Církve jsou zase o něco blíže loukám, lesům a penězům

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor), Jakub Novák
6. 6. 2012 18:05
Sněmovna ve druhém čtení schválila zákon o církevních restitucích
Tři křížky u Kladské
Tři křížky u Kladské | Foto: Simona Holecová

Praha - Sněmovna poslala ve středu do třetího čtení zákon o církevních restitucích. Jednání provázelo mnoho silných slov, na výsledku hlasování to však nic nezměnilo.

Návrh, připravený ještě bývalým ministrem kultury Jiřím Besserem (TOP 09), počítá s vyplacením částky ve výši 59 miliard korun.

Tuto částku by přitom stát vyplácel po následujících třicet let. Kvůli inflaci by se však nakonec mohla vyšplhat až na 79 miliard.

Především by však církve měly dostat zpět nemovitý majetek v hodnotě zhruba 76 miliard korun, který je v majetku státu. Většinou se jedná o polnosti a lesy.

Jednání bylo dopoledne, kdy si dvouhodinovou přestávku vzali poslanci sociální demokracie, přerušeno.

Během diskuse potom padala i ostrá slova a došlo i k osobnímu napadání, kdy ministr Miroslav Kalousek (TOP 09) označil předsedu klubu sociálně demokratických poslanců Jeronýma Tejce za "lháře a demagoga, hájícího zájmy demagogů".

Restituce rovnou do rukou realitních magnátů

Kromě samotné výše finanční kompenzace jsou terčem kritiky opozice i další body. Na jedné z předních příček je to ta část návrhu, podle níž v případě, že budou chtít církve část vráceného majetku prodat, bude tento první prodej po restituci osvobozen od daně z příjmu.

"Není důvod poskytovat benefici neplacení daní, pokud budou prodávat majetek, který nabyly bezplatně," namítal již v minulosti předseda poslanců za ČSSD Jeroným Tejc.

 

Právě se děje

Další zprávy