Chovanec: Mluvili jsme o hasičích, o lánské schůzce ne

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
22. 1. 2014 20:08
Rozhovor s kandidátem na ministra vnitra o schůzce s prezidentem Zemanem
Milan Chovanec.
Milan Chovanec. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - "Strávili jsme spolu padesát minut. Odcházel jsem s příjemným pocitem," řekl po středeční schůzce s prezidentem Milošem Zemanem kandidát na ministra vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v krátkém rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Prezident republiky ho prý nezkoušel, podrobněji diskutovali o reformě státní správy nebo dobrovolných hasičích.

A pochopitelně i o problému dvou policejních prezidentů: "Jsem ve shodě s panem prezidentem, že je třeba udělat nový výběr, najít kandidáta, jehož jmenování nebude zpochybněno."

O ožehavém tématu "lánské schůzky" části vedení ČSSD bez předsedy těsně po volbách, o které veřejně jako první začal mluvit právě Milan Chovanec, prý nepadlo ani slovo. "To téma je mrtvé," říká Chovanec.

Naopak, i když jen okrajově, se dotkly otázky vzdělání budoucího ministra vnitra, které prezident Zeman kritizoval nedávno. Milan Chovanec získal titul na plzeňských právech. "Předal jsem panu prezidentovi nějaké dokumenty ke studiu," komentoval to stručně kandidát na ministra.

Aktuálně.cz: Jak z vašeho pohledu probíhala schůzka u prezidenta?

Milan Chovanec: Z mého pohledu velmi pozitivně. Bavili jsme se asi devadesát devět procent času o resortu. Velkou část jsme trávili oblastí veřejné správy, která je poměrně důležitá jak pro pana prezidenta, tak pro mě.
Dotkli jsme se i debaty o policejních prezidentech.

Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: A shodli jste se, jak situaci se dvěma prezidenty řešit?

Jsem ve shodě s panem prezidentem, že je třeba udělat nový výběr, najít kandidáta, jehož jmenování nebude zpochybněno. Shodli jsme se i na tom, že nevylučujeme, že do výběru mohou být zařazeni i stávající policejní prezidenti, případně bývalý policejní prezident. Ale že je třeba výběr udělat znovu. Na druhou stranu pan Lessy deklaroval mně i panu prezidentovi, že ve funkci nechce dál pokračovat.

Bavili jsme se o hasičích, podrobně jsme diskutovali hlavně otázku dobrovolných hasičů. Je jich asi 9300 profesionálů a 80 tisíc dobrovolných - a ti dobrovolní v krizových situacích vykonávají práci za zlomek toho, co profíci.

Bavili jsme se o České poště - že je to jednoznačně veřejná služba, státní podnik, který není možné prodat.

A.cz: Když jste mluvili o reformě veřejné správy - zmínil se prezident o onom návrhu Rusnokovy vlády, podle kterého by šéfa celé státní správy měl jmenovat právě prezident republiky?

K tomu jsme se nedostali. Jen jsme se shodli, že tento zákon je naprosto nezbytný. Pan prezident mě informoval o tom, že při své návštěvě v Bruselu jednoznačně slyšel, že pokud Česká republika tento zákon nepřijme, tak v horizontu letošního pololetí bude mít problém s čerpáním evropských peněz. Evropa už ztratila trpělivost.

Jediné téma, které jsme diskutovali dopodrobna, bylo, že by ministr neměl mít výrazný vliv na jmenování nejvyššího státního úředníka na svém ministerstvu, jinak by se vytratila nezávislost tohoto státního tajemníka. Je třeba ještě diskutovat, jestli bude moct ministr tajemníka navrhnout, nebo jak se bude podílet na výběru nejvyššího státního úředníka na svém úřadu.

A kromě tohoto zákona že je ještě nezbytné přijmout v rámci protikorupčních opatření zákon o majetkových přiznáních.

A.cz: Výhrady vůči vaší osobě vám prezident neřekl?

My jsme se chviličku bavili o tom vzdělání, já jsem panu prezidentovi předal nějaké dokumenty ke studiu. Ale tomuto tématu jsme se věnovali velmi okrajově.

A.cz: Dotkli jste se i tématu lánské schůzky těsně po volbách?

Vůbec. Já si myslím, že to téma je mrtvé, že ve své podstatě už není o čem se bavit. Toto téma jsme vůbec nediskutovali.

A.cz: A slyšel jste od prezidenta Ano, jmenuji vás, nebo mám výhrady - nebo nic takového nezaznělo?

Pan prezident řekl, že je naprostá mýlka novinářů myslet si, že by chtěl kandidáty zkoušet. Že od nich chce slyšet jejich vizi řízení resortu a že si s nimi o tom chce popovídat. Přesně to schůzka splnila. Zda mě jmenuje, nebo nejmenuje - to, předpokládám, sdělí až po všech schůzkách panu premiérovi Sobotkovi. Já jsem se ho na to neptal, on sám mi to neříkal.

A.cz: Takže vás nezkoušel jako třeba Martina Stropnického z počtu tanků...

Ne, to mě nezkoušel. Říkali jsme si některá čísla - kolik je policistů, kolik hasičů. Ale to jsem spíš říkal já než pan prezident.

 

Právě se děje

Další zprávy