Co ještě nevíme o komunistech? Šéf ústavu odovídal

nach
19. 12. 2007 15:32
Śéf Ústavu pro studium totalit odpovídal čtenářům
Pavel Žáček, ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů
Pavel Žáček, ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Osmnáct let od pádu komunistického režimu vzniká ústav, který bude mapovat totalitní minulost bývalého Československa za komunismu, a také za doby nacistické okupace.

Jeho ředitelem se stal historik Pavel Žáček, kterého v úterý jmenovala do funkce rada ústavu. Dosud byl vládou pověřen vytvořit Ústav pro studium totalitních režimů. 

Pavel Žáček byl hostem online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz.

"Nebudeme prezentovat pouze činnost vysokých představitelů komunistického režimu, ale také jeho každodenní působení, a to jak v centrech moci, tak například i v regionech," vysvětlil Žáček úkoly ústavu v jedné z odpovědí. "Určitě se budeme věnovat i teoretickým otázkám komunistického politického myšlení," dodal.

Ústav bude mít několik úkolů. Bude mít pod sebou archivy komunistické Státní bezpečnosti, které chce Pavel Žáček do konce roku zpřístupnit veřejnosti. Bude mapovat osudy lidí postižených oběma totalitami.

"Veřejnost chceme informovat všemi možnými prostředky, tedy i prostřednictvím internetové stránky. Její určitá pre-podoba se nalézá na adrese www.ustrcr.cz. Jde však o její předběžnou podobu. V brzké době se jí budeme snažit dostat do požadované kvalitní podoby," uvedl Žáček.

Odpovězeno: 19. 12. | 14:07Autor: Petr 2

Otázka: Proc se porad pise a vyklada o komunistech jako takovych?
Proc se rovnou nerekne ze se jedna o lidi bez moralky, charakteru , kteri kdyz je treba budou zpolupracovat s kymkoliv ,kdekoliv,
dneska jsem v te strane ,zitra v jine,
pripojim se ke komukoliv, hlavne kdyz jsem u moci mam penize atd.....

Pavel Žáček: Dobrý den, jednou z úloh vznikajícího Ústavu pro studium totalitních režimů bude rekonstruovat naší totalitní minulost právě s ohledem na to, kdo jakou měl úlohu v té které etapě komunistickém režimu. Není možné věnovat se tak závažnému tématu, jak se to občas děje, bez určité adresnosti, aniž by to mělo nějaké konsekvence - např. "pouze" v morální rovině.

Odpovězeno: 19. 12. | 14:12Autor: petr

Otázka: Jak hodnotíte dnešní a tehdejší Komunistickou stranu a neděsí Vás že je stále třetí nejsilnější politickou stranou?

Pavel Žáček: Tak určitě jde o rozdílné politické subjekty. Pod tlakem vnější politické a společenské situace se komunistická strana zcela jistě proměnila. Otázkou zůstává, nakolik jde o změnu trvalou a proč je její skalní oporou stále tzv. tvrdé jádro. To zřejmě souvisí s její schopností působit jinak navenek vůči veřejnosti v rámci pluralitního politického systému a jinak dovnitř vůči vlastnímu elektorátu. Zcela jistě je nutné vyřešit problém, který spočívá v určité blokaci našeho politického systému touto antisystémovou stranou.

Odpovězeno: 19. 12. | 14:14Autor: Uhuhu

Otázka: Kdy se konečně začně dbát zákona o propagaci hnutí omezujících.... i na srazech komunistů, kdy se bude trestat za rudou hvězdu, srp a kladivo a za internacionálu, obrazy Lenina a Stalina a z podobná zvěrstva ?

Pavel Žáček: Všechno souvisí s aktuální společenskou situací a aplikací platných zákonů. Ty ostatně všechno nevyřeší - jde také (a možná především) o občanskou zodpovědnost a odvahu.

Odpovězeno: 19. 12. | 14:16Autor: Lucka

Otázka: Dobrý den, jakým způsobem chcete informovat veřejnost o komunistické minulosti? Budete mít založeny internetové stránky?

Pavel Žáček: Veřejnost chceme informovat všemi možnými prostředky, tedy i prostřednictvím internetové stránky. Její určitá pre-podoba se nalézá na adrese www.ustrcr.cz. Jde však o její předběžnou podobu. V brzké době se jí budeme snažit dostat do požadované kvalitní podoby.

Odpovězeno: 19. 12. | 14:22Autor: Pavel.

Otázka: Věříte, že Václav Havel byl opravdu čistý a nijak nespolupracoval s bývalým režimem ? Ostatní za podobné aktivity posílali do Jáchymova a on si v teple nekde na Pankráci dále spisoval a kouřil doutníčky.

Pavel Žáček: Myslím, že důležité otázky role osobnosti v dějinách nelze takto posuzovat zjednodušeně. A už vůbec nelze srovnávat 50. a 70. či 80. léta. Jednou z úloh Ústavu pro studium totalitních režimů právě bude ukázat období komunistické totalitní moci i dobu nesvobody 1938-1945 - i jejich určitou provázanost - ve vší složitosti a bez autocenzury, která nás dnes někdy spoutává například ve výběru témat.

Odpovězeno: 19. 12. | 14:26Autor: panjan

Otázka: Dobrý den, vážím si vaší dosavadní práce a gratuluju k jmenování. Těším se na objektivní zmapování historie, aby zůstal i jiný pohled, než ten vylhaný a vymindrákovaný. Poraďte mi, prosím, jak si mám sám sebe vážit, když vím, že jsem zbabělejší, než se dělám? Stále na to narážím a zapomenout nelze.

Pavel Žáček: Děkuji. Nemyslím si, že bychom byli obecně v takové situaci, jak uvádíte. Možná jsme podlehli určitému mýtu, který nám byl prezentován po pádu komunistického režimu. Realita byla jiná. Ale věřím, že se nám spolupodaří určitou míru strachu, která existuje v některých vrstvách naší společnosti jako reziudum žití pod komunistickou mocí, postupně odbourat.

Odpovězeno: 19. 12. | 14:27Autor: Jarek

Otázka: Kdy bude naše veřejnost tak inteligentní, že rozpozná komunistické hnutí (Marxova filosofie) od totalitního bolševismu (Lenin, Stalin)? Můžete tomu také napomoci?

Pavel Žáček: Určitě se budeme věnovat i teoretickým otázkám komunistického politického myšlení.

Odpovězeno: 19. 12. | 14:29Autor: bod

Otázka: Jsme v bodě tuhnutí železa, které se mělo kout žhavé.
Největší komunističtí lumpové chcípli, nebo jsou ve stavu, kdy zapomínají jít na záchod.
Dočkáme se aspoň varování, že usedneme k netu, zadáme Drath mebo grebeníček a objeví se "Bacha, fotr je lotr a jablko nepadá daleko!" ?

Pavel Žáček: Pochopitelně nebudeme prezentovat pouze činnost vysokých představitelů komunistického režimu, ale také jeho každodenní působení, a to jak v centrech moci, tak například i v regionech. Doufáme, že to pomůže i dnes, v každodenním životě.

Odpovězeno: 19. 12. | 14:30Autor: Dáda

Otázka: Dobrý den pane Žáčku, rád bych věděl, zda-li se Váš Ústav bude také zajímat o hyeny, které se na sklonku války staly z kolaborantů partyzány a pak nastartovaly svou kariéru v KSČ. Svinstvo a krev jim z rukou už nikdo nesundá...., ale vědí to o nich jejich vnuci a soudruzi ? Děkuji

Pavel Žáček: Určitá personální kontinuita po pádech či při změně režimů je tak zajímavým fenoménem (nikoliv pouze ryze českým), že se mu zcela jistě budeme věnovat.

Odpovězeno: 19. 12. | 14:34Autor: Petr III.

Otázka: Zajímalo by mě, jaká bude koncepce informačních publikací, jaký by asi měly mít rozsah a zda budou běžně dostupné. Publikace vydávané doposud ÚDV se rozesílaly pouze knihovnám a vybraným institucím.

Pavel Žáček: Určité návrhy koncepce v publikační či ediční činnosti máme připravené, bude se k nim vyjadřovat Rada Ústavu pro studium totalitních režimů, případně poradní orgány ředitele Ústavu. Rozhodně chceme zahájit několik řad periodických i neperiodických publikací, pokrývajících celé spektrum úkolů Ústavu i Archivu bezpečnostních složek. Zčásti bchom je rádi bezplatně zasílali knihovnám a dalším institucím a zčásti standardně distribuovali.

Odpovězeno: 19. 12. | 14:36Autor: StandaT

Otázka: Dobrý den,
pokud NKU prověřuje osoby, jde do "vašich" archivních fondů? Spolupracujete s NKU, BIS a dalšími bezp. institucemi?

Pavel Žáček: Zřejmě myslíte Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). NBÚ nebude prověřovat badatele, kteří budou v souladu s platnou legislativou pracovat v Archivu bezpečnostních složek. Naopak Archiv bude v intencích zákona servisem pro NBÚ. V Archivu navíc nebudou žádné utajované informace. Ty zůstanou (jde o velmi malou množinu) ve správě zpravodajských služeb a teprve po jejich budoucím odtajnění budou předány ABS.

Odpovězeno: 19. 12. | 14:37Autor: lion

Otázka: Přeji dobrý den. Zajímalo by mne, čím se bude Vámi řázený ústav zabývat, až "zmapuje" působení totalitních režimů v předchozích dobách existence tohoto státu. Děkuji za odpověď i v případě, že její vyslovení pro Vás nebude lehké.

Pavel Žáček: S ohledem na množství archivních materiálů jak v našem archivu, tak i v dalších archivech, se nebojím, že by v dohledné době nebylo co dělat.

Odpovězeno: 19. 12. | 14:39Autor: Jan Český

Otázka: Ne zdá se Vám, že jako ředitel zcela zbytečné instucu jste stal dalším parazitem , a finance na Vaši instutuci jsou hozeny do žumpy, kamostatně patří všichni lumpové, ať mají na klopě rudou hvězdu nebo modrého ptáka?

Pavel Žáček: Nemyslím si, že jsme zbyteční. Proč by jinak obdobné instituce vznikaly téměř ve všech postkomunistických zemí střední a východní Evropy?

Odpovězeno: 19. 12. | 14:42Autor: mir

Otázka: Zajímalo by mne, zda v případě, že se otevřou archivy jiných zpravodajských služeb budete stejně aktivní, aby i o jejich aktivitách byla společnost informována. Děkuji

Pavel Žáček: Nevím přesně, co máte na mysli. Pokud současné české zpravodajské služby stále ještě mají ve své správě archivní materiály či dokumenty z provenience předlistopadových komunistických bezpečnostních složek, tak by je podle zákona měly předat našemu Archivu bezpečnostních složek. Naše kompetence končí s ukončením činnosti Státní bezpečnosti v únoru 1990 či zpravodajské správy generálního štábu ČSLA ve prospěch komunistického režimu a odboru vnitřní ochrany Ministerstva spravedlnosti ČSR ve prospěch komunistického režimu.

Odpovězeno: 19. 12. | 14:46Autor: Evzen

Otázka: A jak vas ustav (a kralovsky plat) zajima duchodce co musi 4x za mesic k lekari a kazdy den zobe 8 prasku ma duchod 8 000 a zije v garzonce vy vo.... tomu tezko vysvetlite zlociny komousu.jeho zajimaji v roce 2007 zlociny modrych ptaku.

Pavel Žáček: Nepředpokládám, že výstupy naše Ústavu a Archivu budou zajímat 100% naší populace. Nicméně zájem o naší nedávnou minulost je veliký a myslím, že mohu říci, že vzrůstající. Ani můj ani jiný plat v Archivu a Ústavu nebude "královský", ale ekvivaletní obdobným institucím veřejné správy. Pro Vaši informaci - mezi politickými vězni je rozhodně řada osob v důchodovém věku, které již dlouho čekají na systematické zpracování informací o totalitních režimech, které se podepsaly na jejich - a nikoliv pouze jejich - životech.

Odpovězeno: 19. 12. | 14:54Autor: Janíková

Otázka: Přeji dobrý den, je veřejné tajemnství že současní politici zleva-střed-doprava a VIP měli komunistickou minulost (nebo jejich rodiče a v tom režimu byli vychováváni) jak se zachováte? Zveřejníte komunistickou nebo STB minulost či spolupráci i stávajících veřejně znáných vládních jmen?

Pavel Žáček: Upřímně řečeno, nemyslím si, že by dnes situace byla tak dramatická, jako tomu bylo na počátku roku 1990. Ústav by se měl spíše systematicky věnovat odhalování, jak fungoval mocenský mechanismus totalitního režimu. My nemůžeme jít cestou, kterou mohou jít například některá média. Zároveň ovšem Archiv nemůže dle zákona komukoliv bránit (kromě aplikace § 15 zákona č. 181/2007 Sb.) v nahlížení či zpřístupnění.

Odpovězeno: 19. 12. | 14:55Autor: Marie K.

Otázka: Jsem v PID,mám 6752kč,když poplatím nájem,el.a ostatní,zbyde mi 1800kč na měsíc,je mi 42let,hledám práci,marně,co váš ústav?Nepotřebujete leštit kliky?Stačilo by mi 5000kč měsíčně,abych nechcípla hlady!Na soc.dávky nemám nárok.Nikdy jsem nebyla a nejsem v žádné polit.straně.Má vaše práce vůbec smysl

Pavel Žáček: Omlouvám se, ale leštit kliky opravdu nebudeme.

Odpovězeno: 19. 12. | 14:58Autor: Marko

Otázka: Dobry den,
zajima me Vas nazor na nepotrestane komunisty, jez zmarili lidske zivoty ci se na nich silne podepsali. Nekteri dodnes ziji v klidu beztrestne, berou duchod, ktery jim platime vsichni z nasich dani. V klidu domova ...
Myslite si, ze toto je spravelnost ?

Pavel Žáček: Tato situace je součástí našeho překonávání minulosti. Protože věřím ve spravedlnost, dělám, to co dělám. Jak se ukazuje nejenom u nás, trestně právně mnohé skutky postihnout nelze. Morálně a historicky však ano.

Odpovězeno: 19. 12. | 15:00Autor: Jan

Otázka: Dobrý den, pane Žáčku. Chtěl bych se zeptat, v jakém rozsahu se bude Váš ústav zabývat obdobím 1945-1948, kdy se konaly do nebe volající nezákonnosti (např. při vyhánění Němců, v průběhu činnosti lidových soudců /poprava o dvou hodin po vynesení rozsudku/,činnosti SNB, OBZ atd.).

Pavel Žáček: Zákon myslí i na toto období, ale ve vztahu ke komunistickým přípravám na převzetí moci. Myslím si, že některá témata budeme dělat společně s jinými institucemi a jiná jim necháme úplně. I tak toho máme mnoho na práci.

Odpovězeno: 19. 12. | 15:03Autor: PETR

Otázka: m

Pavel Žáček: Omlouvám se, že není možné odpovědět na všechno.
Nicméně věřím, že odpovědi na některé z dalších otázek naleznete například v odborné produkci Ústavu pro studium totalitních režimů.
Nashledanou

 

Právě se děje

Další zprávy