Chystá miliardář Babiš stranu? Už přetahuje politiky

Martina Machová Sabina Slonková, Martina Machová
20. 10. 2011 15:00
Mezi lidmi, s nimiž mluvil, je senátorka Dernerová a ostravský primátor Kajnar

Praha - Miliardář Andrej Babiš začal podnikat konkrétní kroky, které potvrzují jeho dlouho zvažovanou ambici vstoupit do politiky.

Poté, co v posledních týdnech opakovaně tvrdě zkritizoval politické elity za korupční praktiky, začal oslovovat některé výrazné tváře v politice kvůli případné spolupráci.

Mezi nimi byla podle zjištění Aktuálně.cz například bezpartijní senátorka zvolená za hnutí Severočeši.cz Alena Dernerová či ostravský primátor a sociální demokrat Petr Kajnar.

Oba své debaty s Babišem Aktuálně.cz potvrdili.

Vesměs jde o politiky, kteří se snaží bojovat s korupcí a mají pověst slušných lidí.

Ano, buduje se nový projekt

Kajnar i Dernerová potvrdili i to, že se mluvilo o politice a vzájemné spolupráci.

"S panem Babišem jsme se sešli nedávno. Bavili jsme o boji proti korupci, krajských volbách, co chystá, jak si to představuje," uvedla senátorka.

Na přímý dotaz, jestli ji druhý nejbohatší podnikatel oslovil s projektem nové politické strany či uskupení, Dernerová odpověděla: "Ano, takový projekt buduje."

Podobně se vyjadřuje i Kajnar. "Mluvili jsme spolu. O politice, ale do svých plánů mě příliš nezasvěcoval," uvedl Kajnar, který současně zdůraznil, že rozhodně neodchází ze sociální demokracie.

Oba politici zatím Babišovi na jeho projekt nekývli.

Jak ale dodala Dernerová: "Na některých věcech jsme se shodli a uvidíme, jak se to bude dál vyvíjet. Mám zájem podpořit vše, co je na tom programu dobré. O spolupráci tedy uvažuji, byť třeba v krajských volbách kandidovat nechci."

Babiš stále kličkuje

Sám Babiš spekulace o svém vstupu do politiky na dotaz Aktuálně.cz výslovně nepopřel. Pouze odmítl, že by kvůli tomu zakládal politickou stranu. "Stranu nezakládám," uvedl bez bližších podrobností.

Příklonu majitele Agrofertu k politice nicméně nasvědčuje i další krok, který v těchto dnech podnikl. Od středy má podle Hospodářských novin zaregistrovaných několik ochranných známek, názvy naznačují, že mohou být použity pro politickou stranu či sdružení.

Tak například Akce nespokojených občanů nebo zkratka ANO2011. Senátorka Dernerová potvrdila, že právě pod touto zkratkou jí Babiš své plány představoval.

Babiš kritizoval v posledních letech pravicové vlády, které podle něj přinesly korupční praktiky obřích rozměrů. Podnikatel se netajil dlouhodobou averzí zejména k éře premiéra Mirka Topolánka a jeho nejbližšího spojence Marka Dalíka. Poměry v zemi po jejich nástupu k moci označil za Palermo, kde vládne mafie.

Sám Babiš však v minulosti čelil kritice kvůli podezření z nadstandardních vztahů s některými politiky. Například s někdejší hvězdou sociální demokracie a pozdějším premiérem Stanislavem Grossem. Babišův Agrofert také sponzoroval některé kulturní akce, na které sháněla peníze Grossova manželka Šárka.

 

Právě se děje

Další zprávy