Co je to venkov, řeší senátoři kvůli penězům pro obce

Martina Macková
27. 3. 2008 17:30
Od roku 2011 by malé obce měly dostávat víc peněz
Senátoři před hlasováním o vydání Jiřího Čunka policii
Senátoři před hlasováním o vydání Jiřího Čunka policii | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Co je to vlastně český a moravský venkov? Stát se pokusí sestavit definici. Požádalo je o to 800 obcí v petici a senátoři jim to slíbili.

O jediný hlas prošlo senátem usnesení, které podporuje vznik nového zákona o rozpočtovém určení daní a žádá vládu, aby definovala venkov a přehodnotila kompetence ministerstev tak, že se zdůrazní odpovědnost za venkov.

Čtěte také: Obce chtějí nové ministerstvo, venkova

Co není pojmenováno, neexistuje

Proč je tak nutné definovat venkov, není tak zcela jasné. Eduard Kavala, předseda Spolku pro obnovu venkova, to vysvětluje takto: "Dítě, které je zavřené v babyboxu, není dítě, protože nemá ani jméno. Teprve až se to otevře a dostane jméno, je s ním tak nakládáno."

Kdyby se za venkov braly jen obce do 10 tisíc obyvatel, pak podle výpočtů Spolku žije na venkově 46 procent všech obyvatel a zasahuje 89 procent území státu.

"Ale program rozvoje venkova na ministerstvu zemědělství posílá 94 procent z těch peněz na zemědělské činnosti. Jestli je tedy zemědělství množina a venkov podmnožina, tak je něco špatně," míní Kavala.

Karlovice, tisicihlavá obec ve Slezsku, by si rády zvolily svého starostu přímou volbou.
Karlovice, tisicihlavá obec ve Slezsku, by si rády zvolily svého starostu přímou volbou. | Foto: Ludvík Hradilek

Mnozí senátoři ale rozporovali to, že by se všichni lidé žijící na venkově měli cítit poškozeni.

"Přimlouval bych se, abychom nejdříve definovali, co to venkov je. Jsem přesvědčen o tom, že obce do deseti kilometrů v okruhu Pardubic nejsou venkov. Vidím desítky lidí, mezi něž patřím i já, kteří se tam za lepší kvalitou bydlení stěhují. Obce mají infrastrukturu, mají městskou dopravu, mají divadlo, filharmonii, mají nemocnici do deseti kilometrů. Nehovořil bych tam vůbec o diskriminaci," řekl senátor Jiří Stříteský (ODS).

Naopak senátor Jaroslav Kubera míní, že venkov se definovat vůbec nedá: "Venkov je to, kde lišky dávají dobrou noc. Ono to ale není vždycky nevýhoda. Nejezdí tam vozy technických služeb a neblikají lidem do oken, ve dne na stanici tramvaje nekropí vozy. To se na venkově stát nemůže. Je tam zdravější vzduch, je tam příjemnější bydlení," míní.

"Žádná politická reprezentace si netroufla říci, tak jako v Německu, že obec bude, když má školu, když má základní atributy obce, a když je nemá, musí se s jinou obcí sloučit. Je to velmi nepopulární opatření. Jsou obce, které to nepřežijí, jako to nepřežijí firmy," dodal.

Drásov. Na první pohled to nevypadá, ale místní si život tady pochvalují. Této křižovatce říkají náměstí.
Drásov. Na první pohled to nevypadá, ale místní si život tady pochvalují. Této křižovatce říkají náměstí. | Foto: Ludvík Hradilek

Kalousek: Chystáme zákon

Ministr financí v Senátu potvrdil, že připravuje zcela nový zákon o rozpočtovém určení daní, který byl poslal ještě víc peněz menším obcím. Platit by měl ale nejdříve od roku 2011.

Čtěte také: Starostové vzkázali Kalouskovi, jak má dělit peníze

Přitom loni už lidovci připravili a prosadili novelu. Podle obcí i Miroslava Kalouska ale řešila jen největší problémy.

"Já beru samozřejmě vážně petici a diskusi, kterou vede venkovský prostor. Celý systém potřebuje naprosto zásadní změnu, tu ale nebylo možné provést k 1. lednu tohoto roku. To jsme odstranili jen ty nejpalčivější a nejkritizovanější problémy. Úplně nový zákon o rozpočtovém určení daní ale samozřejmě nikdy nebude ideální, spravedlivý," řekl Kalousek.

 

Právě se děje

Další zprávy