Čína si stěžovala na ministra kultury. Nenechám si nasazovat náhubek, vzkázal Herman

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
22. 3. 2016 18:30
Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) se ohradil proti chování zástupce čínského velvyslance v Praze, který si stěžoval na jeho chování v Poslanecké sněmovně. Číňanům se nelíbilo, že na ministrův popud poslanci uctili památku 80 tisíc tibetských mnichů, které v padesátých letech zavraždili Číňané. Herman prohlásil, že si nenechá od čínských komunistů nasazovat náhubek.
Ministr kultury Daniel Herman.
Ministr kultury Daniel Herman. | Foto: DVTV

Praha - Zástupce čínské velvyslankyně Chen Jianjun navštívil v minulých dnech ministerstvo zahraničí s "urgentní stížností", při které si stěžoval na ministra kultury Daniela Hermana s odkazem na článek v Hospodářských novinách. Ten obsahoval zprávu o tom, jak na prosbu Hermana Poslanecká sněmovna uctila minutou ticha památku tibetských mnichů, které v minulosti povraždili Číňané.

"Chen Jianjun uvedl, že v současné době dochází za podpory obou stran k velkému rozvoji bilaterárních vztahů, máme před státní návštěvou čínského prezidenta. Tento čin vysílá citlivý signál a může poškodit nejenom návštěvu prezidenta Xi, ale i celkové pozitivní směřování současných vztahů," cituje úřední záznam, který má Aktuálně.cz k dispozici, slova zástupce velvyslankyně.  

Zástupce ministerstva Petr Svačina podle dokumentu ujišťoval Číňany, že Česko má zájem na rozvoji s Čínou a na úspěšném průběhu státní návštěvy čínského prezidenta v Česku. "V našem sytému ale může být člen vlády poslancem či senátorem. Je proto obecně složité odlišit, v jakém postavení je konkrétní poznámka a čin učiněn," vysvětloval poněkud nejasně Svačina chování ministra. Zřejmě narážel na to, že Herman je kromě ministra také poslancem a má právo ve Sněmovně navrhovat cokoliv zcela svobodně.

Samotný ministr kultury Daniel Herman dnes odmítl, že by jeho postoje byly protičínské. "Čínskou kulturu mám velmi rád a vážím si jí," uvedl a dodal, že je podle něj také velmi důležité podporovat obchodní a kulturní výměnu mezi oběma zeměmi, ale nikoliv za každou cenu.

"Není možné hodnotu lidských práv lacině vyprodávat za momentální ekonomický profit. Je důležité si uvědomit, že žijeme v suverénní, svobodné zemi. Já jsem před rokem 1989 nedovolil, aby mi českoslovenští komunisté nasadili náhubek, a nedovolím to ani současným čínským komunistům, ani Pekingu," sdělil ministr.

 

Právě se děje

Další zprávy