Chovanec zveřejnil fotomontáž, na níž je s nahou dívkou. Vznikla na zakázku z politiky, naznačuje

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 5. 10. 2015 15:10
Ministr vnitra Milan Chovanec se obrátil na policii kvůli kompromitující fotomontáži. O její existenci napsal i na sociální síť. Na fotce je ministr s nahou dívkou. Podle Chovance je to montáž, která vznikla na objednávku. O její existenci prý věděl už od léta.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Mediální dům s napojením na politiku chystal kompromitující fotomontáž na konkurenčního politika, napsal v pondělí ráno na sociální síť bez dalších podrobností ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). "Pracovníci mediálního domu se zájmy v politice si měli v zahraničí zadat výrobu kompro fotomontáže konkurenčního politika. Nevěříte? Ale ANO...," napsal ministr na svůj Twitter.

Naznačil přitom určitou spojitost s koaličním partnerem, hnutím ANO. Jeho šéfovi Andreji Babišovi patří vydavatelství Mafra, které spadá pod holding Agrofert.

Právě vydavatelství prozradilo, co je obsahem údajné fotomontáže. "Do redakce Expresu.cz (bulvární server vydavatelství, pozn. red.) přišla fotografie, na které je pan Milan Chovanec, ministr vnitra, a nahá dívka. Podle standardních novinářských pravidel dva redaktoři Expresu.cz se obratem 1. 10. objednali k panu ministrovi a dnes ráno fotografii vzali a navštívili jej v kanceláři na MV ČR, aby se k dané fotografii vyjádřil, zda jde o montáž či o ní něco ví," napsala mluvčí mediálního domu Silvie Škábová.

Podle ní ministr redaktorům řekl, že ví, o co se jedná, a že se ho někdo touto cestu snaží očernit a že již informoval bezpečnostní složky.

Předseda vlády odmítl kauzu blíže komentovat. "Je třeba dát prostor, aby celá věc byla objektivně prošetřena," uvedl po zasedání kabinetu.

Verzi vydavatelství odpoledne částečně potvrdil na Twitteru i sám Chovanec. Tvrdí, že fotomontáž vznikla na zakázku a že se o ní doslechl už v létě. "Před pár týdny jsem dostal info, že fotomontáž je doručena objednateli. Obrátil jsem se tedy na tajné služby," uvedl na sociální síti. "Dnes mě navštívili dva bulvární novináři. Přinesli fotomontáž, kladli mi už v létě avizované otázky. Průběh byl (s jejich vědomím) nahráván. Veškeré získané informace předávám v rámci trestního oznámení policii," uvedl.

Chovanec údajně s celou věcí seznámil premiéra, ostatní členové vlády, kteří s Chovancem od rána seděli na jednání vlády, nic bližšího nevěděli. Jediný lépe informovaný tak byl pouze šéf hnutí ANO a vicepremiér Andrej Babiš, který je přitom momentálně v Paříži. "Ano, pan ministr mi psal před chvílí, že podal trestní oznámení, tak policie to určitě vyšetří," odpověděl už dopoledne deníku Aktuálně.cz ministr financí.

Trestním oznámením Chovanec reagoval i na kauzu okolo České pošty, kdy podle podnikatele Lukáše Čadka mu dnes už bývalý člen sociální demokracie Kamil Choc nabízel urovnání sporu se státní firmou. Za to měl Čadek zaplatit několik milionů jak do stranické pokladny, tak i přímo ministrovi.

 

Právě se děje

Další zprávy