ČSSD a ODS už si porcují vedení Prahy, Hulinský narazil

Kateřina Eliášová
12. 11. 2010 12:06
TOP 09 mění taktiku, nabídla koalici ČSSD
Uvnitř stran teď vrcholí debata o rozdělení křesel v městké radě
Uvnitř stran teď vrcholí debata o rozdělení křesel v městké radě | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslední překážka tomu, aby v hlavním městě vznikla měsíc po volbách koaliční vláda, padla.

Městský soud zamítl žalobu malých stran a stvrdil, že volby proběhly v souladu ze zákonem a není tedy třeba je opakovat. Právě na tento verdikt čekaly ODS společně s ČSSD a TOP 09, které teď dohadují vhodné koaliční spojení.

První dvě jmenované strany začaly o společné vládě v hlavním městě jednat jen několik chvil po vyhlášení výsledků. Uvnitř obou stran teď vrcholí debata o tom, kdo usedne do křesel radních.

ČSSD hledá 1. náměstka

ODS sází spíše na ČSSD, než na TOP 09, která volby v Praze vyhrála. Spojení s letitým partnerem (s ČSSD vládla v Praze dvě volební období) by jí totiž přinesl nejcennější post primátora.

Sociálním demokratům ODS nabídla 4 křesla v radě. Podle důvěryhodných informací, které Aktuálně.cz poskytli zástupci obou stran, ČSSD kontrovala požadavkem většiny křesel v městské radě. Zdánlivý nesoulad je ale spíše kouřovou clonou.

"Podle dosavadních neformálních jednání je zatím pro ČSSD přichystáno 5 křesel v radě, včetně postu 1. náměstka," sdělil Aktuálně.cz dobře informovaný zdroj z ODS.

Petr Hulinský pravděpodobně vůbec v městské radě nezasedne
Petr Hulinský pravděpodobně vůbec v městské radě nezasedne | Foto: Ondřej Besperát

Původně měl toto místo zastávat předseda pražských sociálních demokratů Petr Hulinský. Jenže narazil. Lídr ODS Bohuslav Svoboda totiž v radě požaduje zcela nové neokoukané tváře. Nadto si Hulinský rozhněval straníky, když vyšlo najevo, že díky postům v městských firmách vydělal ročně miliony korun.

Poche ze hry

S postem radního nemůže počítat ani Miroslav Poche, který se novinářům nechtěně přiznal že část peněz, které inkasoval za členství v dozorčí radě Pražské energektiky, věnoval podezřelým způsobem své straně.

Pro ČSSD je klíčový post radního pro dopravu, který by zastával Karel Březina. Právě on by nakonec mohl křeslo 1. náměstka získat. Místo v radě má jisté už i zastupitel Antonín Weinert, byť není rozhodnuto, kterou oblast by dostal na starost.

Podobné je to i u zastupitelů Petra Dolínka a Romana Petruse. "ČSSD bude vedle dopravy určitě požadovat správu nad zdravotnickou a sociální oblastí," řekl Aktuálně.cz člen vedení pražské ČSSD.

Bezpečnost a územní rozvoj pro ODS

Ani ODS zatím nemá jasno, které konkrétní posty jí v radě připadnou. Bude žádat správu financí, chce si ponechat oblast bezpečnosti a územní rozvoj.

"Doprava je pro nás rovněž klíčová, ale jsme více méně smížení s tím, že ji přenechámě koaličnímu partnerovi," potvrdil Aktuálně.cz výše citovaný zdroj ze zastupitelského klubu ODS.

Debata o personáliích se v ODS mění ze dne na den. Někteří ze sedmi pražských politiků, které si do svého týmu vybral lídr pražské ODS Bohuslav Svoboda, dokonce své jméno už zaslechli hned u několika resortů.

V radě podle zdrojů zevnitř strany usedne téměř jistě Aleksandra Udženija, dcera Ranka Peciče, který je blízkým přítelem prezidenta Václava Klause. Vážným kandidátem do rady je i letňanský starosta Ivan Kabický a rovněž manažer hokejové Sparty Petr Bříza.

Členem užšího výběru na posty radních je i starosta Prahy 8 Josef Nosek, který svoji pozici uhájil a zatím chce zůstat v čele radnice. "Je předčasné spekulovat, zda budu sedět v radě či nikoliv. Záleží na tom, s kým se spojíme a jaká bude nabídka. Pokud bude zajímavá, jsem ochoten vzdát se křesla starosty," řekl Aktuálně.cz Nosek, který je názorově blízký šéfovi klubu a dosluhujícímu náměstkovi primátora Rudolfu Blažkovi.

 

Právě se děje

Další zprávy