Do vedení ministerstva školství zamíří Mlsna i Šojdrová

Jakub Novák
Aktualizováno 23. 1. 2014 19:20
Na postu náměstka pro vysoké školy by Chládek rád viděl rektora UK Václava Hampla.
Petr Mlsna.
Petr Mlsna. | Foto: ČTK

Praha - O obsazení prázdné židle náměstka ministra školství pro legislativu a strategii je zřejmě rozhodnuto.

Budoucí ministr školství, senátor Marcel Chládek (ČSSD), si na tento post vybral exministra bez portfeje a současného náměstka ministryně spravedlnosti Petra Mlsnu.

"Předběžně jsme se dohodli s panem Mlsnou," řekl Chládek deníku Aktuálně.cz.

Informaci potvrdil i samotný Mlsna. "S panem senátorem jsme se potkali a debatovali, načež projevil zájem využít mých dlouholetých zkušeností. Předběžná dohoda padla, našli jsme s panem senátorem společnou řeč," řekl Mlsna.

Nominaci na náměstka za KDU-ČSL získala Michaela Šojdrová. "Ano, nominaci mám," řekla deníku Aktuálně.cz. Šojdrová by měla dostat na starosti oblast regionálního školství. Vedle ní byli původně ve hře ještě Viktor Kubát a Jaroslav Fidrmuc.

Kromě Mlsny Chládek oslovil také končícího rektora Univerzity Karlovy Václava Hampla, kterého by budoucí ministr rád viděl na postu náměstka pro vysoké školy. Sejít se mají během následujícího týdne. Pokud by Hampl souhlasil, stal by se po Ivanu Wilhelmovi dalším rektorem nejstarší české univerzity, který zastával post náměstka pro oblast vysokého školství.

Aktuálně.cz Václav Hampl potvrdil, že nabídku zvažuje. "V mezírkách mezi stávajícími povinnostmi (i končící rektor jich pořád má překvapivě dost) přemýšlím," napsal v textové zprávě.

Mlsnovým předchůdcem byl Jiří Nantl, který za ministra Petra Fialy (ODS) současně zastával post prvního náměstka - po pádu Nečasovy vlády však spolu s Fialou z úřadu odešel.

Sám Mlsna v současnosti zastává posty náměstka sekce legislativní a mezinárodních vztahů, ministryni Marii Benešovou zastupuje také v Legislativní radě vlády, kde působí jako její místopředseda.

Na Úřadu vlády působí na různých pozicích od roku 2003. Ve vládě Petra Nečase zastával od prosince 2012 do června následujícího roku post ministra bez portfeje a zároveň šéfa legislativní rady vlády.

Nečasův kabinet se snažil prosadit Mlsnu na post soudce Soudního dvora EU, kde měl podle představ kabinetu vystřídat dosavadní soudkyni Irenu Pelikánovou, Mlsna však neuspěl a Rusnokův kabinet potvrdil nominaci Pelikánové.

Kdo půjde ze "hry" ven?

Jedno opuštěné křeslo se sice Mlsnovým nástupem zaplní, jiné se však akorát uvolnilo - z postu ekonomické náměstkyně odchází do vedení Českého statistického úřadu Eva Bartoňová (ODS), jak napsal server novinky.cz.

Jak již také dříve řekl Chládek v rozhovoru pro Aktuálně.cz, svůj post si nejspíše udrží náměstek pro evropské fondy Michal Zaorálek. V úřadu by měl - třebaže na jiné pozici - zůstat také současný první náměstek Jindřich Fryč.

Naopak opustit ministerstvo by měli náměstci pro vysoké školy Tomáš Hruda a pro sport Jan Kocourek. Hrudu by přitom mohl nahradit právě zmiňovaný rektor Hampl, o obsazení postu náměstka pro sport se zatím vede tichý boj.

 

Právě se děje

Další zprávy