Chládek: Senátorem zůstanu i jako ministr školství

Jakub Novák
14. 1. 2014 18:20
O post náměstka hejtmana Středočeského kraje ze zákona přijde, pokud bude ministrem
Senátor Marcel Chládek (ČSSD).
Senátor Marcel Chládek (ČSSD). | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V budoucím vládním kabinetu Bohuslava Sobotky budou mít téměř jistě zastoupení obě komory Parlamentu.

Současný senátor a zároveň budoucí ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) si totiž hodlá i v případě nástupu do čela školského resortu ponechat mandát senátora.

"Jako ministr zůstanu na pozici senátora. Myslím, že ta kombinace bude možná, protože v minulosti byla většinou kombinace ministr-poslanec nebo ministr-senátor," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz Chládek.

Ten v současnosti zastává také pozici náměstka středočeského hejtmana Josefa Řiháka. Na této pozici ho však nahradí někdo jiný. "Na kraji skončím - už jen z toho důvodu, že není možné ze zákona tyto pozice kombinovat; navíc by to nebylo možné stíhat," konstatuje Chládek.

"Už tu činíme určité kroky, aby někdo mohl v mé práci kontinuálně pokračovat. Jakmile bych byl jmenován ministrem, začal bych hned řešit záležitost ukončení mé činnosti v krajském zastupitelstvu. Ze zákona je tam třicetidenní lhůta, do kdy by se měl tento problém vyřešit," dodává.

Chládkův mandát v horní komoře Parlamentu skončí 25. října letošního roku. On sám s účastí v doplňovacích volbách zatím počítá.

"Senátorský post není v konfliktu s touto pozicí, takže tam zbývá už jen jediná podmínka - zda budu schopný věnovat dostatek času jak práci ministra, protože jde o velmi náročnou pozici, tak senátora. Na druhou stranu jsem se v posledních pěti letech poměrně značně věnoval práci ve svém senátním obvodu a nerad bych tu práci ukončil. Budu mít několik měsíců, abych zjistil, zda je tato kombinace časově bezproblémová," říká.

Schwarzenberg, Vondra, Chládek...

Poukazuje přitom na to, že i v předešlých vládách (naposledy za premiérování Petra Nečase) byli členy kabinetu i senátoři. "V minulosti jsme měli podobně mezi členy vlády senátory jako například pana Schwarzenberga nebo pana Vondru. Je spíše výjimkou, aby člen vlády nebyl zároveň členem Parlamentu," míní Chládek.

Výhoda takového stavu podle něj spočívá i v možnostech, které mají poslanci a senátoři v souvislosti s ovlivňováním schvalovacího procesu jimi předkládaných zákonů.

 

Právě se děje

Další zprávy