Chci být předsedou ODS, oficiálně oznámil Petr Fiala

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
7. 12. 2013 11:31
Fiala to řekl před stranickými špičkami, kongres bude volit předsedu v lednu
Petr Fiala.
Petr Fiala. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Exministr školství Petr Fiala oficiálně oznámil že bude kandidovat na předsedu Občanské demokratické strany.

Řekl to v rámci své přednášky na pražském institutu CEVRO.

"Chci kandidovat a chci vést Občanskou demokratickou stranu jako její předseda," prohlásil Petr Fiala.

Předsedu občanských demokratů zvolí kongres strany, který bude v Praze 18. a 19. ledna.

Jeho oznámení se očekávalo. Prozatím kandidaturu do čela ODS oznámila Miroslava Němcová. Média v pátek spekulovala, že se kandidatury vzdá, Němcová to pro ČTK ani nepotvrdila, ani nevyvrátila, jen napsala, že se nechce vyjadřovat "pod mediálním tlakem".

Recept na "novou ODS"?

Petr Fiala vstoupil do ODS teprve nedávno, i když už za ní byl ministrem v Nečasově vládě. Podobně ještě jako nestraník vedl kandidátku ODS v Jihomoravském kraji v nedávných předčasných volbách do Sněmovny. ODS tam získala 2 mandáty z celkových 16, které dostala po celé republice.

Více získala jen kandidátka v Praze (4) a ve Středočeském to byly také 2 jako v Jihomoravském. Ve zbylých krajích dostala ODS po jednom mandátu nebo také žádný.

Petr Fiala prohlásil, že nový předseda ale musí mít kolem sebe semknutý tým, profesionální mediální sekci a strana musí hlavně aktivizovat své členy. Aktivně musí začít pracovat i odborné sekce, které by se měly stát mluvčími strany v různých odborných oblastech a připravovat program. Bez toho náprava není možná, dodal Fiala.

Jinak nemá podle něj ODS budoucnost: "Už není kam jít, beze změn, které jsem naznačil, je další cesta nemožná."

Ztrácíme živnostníky i mladé

Oznámení o kandidatuře předcházela ostrá kritika politiky ODS v posledních letech: "Nelze říci, že to, co se stalo ODS, je důsledkem pádu Petra Nečase. ODS klesá dlouhodobě."

Podle něj strana ztratila své ideové vymezení, cíle formulovala mnohdy nesrozumitelně, ztratila své přirozené voličské jádro a nebyla schopna mobilizovat ani voliče mimo toto jádro.

"ODS volilo v těchto volbách pouhých 13 procent živnostníků a podnikatelů, zatímco TOP 09 19 a ANO 27 procent," vypočítal Fiala. "Už nemáme žádnou specifickou voličskou skupinu," dodal.

Ještě horší je to s mladšími voliči: Fiala připomenul, že ODS volilo jen 6 procent lidí do 30 let, zatímco u TOP 09 to bylo 16 a u hnutí ANO dokonce 26 procent.

Už kongres ODS ukáže

Fiala ale prohlásil, že věří v nápravu a že je možná - a proto chce v půlce ledna kandidovat do čela strany.

"Kdybych byl osloven jen několika členy elity ODS, vůbec bych o tom nepřemýšlel," prohlásil a poukázal na podporu zdola.

Nakolik se mu podaří na kongresu prosadit kolem sebe "semknutý tým" se ale teprve ukáže. Bude muset sebrat podporu regionálních skupin a čelit námitkám, že členem ODS je teprve od 7. listopadu tohoto roku a že tedy svou kandidaturu na předsedu strany oznámil už pouhý měsíc poté.

Bude se muset vypořádat také s představami, že bude jen novou líbivou tváří ODS (což on sám výslovně odmítá).

 

Právě se děje

Další zprávy