Chládek: Skončí náměstci pro sport a vysoké školy

Jakub Novák
18. 1. 2014 19:00
Kvůli kontinuitě by měl naopak zůstat náměstek pro evropské fondy.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministerstvo školství po nástupu Marcela Chládka (ČSSD) nečeká zásadní personální revoluce, zůstat by měla dokonce část současného vedení.

Jedním z těch, kteří na úřadu zřejmě zůstanou i po nástupu nového ministra, by měl být současný náměstek pro evropské fondy Michal Zaorálek - a to i navzdory jeho členství v ODS.

Chládek to řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Chce se tak vyhnout jednomu z problémů svých předchůdců.

"Vzhledem k tomu, že někteří z nich měli problémy právě s častým střídáním na pozicích ve vedení strukturálních fondů, tak bych si dovedl představit, že náměstkem zůstane pan Zaorálek, byť je z pravicového spektra," říká kandidát na ministra školství.

Aktuálně.cz: Jaké personální změny plánujete po svém příchodu na ministerstvo?

Chci dát prostor všem, kteří tam pracují - pokud pracují kvalitně, tak nevidím důvod, proč by nemohli pokračovat ve své pozici. Je ale logické, že nejbližší tým svých spolupracovníků si každý ministr přivádí sám. Jména ještě nejsou dána, protože o pozicích náměstků budeme s panem předsedou teprve jednat.

Kromě toho proběhne debata s koaličními partnery, jak KDU-ČSL, tak ANO mají celou řadu odborníků, které bych rád zařadil do svého týmu. Vím, že u lidovců je celá řada lidí, kteří se této problematice dlouhodobě věnují - namátkou například paní Šojdrová, pan Kubát...

A.cz: Co se týče současného vedení ministerstva, je jeho součástí někdo, koho byste si rád ponechal?

Každý má nějakou přidanou hodnotu, ale vezmu dvě jména - určitá kontinuita by měla být zachována v případě strukturálních fondů. Vzhledem k tomu, že někteří z mých předchůdců měli problémy právě s častým střídáním na pozicích ve vedení strukturálních fondů, tak bych si dovedl představit, že náměstkem zůstane pan Zaorálek, byť je z pravicového spektra (Michal Zaorálek je členem ODS, pozn. red.).

Náměstek pro řízení operačních programů Michal Zaorálek.
Náměstek pro řízení operačních programů Michal Zaorálek. | Foto: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR

Nicméně vzhledem k tomu, že na této pozici bude jako úřednický náměstek, tak v souvislosti se služebním zákonem musí počítat s tím, že to není slučitelné s politickým působením - takže v jeho případě si to dokážu představit.

A.cz: A druhé jméno?

Na pozici prvního náměstka, což je spíše politická pozice, je pan náměstek Fryč. V jeho případě bych nechtěl, aby odcházel z ministerstva, ale vzhledem k tomu, že je na politické pozici, může se stát, že by mohl přejít na jinou pozici v rámci ministerstva.

Chtěl bych využít jeho zkušeností a jazykové vybavenosti, to znamená, že by se zúčastňoval mezinárodních jednání, jezdil by se mnou do zahraničí...

A.cz: I když by nebyl prvním náměstkem, stále by si mohl udržet post náměstka pro regionální školství. Nebo počítáte spíše s jeho angažmá na pozici poradce?

Náměstkem pro regionální školství by zůstat mohl, to je také alternativa. Poradcem by ale nebyl. Jednou z alternativ jsou i mezinárodní vztahy, kde dříve působil, další je právě regionální školství.

Dosavadní první náměstek Jindřich Fryč.
Dosavadní první náměstek Jindřich Fryč. | Foto: iForum, Univerzita Karlova v Praze

Ale já bych chtěl podotknout, že klíčoví nejsou jen náměstci, klíčoví jsou i ředitelé odborů a někde může být klíčový i referent. Chci, aby v týmu právníků pracoval pan magistr Trunda, tvůrce zákona o pedagogických pracovnících, chtěl bych posílit oblast legislativy (post náměstka pro legislativu a strategii je v současné době neobsazený, pozn. red.)

Poslední zajímavou pozicí bude náměstek pro vysoké školy - tam zatím jméno nevím. Až nějaké návrhy budou, chci je prodiskutovat se zástupci vysokých škol.

A.cz: Takže se současným náměstkem Tomášem Hrudou už nepočítáte?

Nechci predikovat, nedokážu to teď říct - i právě kvůli konzultaci s vysokými školami, protože právě tento náměstek bude styčným bodem pro jednání s nimi. Bylo by tedy logické, že když chci se zástupci vysokých škol jednat, jak by měla vypadat profesura, jak má vypadat vysokoškolský zákon, tak že budou mluvit do toho, kdo má být na této pozici.

Náměstek pro vysoké školy Tomáš Hruda.
Náměstek pro vysoké školy Tomáš Hruda. | Foto: CEITEC - středoevropský technologický institut

A.cz: Mezi prioritami pro své ministerské působení jste uvedl mimo jiné přípravu zákona o podpoře sportu. V tomto ohledu bude významný i post náměstka pro sport, kterým je v současnosti Jan Kocourek, bratr bývalého ministra průmyslu Martina Kocourka (ODS). S ním nadále počítáte?

V jeho případě nepředpokládám, že by ve své pozici pokračoval.

A.cz: Nahradí ho váš spolustraník Petr Hulinský?

U nás toto jméno zatím nebylo diskutováno. Vážím si ho jako odborníka na sport, je členem olympijského výboru, ale znovu říkám, že o jeho jméně jsme se zatím nebavili.

 

Právě se děje

Další zprávy