Navrhl kvóty. Přesto tvrdí: Kvalitní žena se prosadí sama

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
26. 7. 2014 19:02
Rozhovor s ministrem vnitra Milanem Chovancem o tom, proč ČSSD prosazuje, aby na kandidátkách bylo povinně 30 % žen. A o tom, co by mělo stranám při porušení pravidla hrozit.
Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)
Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) | Foto: Vojtěch Marek

PrahaMinistr vnitra Milan Chovanec sice v souladu s programem ČSSD předložil návrh volebního zákona, který počítá s kvótami pro ženy na kandidátkách, sám ovšem není o jejich nutnosti přesvědčený.

"Já osobně si myslím, že kvalitní žena se prosadí a nepotřebuje kvótu," řekl Chovanec v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Skeptický je také k tomu, že by se ČSSD podařilo prosadit finanční sankce pro strany, které kvóty nedodrží.

Podle návrhu by měly přijít téměř o třetinu z příspěvku na mandát poslance nebo krajského zastupitele. Podle Chovance je pravděpodobnější návrat k plánu jeho předchůdců – tedy že strany, které kvótu dodrží, dostanou peníze navíc.

Aktuálně.cz: Předchozí návrhy počítaly s tím, že strany, které budou mít dostatek žen, dostanou peníze navíc. Váš návrh chce naopak těm neposlušným ubrat. Proč jste přísnější než vaši předchůdci?

Milan Chovanec: Dříve skutečně byla varianta, že by strany dostávaly takzvaný bonus, to ale znamená dopady do státního rozpočtu. Protože chceme dodržet legislativní plán vlády, tak jsme zvolili variantu finančního postihu, která rozpočet nezatíží. Ale je to první návrh k diskusi a uvidíme, kam to posune vůle koalice a opozice. Myslím, že ta diskuse se znovu přesune do fáze bonusu.

Návrh kvót

30 % - Na každé kandidátce musí být alespoň 30 % takzvaného "druhého pohlaví" - tedy žen, pokud jsou muži ve většině, a naopak.

Každá trojice - Zástupce "druhého pohlaví" musí být v každé trojici na kandidátní listině. Opatření má zabránit tomu, aby například ženy končily na nevolitelných pozicích. První dvě místa navíc musí vždy obsadit jeden muž a jedna žena.

Sankce - Strany by přišly až o 30 % příspěvku na mandát. V případě poslance by strana ročně přišla o 257 tisíc, u krajského zastupitele o 71 tisíc.

Zdroj: Domácí

Proč jsou podle vás kvóty pro ženy vlastně potřeba?

Zákon v této podobě vznikl v rámci dohody mezi ministerstvem vnitra a ministrem Dienstbierem. Já osobně si myslím, že kvalitní žena se prosadí a nepotřebuje kvótu. Na druhou stranu mě mrzí, že v politice není žen víc, jsou určitý stabilizační prvek. Jestli to zajistí kvóty, o tom veďme politickou diskusi, já o tom nejsem úplně přesvědčen. Sociální demokracie ale má větší zastoupení žen v politice ve svém programu již roky, nemůžeme se ho vzdát.

Otázku kvót řešíte také v rámci vnitrostranického referenda ČSSD, bude to mít na prosazování tohoto zákona vliv?

Výsledek referenda bude určitě jeden ze signálů, jak tuto otázku strana vnímá, ale spíš ho budeme brát jako nějaké pomocné vodítko. Nebude to mít zásadní vliv, protože nelze upřednostňovat partikulární zájmy strany před širší politickou dohodou.

ČSSD tuto otázku řeší dlouhodobě, větší počet žen se jí ale spíše nedaří přitáhnout. Při sestavování vlády jste ministryni sháněli jen těžko a až na druhý pokus, v parlamentních volbách jich na kandidátkách také výrazné množství nebylo. Proč se to nedaří?

Nedaří se to proto, že obecně je žen v politice prostě méně. Což si myslím, že je škoda. Ženy ale musí samy dostávat větší chuť se do politiky zapojovat. Kvóty by mohly sloužit minimálně pro rozvinutí diskuse.

Takže nemáte dojem, že třeba na krajské úrovni v ČSSD narážejí ženy na problém se prosadit?

Já pocházím z kraje, kde byla hejtmankou docentka Milada Emmerová, dneska je senátorkou, máme Jiřinu Rippelovou, Dagmar Terelemešovou. Prosadily se, protože jsou kvalitní.

Najít podporu pro kvóty asi nebude jednoduché. Část opozice i někteří poslanci hnutí ANO už se nechali slyšet, že s nimi nesouhlasí…

Návrh je takové první vykopnutí, diskuse se teprve otevře. Jestli se k tomu hnutí ANO už na začátku staví takhle, tak mě to mrzí. Za mě to má na starosti náměstkyně Adriana Krnáčová, která je shodou okolností nominovaná za ANO, takže já tam průřez politickým spektrem vidím.

 

Právě se děje

Další zprávy