Chystám rezignaci, naznačil Morava. Tlustý důvod nevidí

7. 9. 2008 17:30
Poslance Moravu obviňují z přípravy vydírání
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanec ODS Jan Morava se rozhodl vypořádat s kauzou, která se rozeběhla kolem jeho osoby. Zákonodárce musí čelit obvinění z pokusu o vydírání. Svoji vinu odmítá. Podle informací deníku Aktuálně.cz zítra oznámí svoji rezignaci. "Můžu jenom říct, že se zachovám tak, jak není v české politice zvykem," naznačil Morava svůj odchod z politiky.

Morava už v pátečním rozhovoru pro deník Aktuálně.cz připustil, že o odstoupení z funkce poslance uvažuje. Poté jej k tomu vyzvalo také grémium ODS. Nyní se jeho rezignace zdá být jistá.

Speciál o "kauze Morava": Průvodce vyděračskou aférou. Aneb Tlustý vs Morava

"Já jsem se rozhodl už v pátek v podvečer. Proto jsem odřekl všechna pozvání, který jsem dostal. Do ČT, Primy apod. V pondělí své rozhodnutí oznámím. Já můžu napovědět, že přestože jsem všechno dělal s dobrým úmyslem, tak jsou chyby, kterých jsem se dopustil vůči svým přátelům a za tyto chyby já chci nést odpovědnost a zachovám se tak, jak považuji v dané situaci za správné," řekl v telefonickém rozhovoru Morava.

Naopak druhý z občansko-demokratických aktérů "vydírací hry", černá ovce ODS Vlastimil Tlustý, nevidí k odchodu z politiky důvod. Byl to přitom právě Tlustý, kdo souhlasil se zinscenováním případu, v němž novináři dvou předních médií vyrobili falešné kompromitující materiály a pokusili se na ně nalákat přední české politiky. Nakonec se chytil mladý poslanec Morava.

Tlustého už k rezignaci vyzvalo grémium ODS. Stejně jako Moravu. Politický matador se však odejít nechystá. Rezignovat? "Za to, že jsem byl volavka, která čekala na devianta, aby byl spravedlivě potrestán?" ptal se emotivně Tlustý v neděli v diskuzním pořadu ČT.

"Pan předseda (Topolánek) lhal, když říkal, že já jsem iniciátor, pan předseda lhal, když říkal, že já jsem pozval redaktory, pan předseda lhal, když říkal, že já jsem obcházel, rozdával a nabízel, pan předseda lhal, když říkal, že já jsem někde pořizoval nějaké nahrávky," reagoval Tlustý na vystoupení premiéra Mirka Topolánka, který na sjezdu zelených označil za hlavní mozek skandálu právě Tlustého.

Jak kauza začala?

Poslankyně zelených Olga Zubová.
Poslankyně zelených Olga Zubová. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Novináři TV Nova a MfDnes ve čtvrtek přišli s koordinovaným oznámením, podle nějž se mladý poslanec Morava snažil sehnat kompromitující materiály na své sněmovní kolegy. Kromě toho si měl objednat sledování dcery zelené poslankyně Olgy Zubové a následně ji vydírat, aby pro koalici zajistil, že Zubová bude hlasovat v souladu s vládní většinou.

Obě média zároveň přiznala, že na počátku vykonstruovaných skandalizujících materiálů byla dohoda novinářů s Vlastimilem Tlustým.

Proto Morava hned po provalení aféry uvedl, že obvinění, že chtěl někoho vydírat rozhodně odmítá a celý případ považuje za komplot novinářů. Podle jeho verze si reportér TV Nova Janek Kroupa na jedné straně vytvořil fiktivní detektivní agenturu a nabídl mu inkriminované materiály a na straně druhé se tentýž novinář spojil s kolegy z MfDnes, aby z Moravy kompromitující informace "několik měsíců mámili".

"Jsem ochotný cokoliv k tomu zveřejnit, abych prokázal, že je to nesmysl. Je absurdní, že bych já někoho vydíral," tvrdí Morava. Jeho role byla prý opačná, snažil se na vlastní pěst odhalit, kdo za nekalými praktikami stojí. Brzy přijal roli ve špinavé hře, ale vymklo se mu to z rukou.

Modrý rebel Vlastimil Tlustý.
Modrý rebel Vlastimil Tlustý. | Foto: Ludvík Hradilek

Do případu přitom průběžně zatáhl i dceru poslankyně Olgy Zubové Martinu a potažmo i samotnou Zubovou. V té chvíli mystifikační akce skončila - novináři odhalili identitu a zveřejnili informaci, že Morava se snažil vydírat Zubovou a byl ochotný shromažďovat intimní fotografie svého kolegy z poslaneckého klubu.

Volavka Tlustý v bazénku

Novinářský pokus by pravděpodobně nikdy nebyl úspěšný, kdyby úplně na začátku nesouhlasil se zapojením do hry dlouhodobý kritik premiéra Mirka Topolánka Vlastimil Tlustý.

Vlivný člen ODS, někdejší ministr financí si po předchozí domluvě s reportéry dobrovolně vlezl do bazénu se spoře oděnou dívkou a nechal se s ní vyfotografovat. To se psal leden letošního roku.

Tlustý věděl, že snímky budou následně nabídnuty politikům. Vysvětlení autorů aféry zní: Chtěli jsme ukázat, jak se vede politický boj v Česku.

Topolánka aktivita jeho rivala vyvedla z míry. "Ten člověk musí opustit poslaneckou sněmovnu. A já vás k tomu potřebuji," hřímal na sjezdu Strany zelených. "Potřebuji vás, abychom se téhle špíně postavili."

 

Právě se děje

Další zprávy