO a KDU-ČSL se neshodnou v názoru na církevní restituce. Zatímco sociální demokraté restituce dlouhodobě kritizují a chtějí snížení plateb státu, ANO ani lidovci nechtějí restituce znovu otevírat.

Místopředsedkyně ANO Věra Jourová v pátek novinářům řekla, že s programem lidovců vidí hnutí shodu ve zhruba 80 procentech, s ČSSD asi v 60 procentech.

"Toto téma (církevní restituce) určitě nebudeme otvírat, považujeme je za potvrzenou záležitost. Uvidíme, jestli to otevře ČSSD," řekla Jourová.

Podobný názor mají lidovci. "Pro nás církevní restituce není téma na vyjednávání, neměli jsme to v programu, pro nás je to uzavřená kapitola," doplnil místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Názorové střety: Restituce, daně

Naopak sociálnědemokratický senátor Jiří Dienstbier, který je blízkým spolupracovníkem předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, v pátek v České televizi řekl, že trojice stran bude muset jednat o všem, co do jednání vnese některá z nich. Sociální demokracie přitom podle něj určitě téma církevních restitucí otevře. "Máme-li být partnery, tak se musíme bavit o všech otevřených tématech," uvedl Dienstbier.

Také sociální demokracie má již analýzu programových průniků s ANO a KDU-ČSL. Podle Sobotky je shoda například ve valorizaci důchodů a zefektivnění chodu státu.

Hodně daleko jsou si strany kromě přístupu k církevním restitucím v názoru na daně. ČSSD by ráda zvýšila část daní z příjmu, ANO to odmítá. Podle Jourové by měl stát lépe hospodařit a vystačit si s takovými příjmy, jaké má. Lidovci uvažují jen o progresivním zdanění fyzických osob.

Dienstbier považuje za dané, že žádná ze stran neprosadí 100 procent svého programu, což platí i pro oblast daní. Síla jednotlivých stran by se podle něj měla projevit v míře kompromisu. Například o otázce daní podle senátora nelze vyjednávat izolovaně, ale jen v souvislosti s otázkou státních výdajů a jejich financování.

Rekonstrukci státu ano. V tom panuje shoda

ANO za svoji prioritu označuje také protikorupční návrhy iniciativy Rekonstrukce státu, v tom se zřejmě shodne i s lidovci a sociálními demokraty. "Centrální registr smluv nebo centrální nákupy to, já myslím, že jsou jednoduché body," řekl k tomu tento týden stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek.

ANO by podle Jourové rádo prosadilo také změny v oblasti vymahatelnosti práva a justice. Lidovci zase mají podle Jurečky priority v rodinné politice, zasazují se třeba o společné zdanění manželů.

Vyjednávání o možné koalici mezi ČSSD, ANO a KDU-ČSL by se mohla naplno rozběhnout po nedělním jednání ústředního výkonného výboru (ÚVV) a grémia ČSSD. ÚVV by měl uklidnit situaci ve straně po sporech mezi předsedou Bohuslavem Sobotkou a dosavadním prvním místopředsedou Michalem Haškem, který dnes na svůj post rezignoval. Grémium by pak mělo sestavit vyjednávací tým pro jednání o možné vládě.

ANO chce šéfa Sněmovny

Došlo již i na jednání o budoucí podobě Sněmovny. Hnutí ANOpožaduje funkci předsedy Sněmovny. Zástupci strany Andreje Babiše to sdělili při pátečním povolebním jednání s KDU-ČSL.

Sněmovna zatím zeje prázdnotou. Zatím není jasné, kdo jí povládne.
Sněmovna zatím zeje prázdnotou. Zatím není jasné, kdo jí povládne. | Foto: Vojtěch Marek

"Je to tradice, že pokud má jedna ze dvou nejsilnějších stran premiéra, druhé připadne předseda," sdělila deníku Aktuálně.cz první místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová.

Lidovci požadavek údajně vzali na vědomí. Obě strany preferují čtyři místopředsedy Sněmovny.

ANO se také s KDU-ČSL dohodlo na snížení počtu sněmovních výborů a podvýborů. Chtějí tak ušetřit několik milionů korun ročně.

Počet výborů by měl klesnout ze 17 na 16 díky spojení výborů pro obranu a bezpečnost. Ty už v minulosti sloučeny byly, rozdělily se po minulých volbách, když se hledala funkce pro Radka Johna (VV).

Strany se také shodly na zrušení řady podvýborů a komisí. Podle zástupců ANO by stačilo, aby výbory věnovaly svým tématům dostatek času, podvýbory by pak nebyly potřeba.

"Z mé oblasti třeba výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj, který má dva podvýbory. Zrovna tento výbor toho v rovině zákonů zase tolik neprojednává, aby tam byly potřeba dva podvýbory," dodala Jourová.

Strany chtějí zabránit rozpočtovému provizoriu

Na jednání se řešil také rozpočet. "Vyvineme maximální snahu, abychom zabránili rozpočtovému provizoriu, případně aby bylo co nejkratší. Bude-li to možné, budeme usilovat o snížení rozpočtového schodku, který navrhuje vláda," shodli se poslanci.

Již na minulém jednání se KDU-ČSL a ANO dohodly, že do vlády půjdou buď obě strany, nebo žádná. S dalším jednáním se čeká na nedělní jednání sociálních demokratů.

 

Právě se děje

Další zprávy