Čistka v ODS, spolupráce s komunisty stála obce licenci

Tomáš Netočný
28. 2. 2011 18:47
Vedení ODS za spolupráci s komunisty odebralo stranické licence místním buňkám
Třešínky nebrat. ODS nechce, aby její místní buňky spolupracovaly na radnicích s komunisty.
Třešínky nebrat. ODS nechce, aby její místní buňky spolupracovaly na radnicích s komunisty. | Foto: Jan Langer

Praha - Občanská demokratická strana potrestala osmnáct svých místních buněk za otevřenou spolupráci s komunisty.

V pondělí výkonná rada završila plán, o němž Aktuálně.cz informovalo již o víkendu - vzala stranické licence každému z místních sdružení ODS, jehož členové sdílejí vedení radnice společně s radními za Komunistickou stranu Čech a Moravy.

Odebráním licence v dotčených místech Občanská demokratická strana fakticky zanikne.

"Určitě je to krok správným směrem," řekla už před jednáním Aktuálně.cz první místopředsedkyně strany Miroslava Němcová. "Usnesení stranického kongresu spolupráci s komunisty zakazuje a je třeba ho dodržovat."

Když zruší, tak zruší

Někteří členové ODS však s takovým postupem výkonné rady nesouhlasí a označili ho za absurdní. "Když nás zruší, tak nás zruší," prohlásil například Svatopluk Tichavský, který je předsedou místního sdružení ODS v Lichnově nedaleko Nového Jičína.

"Máme tady jen několik lidí, kteří jsou schopní něco v radě dělat. Musíme to nějak poskládat, aby radnice vůbec fungovala," říká Svatopluk Tichavský. Členem ODS je od roku 1995 a dvě volební období byl v Lichnově starostou.

Od podzimních komunálních voleb mají v Lichnově starostu z KSČM. Komunista Jan Kahánek byl před rokem 1989 téměř dvacet let předsedou místního národního výboru.

Teď je v penzi a nabídnul, že se v obci postará o vybudování kanalizace.

Starosta je jediným uvolněným členem rady, další čtyři radní jsou ve vedení obce za Občanskou demokratickou stranu, ale pouze jeden z nich je členem ODS.

Třetí stranou, která má své lidi v zastupitelstvu, jsou v Lichnově lidovci. Těm zastupitelstvo přidělilo kontrolní a finanční výbor.

"Dokončujeme projekt za sto milionů korun, převážně z evropských fondů a někdo se o to postarat musí. Jinak bychom tu kanalizaci nikdy neměli," říká starosta Jan Kahánek.

Místostarosta Aleš Mičulka s ním souhlasí. "Ať si vedení ODS zruší, koho chce. Já tady žiji a není mi jedno, jak to v naší vesnici vypadá," vysvětluje agronom místního družstva a nestraník zvolený na kandidátce ODS.

Buď komunisté, nebo naši

Všichni členové rady pracují pro obec ve svém volném čase. Jediným zaměstnancem radnice je starosta. "Nikdo z nás se nechtěl vzdát svého místa, nebo podnikání," nevím, kdo jiný by se o tu kanalizaci postaral," říká místostarosta Mičulka.

Předseda regionální rady ODS v Moravskoslezském kraji Zbyněk Stanjura je však stejně nekompromisní, jako první místopředsedkyně strany Miroslava Němcová.

První místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová chce být nekompromisní.
První místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová chce být nekompromisní. | Foto: Ondřej Besperát

Kromě Lichnova v tomto regionu lidé z ODS spolupracují s komunisty ještě v Bartošovicích, Paskově, Petřvaldu, Petrovicích u Karviné a v Albrechticích.

"Situace má jen dvě řešení. Buď z vedení radnice odejdou komunisté, nebo naši lidé," uvedl před pondělním rozhodnutím Zbyněk Stanjura.

Zánik místního sdružení ODS nebude mít na fungování radnic žádný vliv. Samotné regionální sdružení však oslabí.

Například na kongresu strany pak může mít region méně zástupců a tedy menší sílu při hlasování nebo při volbě vedení strany.

"Ať si v Praze rozhodnou jak chtějí," říká šéf ODS v Lichnově, kde ODS s komunisty připravuje projekt na vybudování kanalizace. "Mně je bližší dědina, než celá ODS."

 

Právě se děje

Další zprávy