Čistky na ministerstvech: Lidovci ve vedení úřadů končí

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
8. 9. 2010 18:30
Lidovci po volbách zmizeli ze sněmovny, teď mizí i z vedení resortů
Povolební vyjednávání
Povolební vyjednávání | Foto: Lucie Kalivodová

Praha - Ministerští náměstci z řad KDU-ČSL postupně skončili na všech ministerstvech. Nová vládní koalice jejich služeb využívat nechce.

"Je politická změna a ta funkce byla politická," říká Marián Hošek, teď už bývalý náměstek ministra práce a sociálních věcí. "Bylo mi sděleno panem ministrem, že to nemám brát osobně."

"Má to svoji logiku," dodává Hošek, který ovšem ve funkci náměstka přežil v letech 2005-10 hned několik ministrů, včetně současného premiéra Petra Nečase (ODS).

Celkem takto z ministerstev muselo odejít podle Hoška asi 5 až 6 náměstků za KDU-ČSL. Šlo o resorty financí, vnitra, zemědělství kultury, obrany a právě sociálních věcí. "Zbylí přešli k Topce," dodává.

"Pokud vím, tak všichni byli odejiti tímto způsobem. Posledním byl Jaroslav Kopřiva, ale to byl jiný případ" říká Hošek. Jaroslav Kopřiva čelí podezření, že jako náměstek ministra obrany sjednával provize za státní zakázky.

Nečas: Tak s kým děláte koalici?

Ministr financí Miroslav Kalousek už v červenci zdůvodňoval odvolání náměstka za KDU-ČSL Jana Málka politicky: "KDU-ČSL se nedostala do sněmovny, takže pan Málek těžko může dál zastávat funkci náměstka, protože to bylo politické obsazení."

Podobné to bylo i s náměstky za ČSSD. Jednoho - Petra Špirhanzla - si nechal ministr školství Josef Dobeš (VV).

Premiér Petr Nečas ale prohlásil, že to je jen dočasné řešení a že by si měl ministr uvědomit, s kým jeho strana uzavřela koaliční dohodu. Ministr Dobeš poté koncem srpna Špirhanzla odvolal a přeřadil na nižší místo s tím, že nechce přijít o jeho zkušenosti.

Stejně to dopadlo s nápadem Radka Johna (VV), který vyslovil těsně po volbách při povolebních jednáních: že by ministr vnitra měl mít náměstky napříč politickým spektrem včetně ČSSD. Petr Nečas reagoval stejně a Radek John nabídku obsadit náměstka sociálním demokratům ani nepředložil.

ODS: Kalouska si ohlídáme!

V rámci povolebních jednání dohadovala vládní koalice i obsazování postů náměstků.

Například se dohodlo, že pokud TOP 09 dostane pro Miroslava Kalouska ministerstvo financí, ODS obsadí post jeho prvního náměstka. Po delším dohadování nakonec ODS nominovala Ladislava Minčiče, se kterým ministr Kalousek souhlasil.

"Kromě takto klíčových resortů si ale výměny náměstků dohadovali ministři víceméně sami s jednotlivými stranami. Centrálně se to nedělalo," říká o povolebních jednáních jeden z vyjednavačů.

Šojdrová: Odborní náměstci měli zůstat

"Jsou to dvě věci: chápu, že si ministr přivede svého náměstka," říká úřadující předsedkyně lidovců Michaela Šojdrová. "Na druhou stranu výměna náměstků na odborných postech může mít negativní dopad na resort," dodává. "Tady to vyměňování podle stranických triček mi přijde velmi neefektivní."

Podle ní by situaci vyřešil zákon o státní službě, který by zabránil čistě politické výměně ministerských náměstků - včetně toho, že by náměstek třeba musel pozastavit své členství ve straně.

Ve sněmovně teď ale lidovci podobný zákon předložit nemůžou.

 

Právě se děje

Další zprávy