Chovanec vládu svým hlasem nepodpoří. Sociální demokraté mají hrát roli fíkového listu, tvrdí

Kateřina Frouzová Radek Bartoníček Kateřina Frouzová, Radek Bartoníček
11. 7. 2018 10:08
"Důvodem je poslanecký slib, v němž jsem slíbil, že budu svůj mandát vykonávat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí," vysvětluje bývalý plzeňský hejtman a první místopředseda ČSSD.
Milan Chovanec.
Milan Chovanec. | Foto: Tomáš Cetkovský

Praha - Sociální demokracii před středečním hlasováním o důvěře vládě chybí dva poslanci - bývalý ministr vnitra Milan Chovanec a bývalý předseda poslaneckého klubu strany Roman Sklenák. Oba se omluvili. Sklenák bude kvůli zdravotním důvodům chybět celé dopoledne, ale zmíněné hlasování by měl stihnout.

Ve sněmovně právě ve středu začalo jedno z letos nejdůležitějších jednání. Nová vláda ANO a ČSSD podporovaná komunisty žádá zákonodárce o důvěru. Koaliční poslanci mají dohromady 108 hlasů a Sklenák podle šéfa klubu Jana Chvojky na hlasování stihne dorazit. Informaci potvrdil i Sklenák. "Určitě," odpověděl na dotaz, zda stihne hlasování o kabinetu.

Chovanec patří mezi sociální demokraty, kteří jsou přesvědčení, že vstup do vlády s trestně stíhaným premiérem Andrejem Babišem a jeho hnutím ANO straně uškodí. Vadí mu také, že se kabinet má opírat o hlasy komunistů.

"Důvodem je poslanecký slib, v němž jsem slíbil, že budu svůj mandát vykonávat 'podle svého nejlepšího vědomí a svědomí'. Svědomí je ryze individuální záležitosti a nelze jej podřídit kolektivnímu rozhodnutí. Je v zásadním konfliktu s mým svědomím, abych dnes umožnil vznik této vlády, kde sociální demokraté mají hrát nedůstojnou roli fíkového listu," napsal ve vyjádření bývalý plzeňský hejtman a první místopředseda ČSSD.

Plzeňská organizace ČSSD v úterý vyzvala poslance, aby pro vládu nehlasovali.

 

Právě se děje

Další zprávy