Co bude dál s vládou? Deset otázek a odpovědí

Kateřina Eliášová
9. 4. 2011 11:32
Věci veřejné zvažují vypovězení koaliční smlouvy, osud vlády probere i ODS a TOP 09
Bude mít premiér Petr Nečas dostatek hlasů pro vládu, která chce nastartovat reformy?
Bude mít premiér Petr Nečas dostatek hlasů pro vládu, která chce nastartovat reformy? | Foto: Jan Langer

Praha - Trojkoaliční vláda Petra Nečase (ODS) je nejblíž svému pádu. Pokus dojednat rekonstrukci kabinetu skončil fiaskem - předčasným odchodem zástupců Věcí veřejných z nočního koaličního jednání.

Vedla je k tomu výzva premiéra, aby vládu vedle ministra dopravy Víta Bárty, opustil rovněž předseda VV a ministr vnitra Radek John a školství Josef Dobeš. Nečas nechce mít v kabinetu představitele strany spjaté s bezpečnostní agenturou ABL.

Možnou reakcí může být vypovězení koaliční smlouvy.

"Na společném jednání ODS, TOP 09 a VV jsme se o osudu koaliční smlouvy nebavili. Nicméně nevylučuji, že i tuto možnost Věci veřejné s ohledem na poslední vývoj pečlivě zváží," řekla Aktuálně.cz po nočním jednání nová šéfka klubu VV Karolína Peake.

O osudu kabinetu mají v následujících hodinách jednat i nejvyšší orgány ODS a TOP 09.

Aktuálně.cz sestavilo osm klíčových otázek, které se týkají budoucnosti Nečasova kabinetu a pokusila se je zodpovědět.

1. Může teď padnout vláda?

Nečasův kabinet je nejblíže svému pádu. Věci veřejné totiž budou zvažovat možnost vypovězení koaliční smlouvy. Klub Věcí veřejných odmítá podporovat vládu, ve které by neseděli ministři John a Dobeš. Pokud bude chtít Nečas i nadále vládnout, bude muset sehnat pro svůj kabinet dostatečný počet hlasů.

2. Jak bude dále vládnout Nečasova vláda. Jakou bude mít podporu ve sněmovně?

Bude záležet na složení kabinetu. Pokud by se na rekonstrukci vlády shodli všichni tři koaliční partneři, pak se dá očekávat podpora všech klubů. Taková varianta je ale v tuto chvíli nepříliš pravděpodobná. Premiér jasně řekl, že si nadále nepřeje ministerstvo vnitra v rukou Věcí veřejných, nadto vyzval k odchodu ministra školství Josefa Dobeše, který mimo jiné zasedal v představenstvu ABL.

Proti tomu se staví sešikovaný klub VV, Nečasův plán by ale mohli podpořit případní odpadlíci. V toto chvíli jsou to ale zatím tři poslanci Huml, Škárka a Kočí. Nečas by musel pro svůj plán získat nejméně další čtyři VV vzbouřence. A to za podmínek, že s personální rošádou bude souhlasit jak ODS, tak TOP 09.

3. Kolika ministrů se budou změny týkat? Kteří ministři z jednotlivých stran jsou nejvíce ohroženi?

Koalice zatím mluvila jen o třech výše zmíněných jménech, dál se nedostala, takže další Nečasovy plány v tuto chvíli neznáme. Obměna kabinetu podle všeho zasáhne všechny koaliční strany. TOP 09 nepřipouští odchod ani jednoho ze svých ministrů, dá se ale očekávat, že ODS bude tlačit na rezignaci ministra zdravotnictví Leoše Hegera. I modří však budou muset obětovat své lidi, nabízí se ministr obrany Alexandr Vondra, kterého kvůli kauze ProMoPro vyzvali k odchodu oba koaliční partneři.

Nečas je však striktně proti, už proto, že by to byl po Pavlu Drobilovi další místopředseda strany, který by kabinet opustil. Odchod by se mohl týkat ministra zemědělství Ivana Fuksy, a to kvůli kritizované koncepci hospodaření v Lesích ČR.

4. Jak rychle premiér udělá změny, které oznámil? Co v tom může hrát roli?

Premiér avizoval změny během jara, záležet bude především na tom, jak hladce půjdou jednání mezi koaličními partnery a také na tom, kolik hlasů Nečas pro obnovený kabinet získá. Podle razance, s jakou se postavil ministrům Věcí veřejných Bártovi, Johnovi a Dobešovi, se spíše očekává, že se bude spoléhat na odpadlíky z klubu VV. Jejich hledání a příslib hlasů může trvat týdny. V květnu si budou Věci veřejné volit nového předsedu a není vyloučeno, že si Nečas počká i na tento výsledek.

5. Udrží premiér Nečas ministra Vondru?

Pokud by záleželo jen na premiérovi, klíčového spojence, který mu pomáhal skládat "novou ODS", by si ve vládě rád udržel. Tlak koaličních partnerů na Vondrův odchod je však obrovský, ochromila jej aféra ProMoPro, ve které mohou padnout i obvinění ze zneužití státních peněz.

Vondrovi se už podařilo prosadit ve vládě novelu, která by ukončila nákup vojenského materiálu ze zahraničí bez prostředníků. V nejbližších dnech chce rovněž představit novou zbrojní strategii sepsanou do tzv. Bílé knihy. I na to může Nečas čekat.

6. Získá ODS křeslo ministra vnitra? Za co by jej mohla vyměnit?

Je zřejmé, že si ODS o tento post jasně řekla. Pokud ODS Nečasovi něco vyčítala, pak to byla právě ztráta této klíčové pozice. Obecně platí, že protipólem tohoto silového resortu je obrana. Je tedy možné, že strana se ztrátou Vondry oželí i tento resort. Nabídnout by jej mohla zástupci případného nově ustaveného klubu, který by vznikl rozpadem klubu Věcí veřejných. Tak daleko však jednání zatím nejsou.

7. Vrátí se při rekonstrukci do vlády bývalý ministr Drobil?

Předčasná spekulace. Kauzu někdejšího ministra životního prostředí šetří policie a sám Pavel Drobil i Petr Nečas shodně uvedli, že je tento návrat možný jedině v případě, že z ní vyjde Drobil očištěn a bez obvinění.

8. Může nynější rekonstrukce ovlivnit chystané reformy?

Jestli na něčem panuje shoda, pak je to tlak na dokončení reforem. Drobných změn by mohla doznat reforma zdravotnictví, zejména pokud by už nebyla v rukou ministra Hegera. Připomínky má hlavně ODS. Jejich prosazení však závisí pouze a jen na tom, zda se Nečasovi podaří pro rekonstruovaný kabinet zajistit dostatek hlasů.

9. Budou předčasné volby?

Je možné, že se Václav Klaus pokusí sehrát roli prostředníka a znovu koaliční spor urovnat
Je možné, že se Václav Klaus pokusí sehrát roli prostředníka a znovu koaliční spor urovnat | Foto: Ludvík Hradilek

Je to krajní varianta, ale i o té se uvnitř stran mluví. Pokud se nepodaří Petru Nečasovi sehnat potřebnou většinu pro to, aby mohl vládnout, pak je to pravděpodobné. Proti hraje hned několik faktorů: existují ještě další dva pokusy pro sestavení jiného kabinetu. Prezident Václav Klaus má ještě jednu možnost, poslední pak předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. Ani levice však nemá pro svou případnou vládu dostatek hlasů. Nové volby by státní kasu připravily o miliardu, což by byla v době šetření velká zátěž. A peníze nemají po supervolebním roce ani politické strany, které by buď musely kampaně dramaticky omezit nebo si na ně znovu půjčit.

10. Zasáhne prezident Václav Klaus?

Už v pondělí se setká premiér Petr Nečas s prezidentem Václavem Klausem, aby mu předal rezignaci Víta Bárty a navrhl mu další dvě: ministra školství Josefa Dobeše a vnitra Radka Johna. Klaus se bude chtít nepochybně do konfliktu vložit. Udělal to už na přelomu roku, kdy se koalice poprvé vážně pohádala. Sezval všechny aktéry sváru k sobě na Hrad, byl architektem tajné dohody, na jejímž základě vláda funguje dál. Prezident však takovou dohodu doteď popírá. Je možné, že i nyní se bude chtít do sporu vložit a sehrát úlohu prostředníka.

 

Právě se děje

Další zprávy