Co si počne? ČSSD v Praze nezná Voldemorta ani cukrárnu

Martina Machová Martina Machová
2. 12. 2010 5:35
Radní z ČSSD prý nerozumějí kmotrovskému slovníčku svých nových spojenců z ODS
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha - Noví radní hlavního města z ČSSD budou muset podle všeho překonat jistou jazykovou bariéru, aby v pražské radě a v zastupitelstvu porozuměli svým staronovým kolegům z ODS.

Deník Aktuálně.cz členy nové rady z ČSSD "vyzkoušel", jak znají notoricky zavedený slang, který na radnici vznikl během posledních let, kdy Praze vládli nynější koaliční partneři.

Kódovaný slovník, který pražská politická smetánka zavedla během předchozí éry primátora Pavla Béma, popisuje některé z nejznámějších postav, situací a kauz v metropoli.

Překvapivě se ukázalo, že noví radní známým pojmům příliš nerozumí. Alespoň to tvrdí.

"Kdo je Voldemort? Opravdu nevím. Jsem v pražské politice spíš nováček," reagoval na test "kmotrovského" slovníčku radní pro kulturu Lukáš Kaucký.

A ač jde o politického veterána, reagoval podobně i radní Karel Březina. Třeba na pojem "golfová jamka".

"Je to jediný výraz z těch, co mi předkládáte, který občas používám. Jinak slang obecně neuznávám."

Tři ku dvěma

Ze slovníčku, jehož výrazy deník Aktuálně.cz zveřejnil letos v červnu před volebním kongresem ODS, vybrala redakce šest příkladů, převážně těch, jež jsou notoricky spojeny s pražským magistrátem.

Socialisté měli vysvětlit pojmy "Voldemort", "největší golfová jamka v Praze", "jít do cukrárny", "býčí šíje", "zrada hlavního města" a "oplechovat".

Klíč k řešení najdete v následující grafice.

Trojice z radních s kvízem souhlasila, čtvrtý - Antonín Weinert, jež má do budoucna šéfovat pražskému školství - nejprve rozhovor přislíbil, později už ale nebral telefon.

Pátý radní Petr Dolínek rovnou test odmítl.

"Tyto věci vůbec neřeším a to jak se baví občanští demokraté, nebudu hodnotit. Já teď řeším, jak si budeme rozumět v rámci našich programů," reagoval.

Petr Hulínský a Miroslav Poche
Petr Hulínský a Miroslav Poche | Foto: Ludvík Hradilek

Voldemort v cukrárně

Jak již zaznělo, radní Lukáš Kaucký by v titulku výše údajně nerozeznal, že je řeč o vlivném podnikateli a příteli exprimátora Béma Romanu Janouškovi.

"Voldemort" Kauckému mu nic neříká a jediný termín, který ve zkoušce správně odhadl, je "největší golfová jamka v Praze".

"To je tunel Blanka," říká Kaucký, a hned dodává: "Ale to znám spíš z novin. Budu si muset zaplatit nějaký jazykový kurz," vtipkuje.

Golfovou jamku pak jako tunel Blanka správě dešifruje nejen matador Karel Březina, ale i radní pro životní prostředí Lukáš Plachý.

Oba sociální demokraté pak znají, kdo je skutečně Voldemort, a Lukáši Plachému je povědomé i to, kde tuto postavu najít - tuší význam výrazu "jít do cukrárny" .

"To myslím znamená jít do nějakého pražského podniku," je Plachý blízko rozluštění, že jde o sídlo Janouškových firem.

Shodně s Březinou připomíná, že znalosti načerpal spíše z novin, než aby takový slovník používal.

Igráček a Doktor obuškového práva

V sociální demokracii podle frekventantů testu žádný podobný zaběhnutý slovníček slangových výrazů neexistuje.

"Radil jsem se i s kolegy, ale vypadá to, že opravdu nic takového nemáme. Říkáme si spíše jmény, občas se používají zkratky a zkomoleniny jmen," říká předseda pražské ČSSD Petr Hulínský, jemuž straníci přezdívají Hulda.

"Na škole mi říkali Bříza, ale nevím, jestli mi tak říkají i kolegové," přiznává se k vlastní přezdívce Karel Březina. Deník Aktuálně.cz jméno vyzkoušel a funguje.

Radní Weinert je pro straníky Děda nebo méně přátelsky Dědek, zastupitel Miroslav Poche, který na sebe před volbami upozornil podvody při sponzoringu strany, má u některých kolegů přezdívku "Igráček".

Přezdívky jsou také to jediné, co sociální demokraté ve vnitrostranické mluvě připouštějí.

Hulínský prý Huldu neslyší rád, avšak deník Aktuálně.cz zaznamenal i jinou přezdívku tohoto pražského předsedy.

"Doktor obuškového práva" prý připomíná, že Petr Hulínský získal svůj titul JUDr. na bratislavské policejní akademii.

 

Právě se děje

Další zprávy