Co je Lisabonská smlouva? Češi příliš nevědí

mp
26. 5. 2008 18:32
Reformní dokument EU zná jen pětina občanů
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Země Evropské unie v současnosti rozhodují o tom, zda přijmou reformní dokument EU - takzvanou Lisabonskou smlouvu. Jen necelá pětina českých občanů ale ví, co tento pojem označuje.

Podle dubnového průzkumu agentury CVVM plných 37 procent Čechů jen matně tuší, co Lisabonská smlouva je - a 44 procent lidí ji nezná vůbec.

O znalosti občanů rozhoduje i celkový postoj k unii. "Lidé s pozitivním vztahem k Evropské unii, tedy ti, co si myslí, že členství je dobrá věc, vyjadřují častěji povědomí o Lisabonské smlouvě," uvádí průzkum.

Malé povědomí o smlouvě, která má za úkol nahradit neschválenou euroústavu, přičítají lidé také tomu, že o dokumentu nemají dostatek informací. Spokojeno je v tomto ohledu pouhých 12 procent dotázaných.

Jen 16 procent lidí pak odpovědělo, že se o dokument zajímá. Největší míra zájmu je u vysokoškolsky vzdělaných lidí - ani u nich ale nepřesahuje polovinu dotázaných.

Lisabonský dokument už schválilo například Maďarsko, Malta, Slovinsko, Rumunsko, Francie a Bulharsko. V Česku, kde o smlouvě rozhoduje parlament, postoupil dokument do druhého čtení.

Šetření CVVM probíhalo v období mezi 7. a 14. dubnem 2008. Zúčastnilo se ho 1018 lidí vybraných podle kvótního výběru.

ČTĚTE SOUVISLOSTI:

 

Právě se děje

Další zprávy