Chvojka opouští komisi k Opencard kvůli jejímu předsedovi

ČTK ČTK
Aktualizováno 27. 3. 2014 13:30
Poslanci ČSSD se nelíbí, že předseda vyšetřovací komise Bronislav Schwarz z hnutí ANO je trestně stíhán.
Soudní přelíčení kauzy Opencard.
Soudní přelíčení kauzy Opencard. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Poslanec ČSSD Jan Chvojka opouští sněmovní vyšetřovací komisi k Opencard.

Chvojka ve čtvrtek prohlásil, že v ní nemůže pracovat, když ji vede člověk, kterého Sněmovna vydala k trestnímu stíhání.

Předsedou komise je poslanec za ANO Bronislav Schwarz, který stanul před soudem pro podezření ze zneužití pravomoci a omezování osobní i domovní svobody. Schwarz se Chvojkovu postupu podivil.

"Jako právník si myslím, že komisi, která by měla prošetřit okolnosti případu Opencard, by neměla vést trestně stíhaná osoba," uvedl Chvojka, který byl ve druhém kole středeční volby předsedy komise Schwarzovým protikandidátem.

Podotkl, že nynější situace není úplně standardní, když šéf komise může rozhodovat o směru její práce.

Schwarz: Chvojka chtěl být předsedou

"Osobně si myslím, že je to možná jeho ješitnost, chtěl být předsedou, Poslanecká sněmovna při tajných volbách dala důvěru mně. Celá Poslanecká sněmovna věděla, že jsem byl vydán," reagoval Schwarz.

Soudí, že poslanci mu dali důvěru kvůli tomu, že zná postupy vyšetřování, dokáže vyhodnotit spis a najít případné chyby.

Dalšímu členovi komise Ivanu Gabalovi (KDU-ČSL) to nyní nevadí. Připomněl, že Schwarz sám žádal Sněmovnu, aby byl vydán. "Je si hodně jistý tím, že bude shledán nevinným," řekl lidovecký člen komise.

Roli předsedy vnímá spíše jako koordinační a administrativní.

"Podezření, že by komisi využíval k nátlaku na státní zastupitelství nebo policii, by bylo nepřiměřeným vyjádřením nedůvěry k jeho osobě," uvedl Gabal. Problém by podle něho nastal v případě, že by byl Schwarz odsouzen; v takovém případě by komisi vést nemohl.

Člen komise za ODS Martin Novotný zdůraznil, že ctí presumpci neviny. Podotkl ale, že komise je politická, a roli tak hrají i symbolické věci. "V tom smyslu to nepovažuju ze strany hnutí ANO a kolegů za příliš šťastné řešení. Určitě to nevyznívá dobře," uvedl.

Schwarz byl obžalován kvůli tomu, že v lednu roku 2006 jako vedoucí obvodního policejního oddělení v Mostě vnikl do bytu, kde policie posléze objevila přístroj na výrobu drog. Údajně nechal přítomné spoutat a bez povolení byt prohledal.

Mostecký okresní soud už jednou Schwarze podle dřívějších informací obžaloby zprostil. Odvolací soud však rozsudek zrušil a vrátil věc k dalšímu projednání.

Poslanec zopakoval, že dodržel všechny předpisy a svědomí má čisté.

Dva policisté ve vyšetřovací komisi

ČSSD zřejmě bude do komise nominovat jiného poslance. Předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO) řekl, že nového člena by Sněmovna měla vybrat na schůzi, která začne koncem dubna.

Absence jednoho člena prý fungování komise neovlivní. Schwarz uvedl, že už požádal o přidělení tajemníka a prostor pro zasedání; komise by se teoreticky mohla sejít poprvé někdy příští týden.

Devítičlennou komisi, která by měla do konce roku prověřit vyšetřování případu Opencard, Sněmovna založila minulý týden. Už při jejím obsazování se poslankyně ODS Jana Černochová pozastavovala nad tím, že v ní usednou dva bývalí policisté - vedle Schwarze taky Zdeněk Ondráček za KSČM.

V kauze Opencard bylo zatím nepravomocně odsouzeno několik někdejších úředníků. Autoři projektu z řad městských politiků v čele s bývalým primátorem Pavlem Bémem (ODS) vystupovali v roli svědků.

Stíhána je kvůli Opencard většina členů pozdější městské rady včetně nynějšího poslance Bohuslava Svobody (ODS) a současného primátora Tomáše Hudečka (TOP 09).

 

Právě se děje

Další zprávy