ČSSD a lidovci: Stále je tu možnost, že se nedohodneme

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
12. 11. 2013 22:25
Obě strany rozdělují církevní restituce, ale i snaha ČSSD zvýšit daně firmám.
Přdseda lidovců Pavel Bělobrádek.
Přdseda lidovců Pavel Bělobrádek. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Po první schůzce vyjednavačů ČSSD a KDU-ČSL po volbách se zdá, že obě strany se snaží dospět k dohodě o vládní koalici. Nerozdělila je zatím ani revize církevních restitucí, kterou chce prosadit sociální demokracie, zatímco lidovci ji zcela odmítají.

"Dohodli jsme se, že budeme v příštích dnech v jednáních pokračovat," prohlásil po schůzce předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Lidovci: Majetková přiznání ano, zvyšování daní firmám ne

Zatímco se obě strany shodly například ve snaze opět valorizovat penze podle inflace, ve zrušení druhého pilíře důchodového systému, který vytvořila Nečasova vláda, nebo v zavedení majetkových přiznání či registračních pokladen, rýsují se dvě neshody: daně a právě revize církevních restitucí.

"Nenašli jsme úplnou shodu ohledně daní," řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a upřesnil, že nesouhlasí hlavně se záměrem ČSSD zvyšovat daně pro firmy.

Ohledně církevních restitucí se stanoviska lidovců a sociálních demokratů ale lámou mnohem víc. "K žádnému sblížení stanovisek dnes nedošlo," řekl předseda lidovců.

Bohuslav Sobotka.
Bohuslav Sobotka. | Foto: Ludvík Hradilek

Teď by měly nastoupit expertní týmy a ladit program. Obě strany ale připustily, že přestože se úterní schůzka protáhla a v některých bodech skončila relativní shodou, neznamená to žádnou deklaraci, že na půdorysu ČSSD, ANO a KDU-ČSL vláda skutečně vznikne.

"Je tady ještě nenulová možnost dohody," prohlásil předseda lidovců Bělobrádek a Bohuslav Sobotka se přidal: "Je možnost, že jednání havarují."

Církevní restituce kamenem úrazu

"Zatím se nerýsuje cesta, jak vytvořit kompromis," prohlásil později místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Revize církevních restitucí, kterou chce prosadit ČSSD, rozděluje nejen ji a lidovce, ale s představou ČSSD úplně nesouhlasí ani Babišovo ANO 2011.

Zatímco ČSSD by ráda "zmrazila" restituce - a to i vydávání nemovitého majetku - alespoň o rok, ANO by si představovalo revidovat jen peněžní náhradu církvím za majetek, který už vydat nelze.

Hnutí vadí hlavně inflační doložka, která by za 30 let mohla zvednout částku odškodnění z 59 až na 79 miliard korun. "My chceme budovat vědomí právního státu. Zákon platí a byl stvrzen Ústavním soudem," vysvětluje vyjednavač ANO Martin Stropnický, proč jeho hnutí nezpochybňuje vydávání nemovitostí.

A konečně KDU-ČSL si nepřeje žádnou revizi. "Pro nás je to uzavřená kapitola. Zákon prošel Parlamentem a nezpochybnil ho ani Ústavní soud," opakuje místopředseda lidovců Marian Jurečka.

 

Právě se děje

Další zprávy