Koalice se s opozicí kvůli služebnímu zákonu sejde v pátek

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 31. 7. 2014 14:16
Jasno o tom, jakým směrem se budou práce na služebním zákonu ubírat, by koalice chtěla mít na konci příštího týdne.
Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka
Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Druhá schůzka zástupců všech parlamentních stran ke služebnímu zákonu se odehraje v pátek v Poslanecké sněmovně. Shodli se na tom představitelé vládní koalice.

"Budeme chtít, aby konkrétně ODS a TOP 09 přesně specifikovaly, co chtějí změnit, v jakém čase a jakou formou," řekl novinářům po schůzce ve Strakově akademii předseda poslanců za hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

"Je potřeba zjistit, co přesně opozice chce, jestli obstrukce není čistě samoúčelná, a kde tedy je možno smysluplně se dohodnout na kompromisu ke služebnímu zákonu," dodal ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). Jako možnou variantu zmínil například zvýšení propustnosti do státní správy zvenčí.

Kromě jednání s opozicí byla na stole i varianta, že by se ČSSD, ANO a lidovci pokusili prosadit služební zákon silou. To by ovšem mohlo znamenat, že jednání zamrznou. "Bylo to zmíněno jako hypotetická varianta, která byla v podstatě okamžitě zavrhnuta," řekla ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová.

Závěry jednání si pochvaloval i šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola. Podle toho je možné, že po páteční schůzce, na kterou každá parlamentní strana vyšle dva zástupce, bude přerušena mimořádná schůze. "Osobně bych se k tomu klonil," připustil. Naopak Dienstbier je spíše pro to, aby souběžně pokračovala jednání i schůze Sněmovny.

Podle Faltýnka by se další rozhovory s opozicí měly uskutečnit začátkem příštího týdne. "Interně jsme se v rámci koalice shodli na tom, že bychom se chtěli pokusit dosáhnout dohody o dalším postupu do příštího pátku," nastínil šéf klubu ANO.

S Evropskou komisí by se ještě dalo jednat

Jourová už před schůzkou připustila, že pokud se zákon nepodaří včas schválit, nemusí to nutně znamenat, že Česká republika přijde o evropské peníze. "Myslím si, že je k jednání, kdyby se přijetí zákona nějak posunulo. Ale to bych byla velmi nerada," připustila Jourová s tím, že zatím ale platí, že dokud nebude schválený služební zákon, neschválí Evropská komise operační programy.

Doposud přitom koalice tvrdila, že proplácení operačních programů Komise podmiňuje právě letošním přijetím služebního zákona. Z vyjádření Jourové však spíše vyplynulo, že šlo o slib české vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy