Čistky nekončí, další ministr se zbavil lidí z éry ODS

Sabina Slonková, Kateřina Eliášová
5. 10. 2009 11:45
Ministr zemědělství Šebesta, kterého nominovala ČSSD, odvolal 25 úředníků resortu
Ministr Šebesta: Před příchodem do vlády vedl 17 let Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci.
Ministr Šebesta: Před příchodem do vlády vedl 17 let Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zatímco ODS tvrdě kritizovala Fischerův kabinet kvůli odchodu jediného náměstka z ministerstva vnitra, v tichosti a bez povšimnutí mezitím proběhla rozsáhlá čistka v resortu zemědělství.

Od nástupu ministra Jakuba Šebesty nominovaného sociální demokracií odešlo nebo bylo odvoláno 25 úředníků resortu. Mezi nimi i klíčové postavy jako náměstci ministra či ředitelé úřadů spadajících pod resort.

Mocenské převzetí resortu

Jen pro příklad: první náměstek ministra Ivo Hlaváč, náměstek pro ekonomiku Petr Kušnierz, šéfka veřejných zakázek Petra Bláhová, šéf pozemkového úřadu Jaroslav Vítek či správní ředitel Lesů České republiky.

Kompletní seznam úředníků zveřejnil na blogu Aktuálně.cz Petr Havel.

Šebestův předchůdce Petr Gandalovič (ODS) označil personální změny v resortu za "typicky mocenské převzetí".

"Na jednu stranu to lze vidět jako totální překročení mandátu, ale na druhou stranu, pokud ty změny nepovedou k nějakým velkým nepravostem, nelze s tím v podstatě nic dělat," konstatoval Gandalovič.

Ministr Šebesta je nyní na vládě a zatím se nevyjádřil. Jeho tiskový mluvčí Petr Vorlíček rovněž nebyl schopen poskytnout jakékoli vyjádření.

Jde i o miliardy

Jednu personální výměnu nicméně vidí bývalý ministr jako alarmující. A to odchod Jaroslava Vítka z pozice vrchního ředitele Ústředního pozemkového úřadu.

"Pana Vítka jsme angažovali jako dobrého manažera na úsek, který před tím stagnoval. On tomu dal řád - a najednou je v podstatě bez udání důvodu odvolaný. Může to mít dalekosáhlé dopady směrem k pozemkovým úpravám," dodal Gandalovič.

Nejde přitom jen o postavu Jaroslava Vítka, ve hře jsou současně stovky milionů korun. Právě ty jsou ještě z éry Gandaloviče na pozemkové úpravy vyčleněny. Přispět má také Evropská unie. Celková částka je vypočtena na tři miliardy korun.

Pozemkové úpravy mají zejména upřesnit vlastnictví pozemků a umožnit majitelům, aby s nimi mohli fakticky nakládat. Budou mít rovněž dopad na rekultivaci krajiny.

"Dovedu si představit, že ty peníze pan ministr použije na zalátání děr v ministerstvu a projekt může skončit," tvrdí bývalý ministr.

Ministerstvo zemědělství má vliv i na další státní podniky, třeba Povodí nebo Lesy ČR. Jejich dozorčním radám, plným lidí z ODS, se zatím personální změny vyhly, nicméně se o nich mluví už od léta. Lesy zadávají ročně zakázky za miliardy korun, podniky Povodí plánují v příštích třech letech stavby protipovodňových bariér, za které chce utratit přes deset miliard z půjčky od Evropské investiční banky.

 

Právě se děje

Další zprávy