Chládek chce i nadále navyšovat rozpočet pro školství

ČTK ČTK
25. 9. 2014 16:31
Podle ministra pravidelné navyšování školského rozpočtu vynutí zavedení kariérního řádu učitelů a modernizace vybavení škol.
Ministr školství Marcel Chládek při návštěvě základní školy.
Ministr školství Marcel Chládek při návštěvě základní školy. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Navyšování školského rozpočtu by příštím rokem nemělo skončit, uvedl ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Výhledově by si představoval, že by se rozpočet jeho resortu měl zvýšit o další jednu až dvě miliardy korun.

Vynutí si to podle něj zavedení kariérního řádu učitelů, které by mělo být spojeno s dalším zvyšováním platů, a modernizace vybavení škol.

Střednědobý výhled vývoje státního rozpočtu v letech 2016 a 2017 přitom počítá se snižováním výdajů na školství. Podle Chládka je ale velmi pravděpodobné, že se bude měnit.

"Na vládě jsme se dohodli, že střednědobý výhled nebudeme nyní řešit. Nejen já, ale také celá řada kolegů s ním nesouhlasila. Pokud já budu ministr, tak zásadně nebudu souhlasit se snižováním prostředků do českého školství," řekl.

O 4 miliardy víc pro školství

Návrh zákona o státním rozpočtu, který v pondělí schválila vláda, počítá s tím, že do školství ve srovnání s letoškem půjde o 4,2 miliardy korun více. Z toho 400 milionů se přitom bude moci začít využívat ještě před koncem roku.

Půjde o investiční akce na rozšiřování kapacit mateřských a základních a na rozvoj vysokých škol, které budou dokončeny v roce 2015. "Toto navýšení velmi vítám, je poměrně razantní. Ale pokud české školství opravdu chceme někam posunout, tak musíme navyšovat rozpočet i v budoucnu," uvedl Chládek.

Vláda v pondělí rovněž schválila, že učitelé si stejně jako ostatní státní zaměstnanci platově polepší již od listopadu, nikoliv až od ledna příštího roku. Na tyto účely půjde do resortu školství 465 milionů korun.

Zvýšení učitelských platů

O dva měsíce dříve, než se plánovalo, tak dojde ke zvýšení tarifních platů. Ministr se ve čtvrtek s předsedou školských odborů Františkem Dobšíkem dohodl na definitivní podobě platových tabulek. "Od poslední zveřejněné verze jsou tam drobné změny. Je tam větší progrese a větší zohlednění praxe učitelů," řekl Chládek.

Předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství to přivítal. Vnímá to jako nápravu stavu, kdy bylo v roce 2011 výrazně přidáno jen začínajícím učitelům. "Vítáme to, velmi pozitivně to oceňujeme jako první krok k nápravě odměňování obecně," uvedl Dobšík.

Chládek odmítl, že by zvyšování platů učitelů mohlo tentokrát dopadnout stejně jako v minulosti, kdy bývaly vyšší tarify doprovázeny snížením nenárokových složek platu.

"Tehdy se sice měnily tabulky, ale neputovaly za nimi peníze navíc, takže ředitelé byli nuceni k tomuto postupu. Navíc jsme poslali dalších 150 milionů na odměny, takže peníze na ně mají a budou mít. Ředitel, který by to udělal, by to udělal svévolně," zdůraznil ministr.

Ze mzdových prostředků se bude nově hradit nemocenská, kterou dosud museli ředitelé platit z ostatních neinvestičních prostředků, tedy peněz na pomůcky. Na tyto účely bude do balíku na platy přidáno 300 milionů korun.

Rozpočet na pomůcky přitom zůstane zachován v současné výši, takže reálně na ně školy budou mít více peněz.

 

Právě se děje

Další zprávy