ČSSD a kontroverzní Šlouf: co bylo, to bylo, jde se dál

Martina Macková
13. 12. 2008 22:20
Sociální demokraté se ohlížet nechtějí, soustředí se na možné předčasné volby
Miroslav Šlouf
Miroslav Šlouf | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Kolosální úspěch v říjnových krajských a senátních volbách kuriózně pomohl u ČSSD kontroverznímu poradci Miroslavu Šloufovi.

Mateřská strana ještě v létě řešila jeho prohřešky proti disciplíně a verdikt, že v jednom ze dvou problémových případů porušil stanovy, doplnilo vedení strany výzvou.

Podle ní měl Šlouf aktivně podpořit v kampani kandidáty a především senátního lídra a univerzitního profesora Jiřího Witzanyho. Ten kandidoval v pražském obvodu, kde Šlouf bydlí.

Přestože Witzany neuspěl, Šlouf může být v klidu. K jeho případu se už socialisté nebudou vracet.

Rozporuplné reakce

Předseda Ústřední kontrolní komise ČSSD Martin Starec deníku Aktuálně.cz potvrdil, že k tomu není důvod. "Závěr komise měl být a byl, zda pan Šlouf porušil stanovy či ne a ten jsme deklarovali. Nic víc," řekl.

I člen této "kárné" komise poslanec Jeroným Tejc míní, že aktivní vstup do kampaně byl pouhou výzvou předsednictva a komise by ji neměla vyhodnocovat.

Nad tím se ale pozastavuje ústřední tajemník ČSSD Jiří Havlíček, který si na Šloufa u vedení strany oficiálně stěžoval. Důvodem byly lobbistovy výroky i to, že během prezidentské volby působil ve prospěch Václava Klause.

"Myslím, že se k tomu vrátíme," prohlásil. "To snad ani nemusím komentovat," reagoval na dotaz, jak hodnotí Šloufovu aktivitu v předvolební kampani.

Miroslav Šlouf a Miloš Zeman společně krájí narozeninový dort.
Miroslav Šlouf a Miloš Zeman společně krájí narozeninový dort. | Foto: Ondřej Besperát

Ani vedení strany nemá chuť se k případu Šlouf příliš vracet. "Nemám tušení, jak se kolega podílel na kampani. Výsledek obecně v Praze tak špatný nebyl. Nevyhráli jsme sice, ale získali jsme daleko více než v kterýchkoliv předchozích volbách," říká místopředseda strany Milan Urban. "Ale myslím, že bychom se tím neměli zabývat. Máme sto jiných důležitějších věcí, o kterých bychom měli diskutovat."

Přesto například Tejc říká: "Šlouf nepomohl, jestli se vůbec zapojil. Nevím o tom. Já jsem projel přes sto míst v kampani a nikde jsem ho neviděl. A jestli měl na výsledek nějaký vliv, pak ne pozitivní."

Foldynovi podpora nepomohla

Poradce Šlouf se veřejně hlásí ke sdružení Přátelé Miloše Zemana, které si oficiálně klade za cíl připravit podmínky pro kandidaturu expremiéra a bývalého předsedy ČSSD, dnes nestraníka, na Hrad.

Ústecký volební lídr ČSSD Jaroslav Foldyna a šéf krajské organizace strany Petr Benda
Ústecký volební lídr ČSSD Jaroslav Foldyna a šéf krajské organizace strany Petr Benda | Foto: Martina Machová

Podle informací, které má Aktuálně.cz k dispozici, Šlouf i Zeman také čile udržují styky s ruskými diplomaty a agenty.

Samotný Miloš Zeman, respektive Šlouf a jeho lidé, v předvolební kampani osobně podpořil pouze lídra ČSSD v Ústeckém kraji Jaroslava Foldynu. Ten sice s převahou preferenčních hlasů pomohl sociálním demokratům volby v regionu vyhrát, hejtmanem však nakonec stejně není.

Spolustraníci ho ihned po volbách vyloučili z koaličních jednání a přes urgence předsedy Jiřího Paroubka a varování Zemana, který jeho postem podmiňoval usmíření a spolupráci s prvním mužem ČSSD, se hejtmankou stala Jana Vaňhová.

 

Právě se děje

Další zprávy