Chovanec jmenoval do funkce náměstky Krnáčovou a Zmatlíka

ČTK ČTK
14. 3. 2014 12:38
Zmatlíkovým úkolem bude urychleně řešit problémy s veřejnými zakázkami, Krnáčová se chce zasadit o smysluplnou reformaci.
Nová náměstkyně ministerstva vnitra Adriana Krnáčová.
Nová náměstkyně ministerstva vnitra Adriana Krnáčová. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v pátek jmenoval do funkce dva nové náměstky.

Náměstkyní pro veřejnou správu a legislativu se stala někdejší šéfka české pobočky Transparency International Adriana Krnáčová. Náměstkem pro strategie a evropské fondy se stal Jiří Zmatlík, který dosud působil jako ředitel úseku veřejných zakázek na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže

Zmatlík bude řešit problémy s veřejnými zakázkami

Zmatlík ve funkci nahradil dosavadního náměstka Petra Osvalda, který se o evropské fondy na vnitru začal starat krátce po nástupu nynějšího ministra. Jeho hlavním úkolem bylo prověřit čerpání prostředků z evropských fondů a stav projektů financovaných z EU. Na svoji funkci se však rozhodl rezignovat.

"Vzhledem k problémům, které se při prvotní kontrole objevily, jsem vyhodnotil situaci tak, že vyžaduje neprodlené nasazení odborníka na oblast kontroly veřejných zakázek," vysvětlil důvody rezignace Osvald.

Podle něj bude Zmatlík schopen lépe a urychleně řešit současnou situaci.

"Jde o problémy, které jsme nezpůsobili a které v tuto chvíli vyžadují důkladnou analýzu a detailní kontrolu. Poté se budeme snažit tyto problémy v co nejkratší době odstranit a zabránit tak velkým finančním ztrátám pro ČR," uvedl k nástupu nového náměstka Chovanec.

Krnáčová: Veřejnou správu je třeba reformovat

Krnáčovou do funkce navrhlo hnutí ANO. Jejím cílem je zejména stabilizovat veřejnou správu, která má být transparentní, důvěryhodná a bez plýtvání peněz.

"Veřejnou správu je třeba reformovat, nicméně reforma musí být smysluplná a vzájemně koordinovaná," řekla Krnáčová.

Zbývajícími náměstky na ministerstvu vnitra jsou první náměstek pro vnitřní bezpečnost Jan Sixta, náměstek pro ekonomiku a provoz Lubomír Metnar, náměstek pro informační a komunikační technologie Jaroslav Strouhal a náměstkyně pro sociální, zdravotní a právní zabezpečení, bezpečnostní výzkum a programové řízení Monika Pálková.

 

Právě se děje

Další zprávy