Zaorálek dál povede kulturu. Na ministra zahraničí ČSSD navrhne náměstka Kulhánka

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 13. 4. 2021 21:37
Lubomír Zaorálek (ČSSD) zůstane ministrem kultury. Na pozici ministra zahraničí sociální demokracie navrhne Jakuba Kulhánka, náměstka ministra vnitra. Po jednání užšího vedení strany o tom informoval novináře ve sněmovně statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.
Nad ministerstvem zahraničí mám řadu otazníků, ke kultuře cítím závazek, říká ministr kultury Lubomír Zaorálek. | Video: DVTV

Vicepremiér, ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček původně nabídl pozici ministra zahraničí Zaorálkovi, který však dal najevo, že chce nadále řídit resort kultury. Českou diplomacii nyní dočasně vede Hamáček poté, co byl v pondělí odvolán Tomáš Petříček (ČSSD).

Kulhánek zastával také pozici náměstka pro řízení sekce bezpečnostní a multilaterální na ministerstvu zahraničí v době, kdy úřadu šéfoval Zaorálek. Náměstkem byl také na ministerstvu obrany. Kulhánek studoval mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově v Praze, magisterský titul má z washingtonské Georgetown University.

Po Kulhánkově nástupu na ministerstvo vnitra média upozornila na jeho angažmá v čínské společnosti CEFC Europe, kam nastoupil po odchodu z ministerstva zahraničí. Experti oslovení Hospodářskými novinami to vnímali jako bezpečnostní riziko. "V minulosti jsem působil ve firmě jako externí konzultant a mimo jiné jsem se věnoval analýze investičních projektů a regulačnímu prostředí v EU," řekl k tomu Kulhánek. "Má bezpečnostní prověrku na přísně tajné. Postupuje tak, jak mu ukládá zákon. O všech svých aktivitách informuje Národní bezpečnostní úřad," řekl pak HN Hamáček.

O nominaci už byl podle Onderky informován prezident Miloš Zeman, který jmenuje a odvolává členy vlády na návrh jejího předsedy. "Pan prezident o jménu ví. Nevím o tom, že by sdělil jakékoli výhrady," řekl Onderka. Více se k věci podle něj vyjádří ve středu Hamáček. Onderka očekává, že ke jmenování nového ministra dojde v řádu dnů.

Sociální demokracie navrhne na pozici ministra zahraničí  náměstka ministra vnitra Jakuba Kulhánka (na snímku ze 17. února 2020).
Sociální demokracie navrhne na pozici ministra zahraničí náměstka ministra vnitra Jakuba Kulhánka (na snímku ze 17. února 2020). | Foto: ČTK

Zaorálek v úterý dopoledne na tiskové konferenci uvedl šéfovi, že potřebuje řešit situaci na uvolněném postu. "Proč je to pro mě složité? To ministerstvo není to samé, které jsem před lety opouštěl. Ministerstvo zahraničí je od té doby v situaci krále Leara, který rozdal veškeré kompetence svým dcerám a už mu skoro žádné nezůstaly," řekl Zaorálek. Ten už jako šéf diplomacie působil mezi lety 2014 a 2017.

Zaorálek ve výtkách k situaci na ministerstvu zahraničí poukázal na vznik postu zmocněnce pro Rusko, který je z Hradu, nebo na situaci, kdy bylo exministru Tomáši Petříčkovi (ČSSD) ze strany premiéra řečeno, ať se nestará o situaci rozdělování vakcín v Evropské unii. "Pokládám ho (ministerstvo zahraničí) za vykuchané ministerstvo," řekl.

Chci zůstat na kultuře, řekl Zaorálek

 "Necpu se nikam a připadá mi přirozené pokračovat tady," uvedl v úterý dopoledne Zaorálek. "Nevadilo by mi, kdyby mě nahradil člověk, který rozumí kultuře a prostředí ho bude respektovat, tak ho rád zasvětím. Ale kdybych to měl někomu předávat, tak chci, ať je to někdo, kdo má k tomu vztah," řekl Zaorálek. 

Hamáček nabídl funkci ministra kultury poslanci ČSSD Janu Birkemu. Ten je úspěšným komunálním politikem a expertem na dopravu, uvedl Zaorálek s tím, že by ale resort měl vést někdo, koho kulturní obec respektuje a má pro to dostatečné kompetence.

Ministerstvo kultury řeší podle Zaorálka klíčová témata, není kvůli covidu ve standardním provozu, vyplácí kompenzace pro tisíce lidí v kultuře.

O pravomocích ministra nebudu jednat, reaguje Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že by byl rád, aby o obsazení ministerstev zahraničí a kultury bylo jasno co nejdříve. Řekl, že Zaorálkovu tiskovou konferenci, "na které emotivně oznámil, že se ještě nerozhodl, co chce dál dělat", moc nepochopil. "Zahraniční politiku máme jako vláda jednotnou," řekl v Rádiu Impuls.

Serveru Lidovky.cz také řekl, že agenda EU spadá pod premiéra a tak to zůstane. O pravomocích ministra zahraničí nechce jednat. Podle premiéra ale platí dohoda s koaličním partnerem ČSSD, že si strany nebudou vzájemně mluvit do obsazení ministerstev.

Neuvěřitelný hazard se zahraniční politikou, píše opozice

Opozice rošádu na ministerstvu kritizuje zejména v souvislosti s tím, že Hamáček neměl při odvolání Petříčka jistou náhradu. "Neuvěřitelný hazard s českou zahraniční politikou: odvolat ze dne na den ministra zahraničí a nemít nástupce. Komu to slouží? Prosazování zájmů ČR určitě ne," kritizoval situaci na Twitteru předseda ODS Petr Fiala.

Šéf lidovců Marian Jurečka ironicky konstatoval, že v ČSSD mají změny evidentně promyšlené. "A evidentně přítel příteli věří. Odvolat ministra a nemít vyřešeno, kdo za něj povede ministerstvo, tomu říkám zodpovědná politika! Pardon, tady vlastně nejde o zodpovědnou politiku, ale o přání Hradu," míní.

"Nedivím se panu Zaorálkovi, že nechce být pěšcem, kterým táhnou jiní. Snad mu tenhle postoj vydrží," uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Podle předsedy Starostů a nezávislých (STAN) Víta Rakušana vláda prokazuje, že ignoruje autentickou pozici zahraniční politiky. "Jen ukazujeme, že nás to nezajímá. Zahraniční agendu dáváme solitérům ze Strakovy akademie či Hradu," uvedl a označil to za nebezpečné.

K Hamáčkovu kandidátovi na ministra kultury Janu Birkemu (ČSSD) řekl, že je kvalitním starostou Náchoda. "Já jako bývalý starosta Kolína bych ale nebral tuto funkci jako kvalifikaci být ministrem kultury. To má být člověk, který má na kulturu vazby," dodal.

Petříčka prezident Miloš Zeman odvolal v pondělí poté, co to navrhl Hamáček a oficiálně na Hrad předložil premiér Babiš. Podle předsedy ČSSD  Hamáčka končí proto, aby byla strana před říjnovými volbami srozumitelná. Odmítl, že by Petříčka navrhl odvolat kvůli prezidentovi, který ministra dlouhodobě kritizoval a nedávno k jeho odchodu vyzval. Petříček odvolání považuje za politické rozhodnutí.

 

Právě se děje

Další zprávy