Cienciala: Budu hájit zájmy průmyslníků, tedy i Chrenka

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
4. 7. 2013 11:55
Rozhovor s příštím ministrem průmyslu a bývalým šéfem Třineckých železáren
Jiří Cienciala.
Jiří Cienciala. | Foto: ČTK

Praha, Ostrava - Jiří Cienciala, který míří jako člen rodící se Rusnokovy vlády do čela ministerstva průmyslu, je jako málokdo v českém byznyse spjat s tuzemským těžkým průmyslem.

Do předloňska dlouholetý šéf české hutnické dvojky - Třineckých železáren Tomáše Chrenka -, dodnes poradce jejich představenstva a člen dozorčí rady, na rovinu říká: "V nové funkci hodlám hájit zájem českých průmyslníků".

Cienciala se chce zasadit především o snížení cen energií. Otevřeně v této souvislosti prohlašuje, že je třeba se vymanit z energetické politiky Evropské unie, jež je podle něj pokrytecká a má katastrofální dopady na evropskou konkurenceschopnost.

Aktuálně.cz: Od loňského února sice působíte v akademické sféře, i tak ale budete nepochybně ve vládě považován za vyslance a mocného lobbistu svého bývalého zaměstnavatele Tomáše Chrenka. Jak jste se vlastně rozešli, když jste předloni z čela jeho Třineckých železáren odešel?

Jiří Cienciala: Já odtamtud úplně neodešel, jsem pořád členem jejich dozorčí rady. Pracoval jsem tam léta a nechal jsem „Werk" (v regionu běžné slangové označení pro Třinecké železárny - pozn. red.) v dobré kondici. Na mém odchodu po těch letech nehledejte nic divného, je právo akcionáře - po tom, co jsem tam vykonal a naplnil svoji vizi - říci „děkuju" a udělat v managementu změny.

Říká se, že jste se s Chrenkem rozloučili ve zlém, že jste se názorově neshodovali. Ostatně do dozorčí rady jste zvolený za zaměstnance. Jste přátelé?

Jsou to nesmysly, vycházíme dobře.

Radil jste se s ním, zda přijmout funkci v Rusnokově vládě?

Jistěže jsem se s ním radil. Radil jsem se se svým zaměstnavatelem, rodinou, kamarády.

Říkáte, že jste z čela železáren odešel, když jste tam po 14 letech naplnil svou vizi. Co bylo přesně vaším cílem, co považujete za své profesní dílo?

Je to jasné, Werk jede, vydělává a má perspektivu. Ostatní hutě jsou v krizi, ale Werk je na tom dobře. Což je výsledek, jak já říkám, průniku tří faktorů - slezského genotypu, werkového fenoménu a chytrých kluků z Nitry (míněn Chrenek a jeho partneři ve vedení Třineckých železáren - pozn. red.)

Co je slezský genotyp a werkový fenomén?

My Slezáci - já sice nejsem z Třince, ale z nedaleké Vendryně - jsme odjakživa pracovití a obětaví lidé, proto taky tady uprostřed Beskyd tak dobrý podnik historicky vyrostl. Werkový fenomén znamená totální loajalitu a oddanost firmě. A chytří kluci z Nitry prostě Werk léta dobře řídí, není to ten typ podnikatelů, kteří by ho přišli vykrást, rozvíjejí ho, investují do něj ročně miliardy korun. Jen díky této kombinaci jsme úspěšně prošli krizovým „údolím smrti" v letech 2008-2009 a Werk je součástí skupiny, která nakupuje další firmy v Maďarsku a na Slovensku a i v téhle době roste.

Na rovinu - chystáte se ve vládě hájit zájmy Chrenka a dalších domácích magnátů?

Budu hájit Chrenkův zájem stejně jako zájem celého českého průmyslu. Chrenkovy zájmy jsou totiž v naprostém zákrytu se zájmem celého průmyslu, stejně jako se zájmem našeho regionu a celé země. Průmysl se musí rozvíjet, aby přinášel zdroje pro investice a růst.

V Moravskoslezském kraji vznikla takzvaná „Vítkovická výzva", jejíž signatáři se snaží prosadit snížení ceny energií pro velké firmy a zněnu energetické politiky, která je dána evropským tlakem na snižování uhlíkatých emisí a podporu obnovitelných zdrojů. Hodláte se jako ministr zasadit o obrat v řízení české energetiky tak, jak si to průmyslníci přejí?

Rozhodně ano. Protože snížení cen elektřiny je naprosto klíčové pro budoucnost domácí výroby, ekonomiky, pro konkurenceschopnost. Musíme pokračovat ve zdravých trendech nastartovaných končící vládou (ta prosadila výrazné snížení podpory obnovitelných zdrojů energie a chystala další opatření v tomto směru - pozn. red.), na kterých pracuje Svaz průmyslu a další odborníci.  Hlavně je třeba celou tuto oblast odpolitizovat a řešit ji selským rozumem. Musíme opustit nesmyslně spasitelskou a mesiášskou roli Evropy, která se sice podílí na světovém znečištění ovzduší pouhými dvanácti procenty, ale nesmyslnými restrikcemi ničí vlastní výrobce, zatímco státy, které mají na znečištění mnohem větší podíl, žádná taková opatření nedělají. Naše firmy pak podnikům z těchto zemí nemají šanci konkurovat, protože nesou nesrovnatelně větší náklady. Dál to takto nejde.

Českou energetickou politiku ale podle přijatých pravidel určuje Evropská unie. Včetně toho, že Brusel schvaluje u nás přijímané zákony. Máte konkrétní plán, jak se z evropského energetického diktátu má země vymanit?

Nemám konkrétní plán zatím žádný, ale máme připravené dobré podklady od našich předchůdců, prostě budeme dál pracovat na tom, co se už rozjelo.

Vláda vzniká velmi kontroverzně, podle řady kritiků na hraně ústavy. Nemáte s tím problém?

Nepovažuji to za ideální situaci, uvědomuju si to. Měl jsem zásadní výhrady, ale po konzultacích jsem pochopil jednu věc: Máme dvě možnosti: Buď poslanci rozhodnou o rozpuštění sněmovny a uspořádají se nové volby, z nichž vzejde normální vláda. Ale na to to nevypadá, kapři si nikdy rybník sami dobrovolně nevypustí. Do toho rybníka je přitom třeba pořád nechat přitékat aspoň trochu vody - takže zbývá jediná druhá možnost: úřednická krizová vláda, která bude zemi řídit do řádných voleb. A na tom chci spolupracovat.

 

Právě se děje

Další zprávy