Co je droga, definuje nařízení vlády, nikoli zákon

ČTK ČTK
22. 8. 2013 14:32
Bude se to týkat i chemikálií, které lze k výrobě drog zneužít. Předlohy míří k prezidentovi.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Celní správa České republiky

Praha - Seznam látek, které stát pokládá za návykové, pravděpodobně bude vycházet v nařízení vlády a nebude v zákoně. Totéž se bude týkat chemikálií, které lze k výrobě drog zneužít.

Normy, které ve čtvrtek navzdory kritickým hlasům schválil Senát, umožní státu rychleji zakročit, pokud se na české drogové scéně objeví nové narkotikum. Předlohy míří k podpisu prezidenta.

Nyní drogovou oblast zahrnuje jeden zákon o návykových látkách, který je ale podle ministerstva zdravotnictví nesourodý a nepřehledný. Proto vznikl návrh nového zákona o takzvaných prekurzorech drog, který se týká chemikálií sloužících k výrobě omamných a psychotropních látek. Z původního zákona tato ustanovení vypadnou.

Někteří senátoři poukazovali na to, že nový zákon podle nich zvýší byrokracii. Pozastavovali se také nad ustanoveními, kterými předloha dá vládě možnost vydávat nařízení. Podle někdejší ústavní soudkyně Elišky Wagnerové (za SZ) není zmocnění přesně vymezeno. Vladimír Dryml (SPOZ) poukázal na to, že mezi chemikáliemi se tak klidně může objevit benzin nebo petrolej.

Obdobné výtky přednesla také zpravodajka Alena Dernerová (za Severočeši.cz). Podotkla ale, že pokud by Senát normy neschválil, bude čelit kritice, že zamezil tomu, aby stát mohl pružně reagovat na nové látky na trhu.

Ministr zdravotnictví Martin Holcát uznal, že předlohu o prekurzorech drog bude zřejmě nutné opět novelizovat. "Je to ale zákon, na jehož neschválení čekají i výrobci a prodejci drog," uvedl před senátory.

Norma omezuje i dostupnost červeného fosforu

Norma o prekurzorech drog má také omezit dostupnost červeného fosforu, který je zneužíván k výrobě metamfetaminu, tedy pervitinu. Novela zákona o návykových látkách má zase profilovat Českou republiku jako zemi, která pěstuje mák setý primárně pro potravinářské účely, nikoli pro produkci surovin na výrobu opiátů. Omezuje proto pěstované odrůdy. Upravuje také oblast léčivých přípravků s obsahem efedrinu a pseudoefedrinu.

Zákon o prekurzorech drog vznikl na základě zkušeností evropské legislativy. Zavádí novou kategorii látek nazvanou výchozí a pomocné látky. V současném návrhu jde o červený fosfor, gama butyrolakton a 1,4-butandiol.

Odborníci zahrnuli do seznamu látky, které jsou v České republice často zneužívány k nelegální výrobě drog. Pro lidi, kteří s nimi pracují, zavádí zákon nové povinnosti, například registraci u ministerstva zdravotnictví či zákaz dodávat je nepodnikajícím fyzickým osobám.

 

Právě se děje

Další zprávy