Chci s Kremlíkem spolupracovat, náměstkem ale nebude, řekl v Lánech Havlíček

ČTK ČTK
25. 1. 2020 16:27
Nový ministr dopravy, vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) chce v dopravě spolupracovat se svým předchůdcem Vladimírem Kremlíkem (za ANO). Hledá vhodnou formu této spolupráce, náměstkem se však Kremlík nestane. Havlíček to řekl novinářům po sobotním jednání s prezidentem Milošem Zemanem a dopravními experty v Lánech.
Karel Havlíček
Karel Havlíček | Foto: ČTK

"Pan Kremlík pochopitelné zná celou řadu věcí, rád bych s ním proto spolupracoval. Hledáme nyní tu formu, nebude to ovšem na úrovni náměstka ani politického náměstka, nehovoříme ani o nějakém ekonomickém vztahu. Hledáme spíš takový režim, abych mohl jeho informace od něj přebírat, ale současně mi může v celé řadě věcí pomoci," řekl Havlíček.

Tématy jednání byly dále cíle v dopravě pro následující dva roky a jeho plány v resortu.

Podle něj bylo Kremlíkovou chybou, že byl příliš důvěřivý vůči některým svým podřízeným, ať už na ministerstvu nebo v podřízených organizacích. Zároveň však bývalý ministr podle něj vytvořil v rámci úřadu solidní základy pro budování dopravní infrastruktury. Odvolaný ministr podle něj vzal současnou situaci korektně a s nadhledem.

Havlíček v sobotu s prezidentem a dopravními experty, mezi kterými byl i Kremlík a další bývalý ministr dopravy Dan Ťok, diskutoval zejména o plánech v dopravě pro roky 2020 a 2021. Zopakoval, že chce pokračovat v projektech, které začaly už za jeho předchůdců, zároveň se bude snažit zajistit nové zdroje financování v dopravě. Tématem byla i situace kolem elektronických dálničních známek a kontroverzní zakázky na ně, právě ta totiž stála Kremlíka místo.

Havlíček se ujal ministerstva dopravy v pátek, resort povede společně s ministerstvem průmyslu a obchodu. Na ministerstvu dopravy plánuje reorganizaci, kdy jednotlivé úseky by měly být spíše produktově zaměřeny, tedy například silniční nebo železniční doprava by měly být samostatné úseky.

V rámci reorganizace bude tak vypsáno výběrové řízení na pozice všech dosavadních náměstků, včetně prvního náměstka Tomáše Čočka, kterého kritizoval premiér Andrej Babiš (ANO). Nový ministr dopravy chce v příštích dnech také jednat s šéfy podřízených organizací.

 

Právě se děje

Další zprávy