Cizinec musí umět česky, pak tu může žít, řekla vláda

pra
14. 5. 2008 17:30
Zkoušet se začne v září
Ministerstvo školství chystá pro cizince testy z češtiny
Ministerstvo školství chystá pro cizince testy z češtiny | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vláda vzkázala cizincům, kteří by se chtěli trvale usadit v České republice, že se nejprve musí naučit česky.

Cizinci, kteří budou žádat o udělení trvalého pobytu v republice, budou muset být schopni alespoň základní komunikace v češtině.

"Zkoušky by neměly být příliš náročné, ale měly by ověřit základní znalosti," řekl České televizi ministr školství Ondřej Liška, který spolu s ministrem vnitra předložil vládě příslušný návrh.

Úroveň A1

Podle návrhu by trvalý pobyt v Česku získali cizinci zvládající nejlehčí úroveň komunikace označovanou jako A1.

"Jedná se o pět základních věcí týkajících se poslechu, čtení, ústní interakce, samostatného ústního a písemného projevu," informovala mluvčí ministerstva školství Kateřina Böhmová.

Pro úspěšné zvládnutí zkoušek by měl uchazeč jednoduchými frázemi a větami umět popsat místo, kde žije a lidi, které zná.

Zároveň by měl umět položit jednoduché otázky a na podobné dotazy též umět odpovídat. Měl by se i jednoduchým způsobem domluvit, pokud mu jeho parter s formulací odpovědi pomůže.

Co se týká písemného projevu, měl by cizinec umět vyplnit formuláře obsahující osobní údaje nebo napsat stručný jednoduchý text na pohlednici. Část věnovanou čtení zvládnou ti, kteří rozumějí známým slovům a velmi jednoduchým větám.

První pokus zdarma, další za 1500 korun

Konkrétní podoba testů zatím neexistuje. K dispozici by podle Böhmové měly být na přelomu června a července.

"Samotné zkoušky budou probíhat od prvního září. Uchazeči tak budou mít určitý čas si testy nastudovat," informovala mluvčí. Ten, kdo uspěje na poprvé, zkoušku nehradí. Další pokusy uchazeče o trvalý pobyt přijdou na 1500 korun.

Tvorba testů bude pravděpodobně v režii jazykových škol.

 

Právě se děje

Další zprávy