Co potápí kabinet. Osud koalice svazují škrty a aféry

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
30. 3. 2012 10:00
Šéf poslanců ODS popisuje, proč může vláda padnout během několika týdnů
Zbyněk Stanjura.
Zbyněk Stanjura. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nejistota nad schopností domluvit se na škrtech pro příští roky i vnitrostranické skandály ODS a VV. To jsou podle šéfa poslaneckého klubu občanských demokratů důvody, proč současná vláda může během několika týdnů padnout.

"Pokud nenajdeme dohodu na nutných rozpočtových opatřeních pro roky 2013 a 14, tak vláda poměrně rychle skončí," říká Zbyněk Stanjura otevřeně.

Zároveň přiznává, že koalici rozkližují také aktuální skandály - soud kolem Věcí veřejných (den po našem rozhovoru ještě opepřený zveřejněním další nahrávky) nebo kauza odposlechů rozhovorů exprimátora Pavla Béma s lobbistou Romanem Janouškem.

A.cz: Jak moc kauza odposlechů rozvrací ODS zevnitř?

Nepůsobí to dobře navenek ani dovnitř. Lhal bych, kdybych říkal, že je to našim členům jedno. Ale první krok už Pavel Bém udělal - pozastavil členství - a my jsem ho požádali, aby vrátil poslanecký mandát.

A.cz: První reakce Pavla Béma ale neukazují, že by se mandátu chtěl vzdát…

No to je pravda. Ale myslím, že je dobře, že politická strana nemůže nikoho zbavit mandátu, to by se dalo zneužívat. Budeme ho přesvědčovat, že to pomůže ODS.

Páka na Suchánka

A.cz: Vraťme se ale k případu vašeho dalšího poslance, Suchánka, který dodnes nedoložil původ peněz, za které letěl na golf do Dubaje. Nebudete třeba nějak nastavovat pravidla pro své poslance?

Nevím, jak bychom je nastavovali. Je to na zodpovědnosti každého z poslanců.

A.cz: Ale poškozuje to přece i vaši stranu…

Samozřejmě. Ale jsme dospělí lidé a tím, že jsme v politice, jsme pod veřejnou kontrolou a každý musí zvážit, jestli je v takových případech nutné přijmout individuální zodpovědnost. Pravidla sama nestačí, pokud nemáte sankce.

Já a můj premiér.
Já a můj premiér. | Foto: ČTK

A.cz: Pokud ale mluvíme konkrétně o poslanci Suchánkovi - zůstal i předsedou rozpočtového výboru. Tuto páku jste přece na něj měli…

To je pravda. Já jsem měl za to, že to nějak vysvětlil. V té době jsem ale nebyl předseda klubu.

A.cz: Není teď v klubu panika z toho, co na koho ještě může vyplavat?

Ne. Ale teď jsme klub neměli. Někteří možná takové obavy mají, ale obecně taková nálada nepanuje.

A.cz: Situace v koalici není jednoduchá - i v souvislosti se soudem kolem VV nebo odposlechy spojenými s ODS. Myslíte, že koalice vydrží?

Věřím, že jsme zodpovědní a pokusíme se koalici udržet. Kdybych ale říkal, že se nic neděje a vztahy v koalici jsou idylické, tak byste mi to jednak nevěřil a jednak to není pravda.

Obměna vlády? Zatím ani nevíme, jestli vydrží…

A.cz: Je čas na rekonstrukci vlády?

Vím, že to neradi slyšíte, ale je to otázka na pana premiéra. Ale pokud se v koalici shodneme - a zatím tu shodu nemáme - na nutných rozpočtových opatřeních pro roky 2013 a 14, tak se může stát, že pak dojde k obměně vlády, aby dostala novou energii. Ale zatím komplikovaně hledáme shodu, a pokud ji nenajdeme, tak vláda poměrně rychle skončí. Nemá cenu teď vést debatu o křeslech, když nevíme, jestli vláda bude existovat.

A.cz: Dokdy se musíte dohodnout?

Musí se připravit zákony, takže na to máme řádově týdny, určitě ne měsíce. V průběhu příští schůze sněmovny, která začíná 24. dubna, by ta dohoda měla být.

A.cz: Pokud se tedy v tomto termínu neshodnete, vláda padá?

Tak když to bude 5. května, nic se neděje. Ale shodnout se v říjnu nemá smysl, to už se bude projednávat rozpočet roku 2013.

Topka RUD, véčka referendum…

A.cz: Kromě jiného ale jsou ve hře i zákony, na kterých ta která koaliční strana trvá. TOP 09, respektive její Starostové, na rozpočtovém určení daní, které má přidat peníze malým obcím. Shodnete se na tom?

Ano.

A.cz: Ale asi ne v té předložené podobě, která by vzala 5 miliard čtyřem největším městům…

Nechci oslabovat naši vyjednávací pozici. Ale podle nás máme 9 miliard korun navíc, které by mohly dostat menší obce. A teď se bavíme ještě o 5 miliardách na úkor velkých měst. Podle nás by nemusela ztratit nic, ale realisticky: tak to nebude.

A.cz: Takže něco se ubere velkým městům?

Patrně ano, ale zatím shoda není. Ale na tomhle zákoně vláda fakt nespadne, jsme schopni shodu najít.

Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Věci veřejné zas prosazují referendum, zákon ve středu schválila vláda. ODS ale má s referendem problém - projde v Parlamentu?

Nebude zamítnut díky nám, ctíme koaliční dohodu. Ale kdyby naši partneři řekli, že máme pravdu, a už na tom netrvali, tak bychom se určitě nebránili. To je prostě pravda.

A.cz: Takže myslíte, že pro to zvednou ruku všichni poslanci za ODS?

Mohou být naši poslanci, kteří s tím mají takový problém, že pro to ruku nezvednou. To se stát může. Tento zákon potřebuje 120 hlasů, takže musí hlasovat pro i část opozice. Uvidíme.

… a my finanční ústavu!

A.cz: Pro vás je klíčová tzv. finanční ústava. Jak to s ní vypadá?

Z toho jsem nervózní. Teď je nutný mandát politických stran. Nejméně rozporů bylo ohledně zřízení rozpočtové rady.

U dluhové brzdy navrhlo ministerstvo financí a my hranici 40 až 59 procent HDP, kdy už je třeba dělat konkrétní kroky na úrovni vlády nebo sněmovny. ČSSD to chce posunout o 5 procent směrem k většímu povolenému zadlužení, komunisté o 10 procent. A to už je zásadní.

A třetí problém je strukturální schodek, který má být maximálně 1 procento HDP, tedy zhruba 38 miliard korun.

A.cz: Co bude dál?

Z toho jsem právě nervózní. Čtyři týdny od poslední schůzky - a nic! Ministr financí do dneška nepředložil principy vládě ani opozici. Máme už dost podkladů, abychom rozhodli a shodli se minimálně se sociálními demokraty. U komunistů ani o shodu nestojím. Ale teď se vůbec nejedná.

A.cz: Může se na tom kousnout koalice?

Pro nás je to klíčové, je to součástí koaliční smlouvy. Tu musejí plnit všichni tři. My jsme třeba za přímou volbu prezidenta zaplatili uvnitř ODS hrozně moc za to, že jsme to podpořili. Závazek jsme splnili, i když ne s nadšením.

A.cz: Dokdy to chcete mít schválené?

Naše představa je do konce letošního roku. Zase je to ústavní zákon, musí se shodnout obě komory.

 

Právě se děje

Další zprávy