Chováte se jako ten největší nácek, kritizovala poslankyně ODS Zaorálka kvůli Izraeli

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
27. 5. 2020 11:10
Středeční jednání Poslanecké sněmovny začalo velmi ostrým sporem mezi ministrem kultury za ČSSD Lubomírem Zaorálkem a poslankyní ODS Janou Černochovou. O svém kolegovi ve sněmovně prohlásila, že se chová jako "ten největší nácek". A to kvůli tomu, jak se vyjadřuje na téma Palestinců a Izraelců.

Spory mezi českými politiky ohledně názoru na chování Izraele vůči Palestincům trvají už léta, zatím naposledy se vyhrotily v sobotu poté, co se ministr zahraničí Tomáš Petříček společně s bývalými šéfy diplomacie Lubomírem Zaorálkem a Karlem Schwarzenbergem vyjádřili kriticky k Izraeli v článku pro deník Právo. Jejich postoj následně ostře kritizoval prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš a také několik dřívějších politiků - například expremiér Mirek Topolánek či nynější poslanec Evropského parlamentu Alexandr Vondra.

Debata na toto téma se přenesla také na jednání Poslanecké sněmovny. Už v úterý si poslanci odhlasovali, že se tématem budou zabývat, ovšem neurčili, kdy tomu tak bude. Sotva ale začala středeční schůze, přišla k mikrofonu poslankyně ODS Jana Černochová, která se obrátila na nepřítomného premiéra Andreje Babiše. Ten sice ve sněmovně byl, ale neseděl v jednacím sále, protože měl videojednání se zahraničními politiky. Bylo ale možné, že jednání poslanců sledoval na obrazovce.

Černochová si Babišovi stěžovala na chování ministra jeho vlády Zaorálka právě kvůli jeho výrokům k Palestině a Izraeli. "Velmi jsem se rozhořčila, když jsem si přečetla, že ministr vaší vlády neslevil po sobotním článku, naopak přilévá další olej do ohně," uvedla mimo jiné Černochová, které se konkrétně nelíbilo, že Zaorálek pro Novinky.cz přirovnal Palestince k Čechům, kterým v minulosti zabrali území Němci.

Konkrétně citovala následující Zaorálkovu větu: "Je naší povinností zastat se Palestinců, pokud jim hrozí podobný osud, který stíhal opakovaně Československo ve 20. století." Podle Černochové je takové vyjádření za hranou. "Jestli se na něco dá použít krásné židovské slovo chucpe, tak je to toto. Pane premiére, jak je možné, že ministr vaší vlády si dovolí něco tak absurdního konstatovat veřejně v novinovém článku?" ptala se poslankyně Babiše, podle které Zaorálek hrubě uráží památku tří set tisíc umučených židovských obětí německých okupantů. Požádala Babiše, aby Zaorálek "dál nešířil ostudu České republiky v zahraničí takovými bezprecedentními výroky".

Černochová nakonec připomněla událost, která se stala před 78 lety. "Víte, co je dneska za den? Dnes je 78 let od významného aktu, operace Anthropoid, dnes je tomu 78 let, kdy byl spáchán útok na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Je naprosto ironické, že pan ministr kultury se v těchto dnech chová jako ten největší nácek," prohlásila zvýšeným hlasem.

Omlouvám se, ale jen jako poslankyně

Na její vystoupení začala reagovat řada poslanců. Zejména sociálním demokratům se nelíbilo, jaký slovník směrem k jejich ministrovi použila. "Navrhuji nový bod: Písemná nebo verbální omluva paní poslankyně panu ministrovi za to, že je nácek," sdělil poslanec ČSSD Jan Birke, který uvedl, že je v souvislosti se svým jménem celých padesát let "konfrontován" s tím, že je nácek. "Na toto jsem alergický," prohlásil emotivně. 

Černochová mu nakonec vyhověla jen napůl. "Mně na tom vadí to, že pan ministr kultury nerozlišuje, kdy vystupuje jako člen vlády a kdy jako občan. Nechť má jako občan názor, jaký chce, ale tato Poslanecká sněmovna přijala celou řadu usnesení, kdy žádala ministra zahraničí a ostatní členy vlády, aby jasně tlumočili názor tohoto zákonodárného sboru ve vazbě na stát Izrael. Ať už se jednalo o sankce, o přemístění ambasády nebo stanoviska k teroristické organizaci Hamás. A mě mrzí, že pan ministr tady nemá sebereflexi, aby řekl: jako ministr jsem to přehnal a jako občan jsem dál pro Palestince," vysvětlovala svůj postoj.

"Takže já vyjdu vstříc panu Birkemu a já se panu ministrovi za slova o náckovi omluvím jako poslankyně, ale jako občanka si svůj názor, s dovolením, ponechám," prohlásila Černochová.

Nebyla ale jediná, kdo žádal Zaorálka, aby vzal zpět své srovnání sporu o Západní břeh Jordánu s okupací Československa. Stejný požadavek měl například předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. "Je to nesmírně urážlivé vůči Izraeli a našim dějinám. Prosím, vemte svá slova zpět," naléhal na ministra kultury, který v minulosti zastával i post ministra zahraničí.

Zaorálka kritizoval také předseda ODS Petr Fiala. "Z těch vašich vět to skoro vypadá tak, že ten, kdo ohrožuje mír, kdo je překážkou toho, aby vznikl palestinský stát, kdo je nějakým ohrožením budoucího mírového uspořádání na Blízkém východě, že to je stát Izrael. Ale to přece vůbec není žádná pravda," prohlásil Fiala s tím, že palestinský stát nevznikl z mnoha jiných důvodů, než je to, že to nechce Izrael. "A kdyby Izraelci poslouchali ty dobré rady levicových a jiných intelektuálů a politiků ze Západu, tak už dávno ten stát neexistuje," podotkl.

Váš výrok je skandální, opáčil Zaorálek

Zaorálek ale svá slova zpět nevzal, několikrát vysvětloval, že si za svým názorem stojí a považuje za správné, aby on i další lidé mohli říkat otevřeně své názory.

"Česko přece se svou zkušeností, kterou má z 20. století, nemůže mlčet k tomu, když se někde nerespektují základní mezinárodní pravidla a kde se použije síly na obsazování území na základě odkazů na nevím co, to už je potom jedno. Podstatné je, že se používají vojáci," kritizoval Izrael a hájil i formu otevřeného psaní. "Je úplně v logice, že česká strana řekne i někomu, s kým má strategické partnerství, s kým se pravidelně stýká, tohle je špatně. Že se to děje formou dopisu? To je úplně běžná forma," tvrdil.

Proti kritice svého chování se ohradil a tvrdil, že nevidí důvod, proč brát svá slova zpět. "Za to, že jsem to řekl, jsem nacista? Toto je skandál. Nedělejte skandál z mých výroků. Skandál je to, jaký výrok vy jste použili proti mně," rozčiloval se. "To, co jsem řekl, není nic překvapivého. Já si za tím stojím, pokud jsem něco takového podepsal, a jsem schopen o tom tady vést velkou debatu," hájil svůj postup.

 

Právě se děje

Další zprávy