Co zajímavého čekat v české politice v roce 2019: eurovolby, nové lídry i Čapí hnízdo

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
2. 1. 2019 5:30
Premiér Andrej Babiš sice končil rok 2018 s úsměvy na Staroměstském náměstí, kde podával rybí polévku a lidé mu do nového roku přáli, aby se držel, ovšem kdoví, jaký pro něj i Českou republiku letošní rok bude. Vždyť je to jen několik týdnů, co zrovna na Staroměstském náměstí žádaly desítky tisíc lidí Babišovu demisi. Co nás tedy v politice čeká v následujícím roce, kdy oslavíme už třicet let od revoluce? Redakce Aktuálně.cz shrnula nadcházející události do deseti bodů.
Foto: Ludvík Hradilek

1. Čekání na konec vyšetřování Čapího hnízda

Trestní stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapí hnízdo a zejména průběh vyšetřování bude nepochybně jednou z nejsledovanějších věcí roku 2019. Podstatné bude zejména to, zda se vyšetřování letos podaří dokončit. Předseda vlády je v případu obviněný od podzimu 2017, ale samotné vyšetřování začalo už v roce 2015, tedy už se poněkud táhne.

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová sice zatím žalobce Jaroslava Šarocha podporuje, ale zároveň už dala najevo, že zcela spokojená není. Předloni sice napsala, že je délka vyšetřování hraničně akceptovatelná, letos v prosinci už ale v tiskovém prohlášení uvedla, že "dozorový státní zástupce nepostupoval při výkonu dozorových oprávnění a povinností k policejnímu orgánu dostatečně důrazně a zcela efektivně. Na základě těchto zjištění bylo přijato opatření směřující k tomu, aby dozorový státní zástupce byl aktivnější a zajistil tak úplné a rychlé ukončení vyšetřování".

Nicméně těsně před koncem roku policie znovu prodloužila lhůtu pro ukončení vyšetřování, tentokrát do konce dubna. 

Pokud by byl Babiš obžalovaný, nepochybně by to ztížilo jeho postavení v čele vlády, stejně jako kdyby se objevily důkazy, že případně brání průchodu spravedlnosti.

Když už je řeč o problémech Andreje Babiše, nelze opomenout, že letos bude muset dořešit možný střet zájmů kvůli svému podnikání. V této chvíli platí jasné sdělení evropských institucí Babišovi, že musí jednoznačně a naprosto transparentně vyřešit vztah ke svým firmám. Co mnozí Babišovi příznivci nepovažují za nijak důležité, to je pro některé evropské politiky a instituce naprosto zásadní problém, který má vliv na přidělování evropských dotací České republice.   

 

Právě se děje

Další zprávy